Vad som händer i kroppen när du dricker kokosvatten

Även om det inte finns forskning som avråder daglig konsumtion är det viktigt att kombinera det med en hälsosam kost och en aktiv livsstil, eftersom varje glas ger dig mellan 45 till 60 kalorier.
Vad som händer i kroppen när du dricker kokosvatten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är populärt att dricka kokosvatten. Det har släckt törsten för miljontals människor i tropiska länder och är en källa till fantastiska hälsofördelar. Men vad händer egentligen med kroppen när man dricker kokosvatten?

Kokosvatten har knappt några kalorier eller något fett, har ingen kolesterol och har en kaliumhalt som är fyra gånger högre än den i bananer. Kokosvatten är också väldigt återfuktande och rekommenderas för idrottare.

Det är mycket viktigt att klargöra att kokosvatten inte bör förväxlas med kokosmjölk eller kokosolja, som är liknande produkter, men med mer fett och kalorier. Kokosvatten har en söt smak med en liten mängd kolhydrater i form av socker och elektrolyter som kan vitalisera kroppen bättre än kommersiella produkter.

Näringsegenskaper i kokosvatten

Det är en 100% naturlig dryck och ett hälsosamt sätt att återfukta kroppen, då den innehåller mindre socker än läsk och vissa fruktjuicer.

Kokosvatten innehåller uppskattningsvis:

  • 5,45 kalorier
  • 1,3 g socker
  • 61 mg kalium
  • 5,45 g natrium

Utöver att vara ett bra alternativ när man vill ha något gott att dricka har kokosvatten även en lång rad hälsofördelar. Vill du veta vilka?

Viktminskning

Kokosvatten för viktminskning

Det är ett bra och gott alternativ till vatten med tanke på den låga fetthalten. Det stimulerar borttagandet av gifter och rester som ackumuleras i kroppen och minskar även aptiten.

Gör huden lenare

Produkten kan appliceras lokalt för att motverka akne och andra hudproblem, då den fungerar som en tonic för att stänga öppna porer och minskar talgproduktionen.

Många skönhetsprodukter innehåller kokos som en av de aktiva komponenterna.

Förbättrar matsmältningen

Underlätta matsmältningen

Kokosvatten har en milt laxerande effekt eftersom den innehåller en stor mängd fibrer, vilket motverkar förstoppning och sura uppstötningar. Det är också perfekt att dricka efter en stor måltid eftersom det motverkar gaser och inflammation i magen.

Det innehåller också viktiga elektrolyter som motverkar att kroppen torkas ut vid diarré och kräkningar.

Fuktgivande

Det återfuktar kroppen och är bra att dricka när kroppen har förlorat mycket mineralrik vätska. Efter intensiv träning med stor fysisk aktivitet förlorar kroppen mycket vätska som är bra att ersätta.

Kokosvatten innehåller mineraler, och när du dricker kokosvatten bidrar det till fysisk och psykisk återhämtning. Detta tack vare mineraler såsom kalium, naturligt socker, natrium, mm.

Sänker blodtrycket

Sänk ditt blodtryck

Ibland kan högt blodtryck bero på en oproportionerlig elektrolytnivå. Kokos är ett naturligt hjälpmedel för att reglera denna mekanism, så de som har problem med elektrolytbalansen kan förbättra tillståndet om de dricker kokosvatten.

Kompatibelt med människans blod

Det kan rädda ditt liv! Kokosvatten är förenligt med mänsklig plasma och kan ges intravenöst för att snabbt återfukta människokroppen.

Hur man dricker kokosvatten

Kokosnöt bredvid glas

Det går att dricka separat eller blandat med t.ex. frukt och grönsaker.

Det finns ingen forskning som avråder från att dricka det, men det kan vara bra att kombinera intaget med en aktiv livsstil eftersom du får i dig 45 till 60 kalorier per 230 ml.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.