Gör ett hemmagjort sköljmedel i 5 enkla steg

Gör ett hemmagjort sköljmedel i 5 enkla steg

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det här ett hemmagjort sköljmedel som inte bara är miljövänligt, utan även hjälper dig att bli av med överflödigt kalk i tvättmaskinen. Sköljmedel skyddar tyget i dina favoritkläder, neutraliserar dålig lukt och ger dem en skön känsla nästa gång du bär dem.

Det finns redan många kommersiella produkter i olika storlekar, dofter och priser. Men för dem som föredrar mer ekologiska och hälsosamma alternativ finns det hemmagjorda recept du kan använda. De görs med naturliga ingredienser som är mycket billiga och lätta att hitta.

Nedan kommer vi att dela med oss av fördelarna, och de steg du kan ta för att göra ett eget hemmagjort sköljmedel.

Varför använda hemmagjort sköljmedel till dina kläder?

Vissa tror att det inte finns någon anledning att gå igenom besväret med att göra ett eget hemmagjort sköljmedel när man lika gärna kan köpa det i affären. Men det är lätt att göra sitt eget, och det har en hel del extra förmåner att överväga.

Vad vi delar med oss av idag är bra för att få kläderna mjuka, fläckfria och för att hålla färgerna intakta. Det rekommenderas för mörkare toner men det är också bra för att bli av med svettfläckar, som generellt drabbar  vita kläder.

Till skillnad från andra sköljmedel är den här ekologiska produkten bra för tvättmaskinen, eftersom den hjälper till att ta bort kalk från vattnet såväl som tvålrester och mögel. Eftersom sköljmedlet inte innehåller några kemikalier som är aggressiva för miljön eller din hud, är det ett utmärkt alternativ för människor som har allergier eller känsligheter.

Och som om inte det vore nog är det ett bra alternativ för att göra bebiskläder mjukare. Det innehåller nämligen inte någon parfym eller skadliga ämnen. Även om vi nästan alltid ignorerar det kan dofter och kemikalier som finns i kemiska sköljmedel leda till hälsoproblem. Även om lukten är tilltalande har dessa kemikalier visat sig förvärra rinit och hudirritation för vissa människor.

Astma- och allergiförbundet jämför doftöverkänslighet med astma, eftersom symptomen kan vara liknande. De inkluderar allt från besvär i ögon och hals till huvudvärk och trötthet.

Precis som med andra kommersiella hemrengöringsprodukter märks de flesta negativa effekter inte omedelbart. De kan börja dagar eller till och med veckor efter man har kommit i kontakt med ämnena. Det tyder på att de innehåller ftalater, vilket är kemiska föreningar som gör att doften håller längre. Men studier har visat att dessa kan vara vad som orsakar hormonobalanser.

Därför finns det ingen tvekan om att ekologiska alternativ är bättre på alla sätt.

Om du är övertygad, se till att använda följande recept.

Hur man gör ett naturligt sköljmedel för kläder

Det här naturliga mjukmedlet drar nytta av grundläggande ingredienser, som bikarbonat och vitvinsvinäger, som är kända runt om i världen för sina naturliga rengöringsegenskaper .

De två kombinerar sina aktiva ingredienser för att få kläderna rena.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl vinäger
  • 65 g bikarbonat
  • 6 droppar eterisk olja med ditt val av doft

Steg 1

Späd vit vinäger med 2 delar vatten, och häll i en behållare.

Steg 2

Tillsätt bikarbonatet försiktigt. Försök att inte spilla något.

Tänk på att det kommer börja bubbla, vilket bara blir värre om du tillsätter allt bikarbonat på en gång.

Steg 3

Blanda med en sked och se till att allt blir upplöst. Lägg sedan till några droppar av din eteriska olja för att ge sköljmedlet en speciell doft.

Steg 4

Tillsätt sköljmedlet till din tvätt, precis som du skulle lägga till kommersiella produkter.

Steg 5

Kör din normala tvättcykel, och sprid sedan ut dina plagg för att se skillnaden.

Råd att tänka på

  • Om du vill ha din produkt tjockare kan du tillsätta lite balsam i blandningen.
  • Om du har fläckar runt armhålorna eller halsen, blötlägg plagget i sköljmedlet i 30 minuter innan din normala tvätt. Du kan även applicera vitvinsvinäger på det drabbade området.
  • För att få färger att sätta sig i färgade kläder, häll 2 1/2 dl vinäger i sista sköljningen.

Som du kan se behöver du inte spendera mycket eller riskera din hälsa för att tvätta dina kläder och hålla dem mjuka. Varsågod och testa det här knepet och se förändringen direkt.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.