Fyra bra vanor för att undvika torr hud

Visste du att det kan vara skadligt för din hud att bada för mycket och att det kan göra dig torr? För att undvika torr hud, bada eller duscha bara en gång per dag och försök att dricka tillräckligt med vatten för att återfukta huden inifrån.
Fyra bra vanor för att undvika torr hud

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många kämpar för att få eliminera torr hud och få vacker hud. Får du resultaten du hoppades på?

Din hud är kroppens största organ och har hand om att:

Huden är vanligtvis ett av de första organen som indikerar att något är fel inom dig. Därför borde det inte bara vara en prioritet att ta hand om huden för att se bra ut, utan även för att hålla kroppen frisk. Följ våra råd för att bli av med torr hud.

Drick tillräckligt med vatten för att bekämpa torr hud

vattendroppe

Vatten är viktigt för att hålla huden frisk. Många tror att dyra krämer är allt de behöver, men de skyddar bara utsidan av huden. Egentligen ska man dricka minst åtta glas vatten per dag för att hålla huden återfuktad.  För bäst resultat ska du dricka åtta glas vatten om dagen samt använda en bra hudkräm.

Bada inte lika mycket för at undvika torr hud

Många tror att om de har torr hud borde de ta långa bad eller duschar. De tror att det återfuktar huden, men det är en myt som tvålföretag har dragit nytta av. När du badar för mycket gör du din hud ännu torrare, eftersom du då använder produkter med mycket kemikalier. Det stämmer att de tar bort smuts som ackumuleras på huden under dagen, men de tar även bort det skyddande lagret.

För att det inte ska bli ett problem, kom ihåg:

  • Tvätta dig bara en gång per dag, om du inte tränar
  • Undvik för mycket tid under vatten
  • Tvätta dina fötter och armhålor med tvål
  • Se till att använda neutrala tvålar för dina intima områden
  • Torka av dig försiktigt
  • När din hud är torr, applicera fuktgivande oljor för att stänga dina porer och ge näring åt huden

Raka dig på rätt sätt för att förhindra torr hud

Att raka sig med rakblad är aggressivt för huden. I och med att hårstråna försvinner tar du också bort hudens naturliga oljor.

Försök istället att raka dig efter att du har duschat. Din hud är då mjukare och mer flexibel, så det är enklare att raka sig.

Använd också en rakgel. För sedan rakhyveln i den riktning som dina hår växer för att undvika invuxna hårstrån. Se till att rakbladet har en bra kant för att motverka irritation. När du är klar bör du använda en återfuktande kräm.

Om du inte har rakgel eller raklödder finns det andra alternativ, som kokosnötsolja. Om du använder det behöver du inte återfukta huden efteråt, eftersom oljan redan har gjort det åt dig.

Skydda huden från solen

solkräm i flaskor

Solen är en av huvudorsakerna till torr hud och rynkor. Men du kan motverka denna skada om du använder solkräm hela året runt (SPF 30).

Du kanske tror att det inte behövs när det är kallt, men så är det faktiskt. På vintern kan du ändra SPF30 till SPF15. För att undvika torra, spruckna läppar under vintern, använd ett läppbalsam med SPF15. På sommaren bör du ha på dig lätta, lösa skjortor med långa ärmar medan du är i solen. Ha även på dig en bred hatt så att inte solen når din nacke, dina öron och dina ögon.

Kom ihåg att huden skyddar din kropp, men det innebär inte att den är osårbar. Du måste ta hand om den så mycket du kan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.