Hälsofördelar med rosellhibiskusen och hur man konsumerar den
Rosellhibiskus (Hibiscus sabdariffa) är en växt med ursprung på den afrikanska kontinenten, men idag har den spritt sig över gränserna och kan hittas i många länder runt om i världen, från Indien till Mexiko. Denna malvaväxt kännetecknas av den mörkröda färgen på dess blommor, men finns några sorter i ljusare nyanser. Det kanske mest spännande med rosellhibiskusen är att den har många hälsofördelar som inte alla känner till.
Enligt forskning kan denna växt ge många olika mikronäringsämnen till kroppen, såsom bland annat kalcium, järn och vitamin C. Det som dock sticker ut är dess höga innehåll av bioaktiva föreningar, såsom antocyaniner, flavonoider, fenolföreningar och organiska syror.
Faktum är att de flesta hälsofördelar som rosellhibiskusen kan ge oss har att göra med dessa föreningar. Den mest kända av dessa är dess effekt mot högt blodtryck, men detta är det inte den enda fördelen vi kan få från att konsumera denna växt. Nedan berättar vi mer om de potentiella hälsofördelar som rosellhibiskusen kan ha för kroppen och hur du inkluderar denna växt i ditt dagliga liv.
1. Hälsofördelar med rosellhibiskusen: Minskar inflammation
Antocyaniner är det som ger den rosellhibiskusen dess röda färg och även det som ger den dess antiinflammatoriska egenskaper. Denna förening har potential att förhindra inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit, kolit och lupus.
På vilket vis kan rosellhibiskusen minska inflammation? I teorin kan den verka på olika delar av kroppen. Exempelvis kan den hjälpa till att minska bukinflammation orsakad av irritabel tarm eller ledinflammation som är typisk för artrit.
2. Sänker blodtrycket
Hypertoni, högt blodtryck, är ett tillstånd som många människor runt om i världen lever med, och rosellhibiskusen kan bidra till att minska detta. Flera undersökningar tyder på att konsumtionen av denna växt är förknippad med en sänkning av blodtrycket, både systoliskt och diastoliskt.
Men det är dock viktigt att uppmärksamma att hibiskusblomman bara kan bidra till en liten minskning. Det är inte på något sätt en ersättning för de blodtryckssänkande mediciner som din läkare ordinerat. Kom ihåg att alltid prata med din läkare om du vill testa på hibiskus och du redan tar några mediciner.
3. Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar
Denna fördel med rosellhibiskusen är nära besläktad med den föregående. En av riskfaktorerna för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är högt blodtryck. Så genom att hjälpa till att minska detta, hjälper hibiskusen också till att förebygga dessa tillstånd.
En annan punkt som bidrar till denna fördel är att växten har vasorelaxerande egenskaper. Det kan alltså hjälpa till att släppa upp spänningar och vidga blodkärlen och således förbättra cirkulationen. I nästa led kan detta minska risken för hjärtproblem.
4. Sänker blodsockret
En annan av hälsofördelarna vi kan få av rosellhibiskusen, där det hittills finns mest forskning, är dess verkan på blodsockernivåerna. Man tror att te gjort på denna växt minskar fasteglukosvärdet, eftersom det innehåller en blandning av antioxidanter och fytonäringsämnen, vilket kan förbättra insulinproduktionen i kroppen.
Här kan du läsa om några tecken på att du har högt blodsocker
5. Hälsofördelar med rosellhibiskusen: Bekämpar fria radikaler
Antioxidanter – ämnen som utför ett mycket viktigt jobb i kroppen – bekämpar fria radikaler. Det är molekyler som orsakar skador på cellerna som och har kopplats till uppkomsten av kroniska sjukdomar, som cancer, Alzheimers och diabetes, samt för tidigt åldrande. Eftersom hibiskus innehåller detta kan det bidra till att minska risken för att vi drabbas av dessa sjukdomar.
6. Bidrar till att minska anemi
Rosellhibiskus är en källa till järn, liksom vitamin C (askorbinsyra) och organiska syror, vilket ger den egenskaper som kan motverka anemi. Enligt forskning kan man använda detta tillskott för att motverka anemi på grund av dess potential att öka nivåerna av röda blodkroppar, hemoglobin eller serumjärn, som uppstår vid denna sjukdom. Det behövs dock mer forskning för att styrka detta.
7. Bekämpar bakterier och svampar
Rosellhibiskusen har också antibakteriella egenskaper. De fenoliska föreningarna i denna växt gör att den kan bekämpa olika bakterier i kroppen. En av dem är Escherichia coli, som orsakar urinvägsinfektioner och diarré.
Likaså visar forskningen att den kan vara effektiv mot svampar, som Candida albicans, som orsakar candidiasis. Den har också antivirala egenskaper, som till exempel hjälper till att bekämpa viruset som orsakar hepatit A. För denna sista punkt krävs dock mer forskning.
8. Hälsofördelar med rosellhibiskusen: Främjar viktminskning
Tack vare bioaktiva föreningar, främst antocyaniner, flavonoider och fenolsyror, kan rosellhibiskusen ha potential att främja viktminskning och förebygga sjukdomar som övervikt eller fetma. Detta beror på att den bidrar till att reglera ämnesomsättningen, vilket gör att kroppen kan använda energi och fett mer effektivt.
Även om denna fördel med rosellhibiskusen är mycket lovande, finns det fortfarande en brist på forskning på dess verkan hos människor. Likaså är det oklart om viktminskningen beror på enbart hibiskusen eller kombinationen med andra ingredienser.
9. Främjar korrekt funktion i levern
Levern är ett nyckelorgan i matsmältningen och hibiskus kan hjälpa till att hålla detta organ friskt. Extraktet av denna växt innehåller många antioxidanter, vilket är vad som kan ge denna fördel. Man tror även att detta kan bidra till att bekämpa cancerceller i detta organ.
10. Sänker kolesterolet
De lösliga kostfibrerna, fytokemikalierna och antioxidanterna i dess sammansättning ger den rosellhibiskusen antidyslipidemiska egenskaper. Detta innebär att det har potential att sänka nivåerna på det totala och det “dåliga” kolesterolet (LDL), samt öka det goda kolesterolet (HDL).
Men liksom med viktminskningseffekterna finns det kontroverser bland experter på denna punkt. En del menar att konsumtion av hibiskus inte genererar någon större förändring av kolesterolnivåerna. Därför behövs mer forskning för tydligare resultat.
11. Hälsofördelar med rosellhibiskusen: Förbättrar njurarnas funktion
En sista hälsofördel som vi vill ta upp här är att denna växt kan förbättra njurfunktionen hos patienter med diabetisk nefropati. Man tror också att den kan hjälpa till att eliminera oxalat, citrat och urinsyra, vilket i teorin kan bidra till att förebygga njursten. Men för närvarande behöver vi fortfarande mer tillförlitlig information för att bekräfta denna effekt.
Du kanske också är intresserad av detta: Huskurer för att förebygga njursten
Hur konsumerar man rosellhibiskus?
För dessa hälsofördelar konsumerad rosellhibiskusen oralt och det vanligaste är att dricka det som te, eller infusion. Du kan också dricka det som tillsats i kalla drycker, eller tillsätta det i maträtter.
Hibiskus har en bittersöt smak: mestadels sur, men med en söt nyans, liknande vissa röda bär. Några av de mest populära recepten är:
1. Te eller infusion på hibiskus
Att tillaga en hibiskusinfusion (ett hibiskuste) är väldigt enkelt. Börja med att koka en kopp vatten (cirka 2,5 dl) och lägg sedan i två teskedar torkad rosellhibiskus. Låt det dra i cirka tio minuter, sila och servera i en kopp. Sötning är valfritt och enligt din smak.
När det gäller den maximala mängden te du säkert kan dricka per dag, föreslår United States National Library of Medicine (se stuiden nämnd ovan) max 720 milliliter under max sex veckor.
2. Hibiskusvatten
Hibiskusvatten är en uppfriskande och mycket populär dryck i Mexiko. Denna tillagar du på samma sätt som receptet ovan, bara öka kvantiteterna. Koka alltså upp en liter vatten och lägg sedan i åtta teskedar torkad hibiskusblomma och låt det stå och dra i tio till femton minuter.
När du har silat infusionen, ställ in den i kylskåpet för att kallna. Vid servering rekommenderar vi att du tillsätter en skvätt citron för att ge den lite kontrast. Precis som med te är sötning valfritt. Denna dryck är perfekt för varma sommardagar.
3. Pulveriserad
Även om de mest populära sätten att konsumera och få fördelarna med rosellhibiskusen är som infusion som te och vatten, kan också pulverformen ge hälsofördelar. Detta gör du genom att torka växtens blommor och sedan mala dem till ett fint pulver.
Detta pulver kan du sedan lägga till i flera recept, till exempel i smeten för en tårta eller muffins, vilket ger dem en syrlig och lite blomdoftande ton. Du kan också göra gelé och glass med hibiskuspulver, samt hibiskusvatten liknande det vi nämner ovan.
4. Extrakt
Slutligen kan du hitta rosellhibiskus i hälsokostbutiker i koncentrerat extraktformat. Detta använder man framför allt som ett tillskott. Om du väljer denna form rekommenderar vi att du först rådgör med din läkare om hur mycket du kan ta för att undvika överdriven konsumtion och eventuell skadlig samverkan med någon medicin du tar.
Vem bör inte konsumera hibiskus?
De flesta människor tolererar rosellhibiskusen väl, och det är särskilt populärt vid kallt väder. Men det finns grupper som bör undvika konsumtion, eller vara under medicinsk övervakning vid konsumtion. Dessa grupper är bland annat följande:
- Patienter ed högt blodtryck
- Barn under 12 år
- Gravida och ammande personer
- Människor som har en planerad operation inom två veckor
- De som lider av hypoglykemi eller tar mediciner för att sänka blodsockret
- De som tar mediciner för diabetes eller högt blodtryck, eller tar preparat som diklofenak, paracetamol, klorokin, paracetamol, cytokromsubstrat, simvastatin eller arginin.
Samtidigt kan vissa personer även uppleva biverkningar efter konsumtion. Dessa biverkningar inkluderar orolig mage, förstoppning och gaser, men de är sällsynta.
Är du nyfiken på att testa rosellhibiskus?
Infusion, kall dryck eller i maträtter, det finns många sätt du kan lägga till hibiskus i din kost på. Som vi nämnt så har den en bittersöt smak som kan ge en intressant nyans till dina rätter och väcka dina smaklökar.
När det gäller dess fördelar, så har den flera sådana som skulle kunna vara positiva för kroppen. Sanningen är emellertid att det fortfarande behövs mer forskning om flera av dessa.
Denna växt ersätter inte medicinsk behandling och om du vill använda den som ett komplement vid något tillstånd så rekommenderar vi att du först pratar med en läkare. Detta gäller speciellt om du är en av de personer som rekommenderas att undvika konsumtion. Kom ihåg att alltid prioritera säkerheten för din hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. (2024). Hibisco sabdariffa. Consultado el 9 de enero de 2025. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/211.html
- Centro Nacional de Documentación e Información de Medicamentos del Perú. (2024). Usos y seguridad de la flor de Jamaica (ficha informativa). Consultado el 9 de enero de 2025. https://bvcenadim.digemid.minsa.gob.pe/index.php/fichas/uso-y-seguridad-de-la-flor-de-jamaica
- Clínica de Cleveland. (2022). 7 Benefits of Hibiscus Tea. Consultado el 9 de enero de 2025. https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-hibiscus
- Izquierdo, J., Arteaga, D., Sánchez, M., Morales, J., Vargas, N., Gómez, C., Castro, J., Delgado, L., Madrigal, E., Madrigal, E. (2020). Organic Acids from Roselle (Hibiscus sabdariffa L.)—A Brief Review of Its Pharmacological Effects. Biomedicines, 8(5), 100. https://www.mdpi.com/2227-9059/8/5/100
- Montalvo-González, E., Villagrán, Z., González-Torres, S., Iñiguez-Muñoz, L. E., Isiordia-Espinoza, M. A., Ruvalcaba-Gómez, J. M., Arteaga-Garibay, R. I., Acosta, J. L., González-Silva, N., & Anaya-Esparza, L. M. (2022). Physiological Effects and Human Health Benefits of Hibiscus sabdariffa: A Review of Clinical Trials. Pharmaceuticals (Basel, Switzerland), 15(4), 464. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9033014/
- Najafpour Boushehri, S., Karimbeiki, R., Ghasempour, S., Ghalishourani, S. S., Pourmasoumi, M., Hadi, A., Mbabazi, M., Pour, Z. K., Assarroudi, M., Mahmoodi, M., Khosravi, A., Mansour-Ghanaei, F., & Joukar, F. (2020). The efficacy of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on selected cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytotherapy research : PTR, 34(2), 329–339. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6541
- Paviithraa, P., Uma, S. (2020). Pharmacological Benefits Of Hibiscus Rosa-Sinesis Flower. World Journal Of Pharmacy And Pharmaceutical Sciences, 9(09), 662-672. https://www.wjpps.com/Wjpps_controller/abstract_id/12988