Fyra saker att undvika om du har kolit

Kolit är ett tillstånd som till stor del beror på vad du äter, utöver ditt känslomässiga tillstånd och din livskvalitet. Läs våra rekommendationer för att få hjälp att kontrollera och förebygga det.
Fyra saker att undvika om du har kolit
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Kolit är en inflammation av tjocktarmen, eller grovtarmen. Det är en väldigt vanlig åkomma bland folk som lever i storstäder med mycket stress. Idag ska vi berätta vad du borde undvika om du har kolit.

Hög stress, en stillasittande livsstil och onyttig mat (snabbmat, läsk, vissa kryddor) kan leda till att man utvecklar kolit.

Symptom på kolit

Det finns många typiska symptom på kolit, inklusive:

 • Buksmärta och svullnad
 • Blodig avföring
 • Frossa och skakningar
 • Uttorkning
 • Diarré
 • Feber

Vad man ska undvika om man har kolit

1. Vissa livsmedel

Vissa livsmedel är irriterande

Vissa livsmedel är viktiga att undvika om du har kolit och vill återhämta dig helt och hållet samt undvika långsiktig skada på grovtarmen. Feta livsmedel kan utlösa tarmsammandragningar och ge upphov till en negativ reaktion i hela kroppen.

 • Du måste hålla dig borta från friterad mat, fett kött och snabbmat.
 • Du bör även undvika mejeriprodukter ett tag efter att du drabbats av kolit.
 • Om du har tarmproblem ska du undvika irriterande drycker som kaffe och te.

Välj istället vatten med citronsaft eller örtteer, som kommer hjälpa dig att avgifta kroppen snabbare.

2. Stressiga situationer

Känslomässiga åkommor snabbar upp tarmaktiviteten och ändrar tarmfunktionen. Det kan komma med diarré eller förstoppning, som är de huvudsakliga symptomen på nervös kolit. Det är viktigt att hantera stress både hemma och på jobbet för att inte symptomen ska bli värre.

3. Att leda en stillasittande livsstil

Undvik att sitta stilla

Stillasittande personer löper högre risk att utveckla kolit, säger experter. Det är därför bra att få lite träning varje dag för att hantera stress och ångest. Det är en god idé att promenera, cykla, simma eller utföra andra aktiviteter. Se bara till att vara konsekvent.

Stillasittande är något du alltid bör undvika om du har kolit.

4. Saker att undvika om du har kolit – självmedicinering

Besök din läkare om du upplever symptom som buksvullnad, smärta eller förändringar i avföringen, såsom diarré med tre tarmtömningar om dagen eller förstoppning. Undvik att ta läkemedel, för andra tillstånd kan ha symptom som liknar kolit.

Kost och livsmedel som lämpar sig för kolit

Ät fem eller sex små måltider om dagen och hoppa aldrig över frukosten; du behöver den för att börja dagen med energi. Du kan prova på en flytande diet, som involverar att dricka vatten, äppeljuice, buljong och smoothies.

Frukost

En nyttig frukost
 • En kopp skummjölk, ett par skivor rostat bröd och en skiva skinka eller lättkalkon är ett bra alternativ.
 • Ett annat alternativ är att välja lättyoghurt med flingor.
 • Ett tredje alternativ är en kopp te och fullkornsvetebröd med ost, helst fettsnål.

Om du vill äta frukt till frukost är de bästa valen papaya, äpple, päron, banan, persika och melon. Undvik apelsin, kiwi, jordgubbar och guava, eftersom de är väldigt sura och kan sakta ned matsmältningen.

Lunch

Prova grillad eller ugnsbakad kyckling med grönsallad, vattenkrasse och rå spenat smaksatt med en tesked olivolja. Du kan äta en skiva rostat fullkornsbröd som tillbehör.

Middag

Prova pasta tillagad med olivolja. Som ett andra alternativ kan du ta en skål lätt naturell yoghurt eller en bit ost med en sked honung. Det är en enkel kost för frukost, lunch och middag, men du kan även inkludera mellanmål så att det inte går så långt mellan varje måltid.

Mellanmål

 • En kopp sockerfri fruktjuice
 • En bit frukt – banan, äpple eller päron.
 • En kopp te och två skivor rostat fullkornsbröd.

Du kan följa kosten varje vecka, men du bör även överväga andra livsmedel, såsom frukt, grönsaker, pasta, ris, kyckling, kött, potatis och fullkornsvetebröd. Du kan variera rätterna och göra olika typer av sallad om du vill. Dieten är bara vägledning för vilka livsmedel du kan äta när du lider av kolit.

Andra rekommendationer

 • Drick minst två liter vatten eller naturlig fruktjuice om dagen.
 • Tugga maten ordentligt. Ge din mat tid att smälta.
 • Följ ett etablerat matschema och skynda dig inte att tömma tarmarna.
 • Undvik att använda laxermedel om du upplever förstoppning, såvida det inte skrivs ut av en läkare.

Om du följer dessa rekommendationer, leder en hälsosam livsstil och följer en balanserad kost kan du förbättra och förebygga tillståndet. Förändra dina vanor och ta hand om din hälsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.