Hälsofördelarna med havtorn: en energigivande växt

Havtorn kan användas som en energigivare, antioxidant och matsmältning. Vi kommer att berätta allt om dess egenskaper och fördelar i den här artikeln.
Hälsofördelarna med havtorn: en energigivande växt
Franciele Rohor de Souza

Skriven och verifierad av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2023

Säkert har du hört talas om hälsofördelarna med havtorn. Denna växt – med det vetenskapliga namnet Hippophae rhamnoides – är en taggig buske med ursprung i Kina och vissa delar av Europa. Den tillhör familjen Eleagnaceae och kännetecknas av sina vedartade grenar som består av långsträckta blad och små taggar. Den har också blommor av grönaktiga toner och små sfäriska frukter av en vackert ljus orange färg.

Frukterna skördas när de når en god mognadsgrad och används därefter för gastronomiska och medicinska ändamål. Faktum är att en olja kan erhållas från fruktköttet och kärnorna som har flera tillämpningar som ett naturligt botemedel och kosmetika. I den här artikeln ska vi berätta mer om dess egenskaper.

Huvudsakliga aktiva föreningar i havtorn

Innan vi beskriver användningen och hälsofördelarna med havtorn ska vi berätta om dess huvudkomponenter. Som sammanställts av en publikation i tidskriften Antioxidants omfattar dessa följande:

 • Vitaminerna A, B, C, K och E
 • Essentiella mineraler (järn, magnesium, koppar, zink, natrium, kalium, fosfor, kalcium, kväve och mangan)
 • Fytosteroler
 • Essentiella fettsyror, såsom palmitinsyra, linolsyra och alfa-linolensyra
 • Aminosyror (treonin, valin, metionin, leucin, lysin, tryptofan, isoleucin, fenylalanin, bland andra)
 • Fenoliska föreningar, såsom glykosider, flavonoider och fenolsyror
 • Mucilage

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Svart tryffel: Vad är det och vilka är dess hälsofördelar?

Hälsofördelarna med havtorn

Inom traditionell medicin har havtornets blad, blommor, frön och bär använts som ett komplement för att lindra olika hälsoproblem. Och medan de flesta användningsområden endast stöds av anekdotiska bevis, finns också forskning som visar att det har potential för att förebygga och behandla vissa sjukdomar. Vilka är då de möjliga hälsofördelarna med havtorn?

Hjälper till att bekämpa trötthet

Tack vare dess rika utbud av vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror kan man använda havtorn som ett naturligt tillskott för att bekämpa trötthet. I synnerhet kan bären hjälpa till att minska trötthet och muskelsvaghet.

Dessutom, vilket rapporterats i en studie publicerad i Journal of the Science of Food and Agriculture, att vattenhaltiga extrakt av bladen på denna växt har potential att förbättra den fysiska konditionen och skydda mot oxidativ skada orsakad av hård träning.

Fler studier behövs för att styrka dessa resultat. Det är dock säkert att delarna av denna växt är näringsrika och kan vara användbara som energigivare.

Fatiga combatida con espino amarillo.
Trötthetskänslan skulle kunna minska med några extrakt från havtorn. Det är ingen magisk lösning, men vissa bevis stöder det.

Hälsofördelarna med havtorn: hjälper hjärthälsan

De essentiella fettsyrorna, flavonoiderna, vitaminerna och mineralerna i havtornsbären är fördelaktiga för hjärthälsan. Forskning publicerad i Lipids in Health and Disease kopplar konsumtionen av dessa till ökade nivåer av högdensitetslipoproteiner, dvs det “goda” kolesterolet.

Hos friska människor är dessa lipider kopplade till hjärtskydd. Dessutom hjälper dess antioxidanter till att hämma de negativa effekterna av oxidativ stress, som inte bara ökar nivån av inflammation, utan är kopplade till kroniska sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, såsom åderförkalkning.

Positiva effekter på vaginal atrofi

Vaginal atrofi eller torrhet är ett vanligt symptom bland kvinnor som når klimakteriet. Dess uppkomst är relaterat till minskningen av östrogennivåerna, vilket minskar den naturliga smörjningen av slidan.

Även om det finns flera behandlingar mot detta symptom – som vaginal fuktighetskräm eller hormonbehandling – kan en konsumtion av kosttillskott med fytoöstrogener också hjälpa till. Detta visas också av en studie från 2014 där man visar att havtornsolja kan hjälpa till att förbättra den vaginala hälsan efter klimakteriet.

Forskarna menar att fytoöstrogenerna i havtornsolja har potential som ett komplement för östrogenersättning. Det behövs dock fler studier som kan styrka detta.

Hjälper till att vårda håret

Oljan som erhålls från havtorn har en koncentration av lipider, aminosyror och mikronäringsämnen som stärker hårets hälsa. En studie som delas i tidskriften Antioxidants visar att detta är en ingrediens som ofta används inom kosmetikaindustrin, särskilt i hårbehandlingar.

Det rekommenderas för dess förmåga att minska överflödigt fett i hårbotten och för att skydda mot skador på eller brutna hårstrån. Faktum är att det är en vanlig ingrediens i flera märken av schampon.

Hälsofördelarna med havtorn: skyddar hudens hälsa

Det finns flera anledningar till att havtorn skyddar hudens hälsa. För det första dämpar dess rikliga antioxidantinnehåll de negativa effekterna av fria radikaler, vilket minskar tendensen till för tidigt åldrande.

För det andra hjälper dess antiinflammatoriska, återfuktande och regenerativa egenskaper till att vårda hudbarriären. Därtill, vilket beskrivs i en studie i Lipids in Health and Disease, minskar det risken för hudsjukdomar.

Studier visar att havtornsolja fungerar som ett komplement för att bekämpa akne, eksem och vissa hudinfektioner. Det är också en vanlig ingrediens i åldersmotverkande kosmetika såsom anti-agingkrämer.

Andra möjliga hälsofördelar med havtorn

Tack vare dess rika innehåll av bioaktiva föreningar är det inte förvånande att havtorn även är kopplat till ytterligare hälsofördelar. Vi vill dock understryka att detta bara är ett komplement och inte en förstahandsbehandling.

Bevisen är fortfarande begränsade, så du bör använda havtorn med försiktighet. Låt oss titta på andra användningsområden:

Risker och kontraindikationer

Intaget av havtorn som livsmedel är i allmänhet säkert för de flesta. Faktum är att kosttillskott som härrör från busken och dess frukter tenderar att tolereras väl.

Trots detta kan vissa personer uppleva oönskade reaktioner:

 • Patienter med högt blodtryck löper risk för huvudvärk, yrsel och hjärtrytmstörningar vid intag av havtornstillskott.
 • Användning på huden kan orsaka utslag eller allergi hos personer med känslig hud. Det är viktigt att göra ett litet hudtest innan du använder det på större områden på kroppen.
 • Oral konsumtion av havtornsolja kan orsaka matsmältningsbesvär. Om detta händer bör användningen avbrytas.
 • Det bör inte konsumeras samtidigt med antikoagulantia, antidiabetika, läkemedel mot autoimmuna sjukdomar och läkemedel mot leversjukdom.
 • Det är kontraindicerat för gravida och ammande kvinnor. Det bör inte heller intas av patienter med kroniska sjukdomar, såvida det inte har godkänts av en läkare.

Du kan hitta havtornstillskott på både apotek och i naturkostbutiker. Tänk på att noga läsa innehållsdeklarationen så att du vet vad du äter.

Medicamentos antikoagulantia.
Antikoagulantia ska inte kombineras med havtornstillskott. Interaktion kan leda till allvarliga biverkningar.

Naturläkemedel med havtorn

Naturmedel med havtorn framställs av både bladen och bären. Kosttillskotten är vanligtvis i form av kapslar, sirap, te, tinkturer, oljor och aktuella salvor. Användningssättet kan variera från en presentation till en annan; därför är det nödvändigt att konsultera etiketten.

Naturligtvis, på en generell nivå, finns det några konsumtionsrekommendationer. Dessa är som följer:

 • Infusion av torkade havtornsbär: 5 till 7,5 dl per dag.
 • Naturlig juice på havtornsbär: 2 dl per dag.
 • Tinktur: 20 till 50 droppar, uppdelat på 3 doser per dag.
 • Olja: 1 tesked (5 ml). För extern användning, blanda den med en bärarolja (olivolja, kokosolja, mandelolja etc.).

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: De fantastiska hälsofördelarna med äppelcidervinäger

Havtornsinfusion

En havtornsinfusion är idealisk för att öka dina energinivåer och stärka ditt försvar. Det fungerar även som ett komplement för att stödja behandlingen av anemi.

Ingredienserna är följande:

 • 50 g havtornsbär
 • 30 g blåbär
 • 10 g åkerfräken
 • 5 dl vatten

Följ denna steg-för-steg-guide:

 1. Koka upp vattnet och tillsätt resten av ingredienserna när det kokar upp.
 2. Täck infusionen och låt den dra i 10 till 15 minuter.
 3. Dela upp drycken genom att ta 2 till 3 portioner om dagen.

Visste du att havtornsbär också är populärt inom gastronomi? De kan tillagas som sylt, smoothies, fruktpuréer, köttsåser bland annat.

Vad man ska komma ihåg om havtorn

Inom naturmedicin är havtorn uppskattat för sitt rikliga innehåll av bland annat antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner. Det används för att skydda hjärthälsan, huden och matsmältningssystemet.

Bevisen är dock fortfarande begränsade. Därför rekommenderas det bara som ett komplement.

Hur som helst är det i allmänhet säkert och vältolererat. Du kan tillsätta den i naturlig form i olika recept eller köpa det som ett tillskott och ta det som ett komplement.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
 • Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9. doi: 10.1021/jf0484125. PMID: 15740060.
 • Zheng X, Long W, Liu G, Zhang X, Yang X. Effect of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. sinensis) leaf extract on the swimming endurance and exhaustive exercise-induced oxidative stress of rats. J Sci Food Agric. 2012 Mar 15;92(4):736-42. doi: 10.1002/jsfa.4634. Epub 2011 Sep 26. PMID: 21953402.
 • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
 • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. In Maturitas (Vol. 79, Issue 3, pp. 316–321). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
 • Tkacz K, Wojdyło A, Turkiewicz IP, Bobak Ł, Nowicka P. Anti-Oxidant and Anti-Enzymatic Activities of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruits Modulated by Chemical Components. Antioxidants (Basel). 2019 Dec 4;8(12):618. doi: 10.3390/antiox8120618. PMID: 31817215; PMCID: PMC6943611.
 • Solà Marsiñach M, Cuenca AP. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis. 2019 Jun 22;18(1):145. doi: 10.1186/s12944-019-1065-9. PMID: 31228942; PMCID: PMC6589177.
 • Shah, R., Idate, A., Ugale, V., & Poorva (2021). Comprehensive review on sea buckthorn: Biological activity and its potential uses. The Pharma Innovation.
 • Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986. doi: 10.3390/ijerph18178986. PMID: 34501575; PMCID: PMC8431556.
 • Enkhtaivan G, Maria John KM, Pandurangan M, Hur JH, Leutou AS, Kim DH. Extreme effects of Seabuckthorn extracts on influenza viruses and human cancer cells and correlation between flavonol glycosides and biological activities of extracts. Saudi J Biol Sci. 2017 Nov;24(7):1646-1656. doi: 10.1016/j.sjbs.2016.01.004. Epub 2016 Jan 7. PMID: 30294231; PMCID: PMC6169540.
 • Gao ZL, Gu XH, Cheng FT, Jiang FH. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study. World J Gastroenterol. 2003 Jul;9(7):1615-7. doi: 10.3748/wjg.v9.i7.1615. PMID: 12854177; PMCID: PMC4615518.
 • Ran B, Guo CE, Li W, Li W, Wang Q, Qian J, Li H. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fermentation liquid protects against alcoholic liver disease linked to regulation of liver metabolome and the abundance of gut microbiota. J Sci Food Agric. 2021 May;101(7):2846-2854. doi: 10.1002/jsfa.10915. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33145761.
 • Olas B, Skalski B, Ulanowska K. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. doi: 10.3389/fphar.2018.00232. PMID: 29593547; PMCID: PMC5861756.
 • Guo C, Han L, Li M, Yu L. Seabuckthorn (Hippophaë rhamnoides) Freeze-Dried Powder Protects against High-Fat Diet-Induced Obesity, Lipid Metabolism Disorders by Modulating the Gut Microbiota of Mice. Nutrients. 2020 Jan 20;12(1):265. doi: 10.3390/nu12010265. PMID: 31968607; PMCID: PMC7020008.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.