Hårt och mjukt vatten: Vad är skillnaden?

Vatten kan klassificeras som hårt eller mjukt beroende på mängden mineralsalter det innehåller. Upptäck skillnaden mellan hårt och mjukt vatten i följande artikel.
Hårt och mjukt vatten: Vad är skillnaden?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vattens hårdhet är termen som man använder för att mäta mängden kalcium- och magnesiummineraler som finns i en given andel vatten. Denna kemiska egenskap gör att vi kan klassificera vatten som hårt eller mjukt, och det är viktigt att känna igen vilken typ vi har i vårt hem. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om hårt och mjukt vatten.

Vattnets egenskaper beror på förhållandena i marken det cirkulerar genom eftersom det, när det rör sig under jorden, kommer i kontakt med de salter som finns i stenarna och jorden. Dessutom påverkar element som järn, strontium och barium även vattnets hårdhet.

Vad är hårt vatten?

Hårt vatten är vatten med en hög koncentration av mineraler. Det förekommer vanligtvis i kustområden eftersom de kännetecknas av jordar som har en hög andel kalciumkarbonat.

Ett av måtten på vattnets hårdhet som man kan mäta är de franska hydrometriska graderna (°fH). På grund av detta har experter bestämt att hårt vatten har mellan 32 och 54 °fH och mycket hårt vatten innehåller mer än 54 °fHF.

Samtidigt kan hårt vatten vara tillfälligt eller permanent. De förra består av kalcium- eller magnesiumkarbonater och förlorar sin hårdhet när man kokar det. De senare har kalcium- eller magnesiumsulfater och dessa blir inte mindre hårda när man kokar dem.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man återanvänder vatten från luftkonditioneringen

Vad är mjukt vatten?

Mjukt vatten är vatten som har en minimal mängd mineralsalter. Den kommer från bergiga platser och brunnar eftersom stenarna där inte innehåller så mycket kalcium och magnesium.

Denna typ av vatten kan man också mäta med de franska hydrometriska graderna. Tack vare detta är det bestämt att de med mindre än 7°fH är mycket mjuka och de med mellan 7 och 14°fH är mjuka.

Mjukt vatten är idealiskt för användning i industrisektorer, eftersom det ger optimala besparingar och inte förändrar maskinernas drift. Det är därför viktigt för företag att kontrollera vattenresurserna ofta.

hårt mjukt vatten på flaska
I fabriker är det viktigt att mäta vattnets hårdhet, eftersom detta direkt påverkar driften och hållbarheten på komponenter och utrustning.

Vad är skillnaden mellan hårt och mjukt vatten?

Förutom skillnaderna i förekomsten av mineraler, finns det andra skillnader som är bra att känna till. Den första är att medan mjukt vatten är lämpligt för rengöring, försvagar hårt vatten tvättmedlen eftersom tvålmolekylerna bryts ner när de reagerar med kalcium- eller magnesiumjoner.

Smak är en annan faktor som förändras. Å ena sidan, när du smakar hårt vatten kan du känna att det har en starkare smak på grund av den höga närvaron av salter. Samtidigt kan man känna igen mjukt vatten genom att det har en mycket lättare smak.

Dessutom producerar var och en olika upplevelser på huden. Mjukt vatten är känt för att lämna huden mjuk, medan hårt vatten kan orsaka torrhet och irritation.

Hur kan hårt vatten påverka ditt hem?

Hårt vatten är en faktor som utlöser många problem i hemmet. På VVS-nivå täpper det till rör, när vatten värms upp släpper det ut kalkbitar som gradvis bygger upp avlagringar.

På samma sätt orsakar den höga kalkkoncentrationen även problem för kranar, ytor och väggar. Detta beror på att det ger upphov till en beläggning som märkbart fläckar ytor som ofta får stänk av hårt vatten på sig.

Denna typ av vatten orsakar även skador på hushållsapparater eftersom de fasta resterna av salter kan finnas kvar inne i maskinerna. Hårt vatten minskar tvättmedlens effektivitet och gör att kostnaderna för hushållsstädning ökar.

Dessutom, genom att inte tillåta optimal prestanda för tvål, kan glas och tallrikar få fläckar som är nästan omöjliga att få bort. Vidare kan plagg bli missfärgade när du tvättar kläder.

person torkar ur en diskho
En bostad med hårt vatten kommer på medellång sikt att få problem med kranar och ledningar på grund av saltavlagringar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Upptäck en fantastisk vattenbehandling för att gå ner i vikt

Hur tar du reda på om du har hårt eller mjukt vatten i ditt hem?

Experter använder ett instrument som de kallar hårdhetsanalysator. Den består av ett provrör och speciella vätskor som reagerar med vattnet.

Operationen är enkel, eftersom du bara behöver fylla provröret med vatten och applicera några droppar av den reaktiva vätskan. Om vattnet får en blå färg betyder det att vattnet är mjukt – om det blir rött betyder det att vattnet är hårt.

Utöver detta kan man även utföra ett enklare hemtest med hjälp av en flaska med vatten från ditt hem och en annan med destillerat vatten. För att göra testet tillsätter du samma mängd tvättmedel till båda, skakar om dem kraftigt och, om det första alternativet har mindre skum betyder det att hushållet har hårt vatten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:

Originalartikel: 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soto J. La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias [Internet]. Oaxaca: Instituto Politécnico Nacional – Oaxaca; 2009. [citado 04 de julio de 2021]
  • Moreira A. Consideraciones actuales sobre el ablandamiento de agua [Internet]. Ecuador: Universidad Laica “Eloy Alfaro” de Manabí; 2016. [citado 04 de julio de 2021]
  • Neira M. Dureza en aguas de consumo humano y uso industrial, impactos y medidas de mitigación. Santiago de Chile: Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Físicas y Matemáticas; 2006. [citado 04 de julio de 2021]
  • Facsa. La dureza del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de julio de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.