7 sätt att hålla koll på din och familjens vikt

maj 18, 2019
Om du försöker bibehålla god vikt för dig och din familj så måste du helt förändra era livsvanor. Uppmuntra följande goda vanor i hushållet och se till att alla följer en hälsosam kost.

Att hålla koll på din och familjens vikt är en fråga om grundläggande hälsa. Att vara överviktig eller lida av fetma är ett allmänhälsoproblem som drabbar miljontals personer i världen, och till och med barn.

Dessa tillstånd är de huvudsakliga riskfaktorerna för kardiovaskulära sjukdomar, diabetes och andra metaboliska problem som kan minska livskvaliteten om de inte kontrolleras i tid.

Det är därför du måste förstå vikten av att ha en hälsosam livsstil – inte bara genom att äta bättre, utan även genom att inkludera goda vanor, såsom träning och gott om vila.

Letar du efter sätt att förbättra din och familjens vikt? Det finns mycket du kan göra. Idag vill vi dela med oss av några grundläggande tips som du kan följa med dina familjemedlemmar.

De bästa sätten att ta hand om din och familjens vikt

Att tappa vikt kan vara en långsam process, speciellt när ämnesomsättningen börjar sjunka. Det kan variera från person till person, för alla kroppar fungerar inte på samma sätt.

Det är viktigt att förstå att det inte räcker att äta bra. Även om kost spelar en stor roll så finns det andra faktorer som är precis lika viktiga. Det är även vitalt att dina vanor är permanenta och inte bara varar i några dagar.

Det må finnas dussintals dieter som lovar dig stor viktnedgång på kort tid, men det mest hälsosamma och effektiva sättet att uppnå en stabil vikt är genom en balanserad kost.

Är du redo att prova det? Häng med!

1. Förändra din syn på dieter

Gå inte hungrig

Om du vill hålla koll på din och familjens vikt så måste du förändra sättet du ser på dieter. Målet är att alla ska förstå att en hälsosam diet inte ska vara synonym med hunger och strikta begränsningar.

Din diet ska inte vara av typen som bara varar i några veckor. För att ta hand om din hälsa, nå en hälsosam vikt och bli framgångsrik måste det röra sig om permanenta förändringar.

2. Ät en fullvärdig och balanserad frukost

Hoppa inte över frukosten

Detta spelar stor roll!

Att inte äta frukost är ett av de värsta misstagen du kan begå när det kommer till att tappa vikt. Även om många personer tror att de ”sparar kalorier” så kan det få negativa effekter på din metabolism.

Personer som inte äter frukost på regelbunden basis blir ofta hungrigare under dagen. Din kropp tvingas även spendera sina energireserver, vilket påverkar muskelmassanAtt äta en komplett och balanserad frukost förebygger detta.

 • Kom ihåg att du bör inkludera nyttiga fetter, protein och kolhydrater i din frukost. Ditt totala kaloriintag ska vara runt 25% av ditt dagliga behov.

3. Håll koll på portionerna

Ät måttliga portioner

Att hålla portionerna på hälsosamma nivåer är ytterligare ett sätt att undvika övervikt. Nyttiga livsmedel må tillhandahålla dig med massor av näringsämnen, men du bör inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget.

Istället för att äta tre stora måltider om dagen är det bättre att dela upp portionerna i 5-6 mindre portioner. Din tallrik bör till hälften bestå av grönsaker, medan den andra är reserverad för spannmål eller magert kött.

4. Undvik skräpmat

Hoppa över skräpmaten

Snabbmatsrestauranger ska aldrig vara inkluderade i familjens måltidsplan. Detta är en av de huvudsakliga bovarna när det kommer till okontrollerad vikt hos både vuxna och barn. Det är även kopplat till risk för diabetes typ 2 och hjärtsjukdom.

Du ska bland annat undvika:

 • Varmkorv och hamburgare
 • Chips
 • Pizza och lasagne
 • Burritos och tacos
 • Korv
 • Pommes frites
 • Sötsaker, bröd och kommersiella bakverk

5. Planera balanserade menyer

Balanserade måltider

Lågkaloriplaner rekommenderas inte längre för viktnedgång. De kan fortfarande fungera, men deras bieffekter har gjort dem mycket mindre åtråvärda. Om ditt mål är att ta hand om din och familjens vikt så är det bättre att vända sig till hälsosamma, balanserade menyer.

Detta kan inkludera livsmedel som:

 • Magert kött och fisk
 • Fullkorn och legymer
 • Nötter och frön
 • Frukter och grönsaker
 • Fettsnåla mejeriprodukter

6. Börja med en träningsrutin

Regelbunden träning är vitalt

Utöver att följa en bra kost är träning en av de bästa vanorna du kan ha för att tappa vikt. Daglig träning stimulerar din ämnesomsättning och ökar kroppens förmåga att ”bränna fett” enklare.

Du kanske även vill läsa: 13 aktiviteter du kan göra med en träningsboll

Om du inte har tid att gå till gymmet ska du prova några enkla rutiner i hemmet. Om du vill motivera hela familjen kan vi föreslå fitnessaktiviteter i grupp:

 • Zumba
 • Cykling
 • Tävlingar
 • Simning
 • Träning i parken eller trädgården

7. Sov bra

Se till att sova ordentligt

Vila är precis som kost och träning en vana som aldrig får hamna i skymundan när man vill tappa vikt. Att inte få tillräckligt med sömn förändrar din ämnesomsättning och tenderar att få folk att gå upp i vikt.

När din sömn störs eller är för kort så kommer matsuget och stressen öka. Din kropp blir även oförmögen att uppfylla många av de processer som hjälper dig att tappa vikt.

Se därför till att du får runt åtta timmars sömn varje natt. Om du har småbarn ska du komma ihåg att de behöver 10-12 timmars sömn.

Om du försöker bibehålla din egen och familjens vikt så måste ni genomföra kompletta livsstilsändringar. Uppmuntra dessa ändringar i hushållet och se till att alla följer en bra kost.

 

 • Ángeles Carbajal Azcona. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. Dietas de adelgazamiento (2014).
 • Gillen J, Gibala M. High intensity interval training: a time efficient exercise strategy to improve health and
  fitness? Appl Physiol Nutr Metab 2014; 39 (3): 409-12.
 • Melanson EL, et al. (2009). Exercise improves fat metabolism in muscle but does not increase 24-h fat oxidation. DOI: 10.1097/JES.0b013e31819c2f0b
 • Healthy sleep tips. (n.d.). Retrieved from sleepfoundation.org/sleep-tools-tips/healthy-sleep-tips/page/0/1