6 fantastiska hälsofördelar med johannesört

Även om det finns en rad olika hälsofördelar med johannesört, bör du kolla med en specialist innan du provar på det, speciellt om du också tar andra mediciner.
6 fantastiska hälsofördelar med johannesört

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många hälsofördelar med johannesört. Du kan köpa denna ört som te, i kapslar eller som olja. Tar man johannesört i någon form kan detta hjälpa till att mildra eller förebygga en rad olika hälsoproblem. Men innan du provar på denna ört, är det viktigt att du först rådfrågar en läkare. Det är särskilt viktigt om du äter något speciellt läkemedel eller har någon sjukdom.

Även om johannesört är en naturlig produkt, kan det ge biverkningar om det tas samtidigt som vissa mediciner. Detta är dock ganska sällsynt.

Hälsofördelar med johannesört

I denna artikel ska vi berätta om sex viktiga hälsofördelar med johannesört. Denna ört kan ge avsevärda hälsoförbättringar, och hjälpa dig få en bättre livskvalitet.

1. Det fungerar som ett antidepressivt medel

Många specialister rekommenderar att man använder denna ört för att behandla depression. I vissa fall kan det även hjälpa till att lindra stress och ångest. Dock bör du  ta hänsyn till de råd du får av din läkare som känner till just ditt hälsotillstånd.

Johannesört har antidepressiv verkan

Om du lider av depression eller ångest, kan det vara hjälpsamt att ha ett läkemedel som hjälper dig att hantera din situation. Då kan johannesört vara ett alternativ för dig. Men kom ihåg att även om denna ört är naturlig, måste du hålla dig till den dosering som föreskrivs av din läkare.

2. Användbar under klimakteriet

Det finns även risk för att man lider av depression under klimakteriet. Johannesört kan lindra dessa symtom som vid klimakteriet kan visa sig som humörsvängningar, ångest, vallningar…

Men man kan ta johannesört även i tidigare åldrar för att lindra en del av kroppens naturliga förändringar, som till exempel PMS. Denna ört är med andra ord lämplig för kvinnor i alla åldrar. Dessutom hjälper den till med att lindra menssmärtor.

3. Fungerar bra mot migrän

Det är många som lider av migrän. Migrän är mycket intensiv huvudvärk som ofta åtföljs av illamående och yrsel som kan sitta i upp till 3 dagar. Många måste söka läkarvård på grund av dessa huvudvärkar eftersom de inte har mediciner som lindrar smärtan.

Även här kan man använda sig av johannesört. Detta naturläkemedel är nämligen också bra för att lindra migrän och huvudvärk. Det är ett naturligt alternativ för personer som lider av svår smärta.

4. Är bra för hormonbalansen

En annan fördel med johannesört är att det hjälper till att balansera hormonerna. Till exempel måste människor som har besvär med sköldkörteln alltid övervaka sina hormonnivåer. För dessa människor kan johannesörten erbjuda många positiva fördelar.

Den hjälper inte bara till att normalisera produktionen av sköldkörtelhormoner, utan är även bra för att minska symtom som bland annat förändringar i menstruationscykeln, kramper, extrem utmattning och apati.

Johannesört hjälper till att balansera hormonerna

5. Hjälper dig att övervinna missbruk

Har du provat på allt för att sluta röka? Är du beroende av alkohol? Överäter du? Johannesörtens fördelar sträcker sig även till att hjälpa dig vinna över dina missbruk. Om man tar johannesört under utsättning, hjälper det till att kontrollera begär och ångest. Detta bidrar i sin tur till att man får utrymme att öka viljestyrkan för att förhindra återfall.

6. Bra mot hudproblem

Johannesört är sist men inte minst även perfekt som behandling av hudproblem. Det är bra att använda vid följande medicinska hudproblem:

  • Dermatit
  • Hudirritationer
  • Brännskador
  • Allergier

Johannesört stimulerar blodcirkulationen (den kan också hjälpa till om man lider av cirkulationsproblem), vilket påskyndar hudens läkningsprocess. Du kan dra nytta av johannesörtens fördelar om du har eksem, atopiska hudbesvär eller andra hudproblem.

Har du någonsin provat johannesört? Lider du av något av ovan nämnda besvär? Vill du dra nytta av några av alla hälsofördelar med johannesört? Ta kontakt med din läkare för att fråga om råd.

Johannesört kan ge dig många olika hälsofördelar om du tar det i rätt mängd och inte blandar det med läkemedel som motverkar effekterna. Dela gärna med dig av dina erfarenheter ​​om du redan har provat på denna ört!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ng, Q. X., Venkatanarayanan, N., & Ho, C. Y. X. (2017). Clinical use of Hypericum perforatum (St John’s wort) in depression: A meta-analysis. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2016.12.048
  • Apaydin, E. A., Maher, A. R., Shanman, R., Booth, M. S., Miles, J. N. V., Sorbero, M. E., & Hempel, S. (2016). A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Systematic Reviews. https://doi.org/10.1186/s13643-016-0325-2
  • Yücel, A., Kan, Y., Yesilada, E., & Akın, O. (2017). Effect of St.John’s wort (Hypericum perforatum) oily extract for the care and treatment of pressure sores; a case report. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.030
  • Becker, S. P., Luebbe, A. M., Greening, L., Fite, P. J., & Stoppelbein, L. (2017). A Preliminary Investigation of the Relation Between Thyroid Functioning and Sluggish Cognitive Tempo in Children. Journal of Attention Disorders. https://doi.org/10.1177/1087054712466917
  • Hisil, Y., Sahin, F., & Omay, S. B. (2005). Composition of Hypericum perforatum L. and its medical importance. UHOD, Uluslararasi Hematoloji-Onkoloji Dergisi.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.