Från kokonger till dina kläder: så tillverkas silke
Vi vet alla vad silke är, det där vackra, glänsande och mjuka materialet. Men få människor vet hur silke tillverkas. Så låt oss ta reda på det tillsammans! Lär dig om processen som gör det möjligt för dig att klä dig i dessa eleganta plagg, från det ögonblick som silkesmaskarna lämnar sina kokonger.
Tillverkningen av denna naturfiber sker antingen på ett hantverksmässigt eller industriellt sätt och kräver alltid lagarbete mellan människa och insekt. De förra ger dem mat och de senare fokuserar på att producera nya maskar och massor av silke. Läs vidare för att lära dig mer om processen för hur silke tillverkas!
Var kommer silke ifrån?
Silke kommer från kokongerna som lämnats av silkesmaskar (Bombyx mori L.), även känd som silkesfjärilens larv. Dessa insekter livnär sig uteslutande på mullbärsträdets blad.
Som beskrivs i forskningsartiklar är detta en mångsidig växt med enastående näringsämnen för silkesmaskar. Från dessa blad får de protein och tillräckligt med energi för att skapa sina kokonger. Människan använder den också för att utfodra andra arter som boskap.
Silket kommer ut ur väldigt små hål som maskarna har i huvudet och är produkten av deras serikogena körtlar. När denna fiber kommer ut och kommer i kontakt med luften stelnar den och skapar mycket fina ringar som i slutet av processen ger form åt de populära silkeskokongerna. Dessa består av fibroin och sericin.
Speciellt arten Bombyx mori L. gör sina kokonger genom att rulla sig runt i cirklar. Det är när de är helt inneslutna i denna kokong som de börjar sin metamorfos för att bli fjärilar. För att ge dig en föreställning rymmer varje kokong mellan 1 000 och 1 500 meter silke. Denna samlas sedan in av mänskliga hantverkare som fortsätter tillverkningsprocessen därifrån.
Du kanske också vill läsa: 4 tips för att färga dina kläder hemma
Hur silke tillverkas
Nu när vi har lärt oss var silket kommer ifrån, är det dags att titta på hur tillverkningen av silkestyget går till. När masken väl har skapat sin kokong är det från och med nu mänskliga händer som ger kontinuitet till tillverkningsprocessen. Denna verksamhet är känd som serikultur, eller silkesodling. Det inkluderar inte bara uppfödningen av maskarna, utan också ett skogsbruksstadium i jordbruket där mullbärsträdet odlas, och ett omvandlingsstadium, vilket hänvisar till bearbetningen av silket.
Denna praxis har historiskt genomförts i länder som bland annat Mexiko. Eftersom att mullbär, silkesmaskarnas exklusiva föda, växer i tropiska och torra områden, sker denna silkesodling även i länder som Colombia och andra länder på den amerikanska kontinenten.
Uppfödning och skötsel av silkesmaskar
Uppfödning av dessa små djur utförs i slutna inhägnader för att ge bättre vård till maskarna. Här placerar man ut så kallade plastskogar i lämpliga områden, vilket är strukturer där maskarna lättare kan fästa sina kokonger.
Samling och urval av kokonger
Var tredje dag, vilket är den tid det tar för varje mask att göra sin kokong, samlar de mänskliga odlarna in skörden. De sorterar sedan kokongerna i två kategorier: kokonger av första kvalitet, som har ett kontinuerligt filament, och kokonger av andra kvalitet, som av olika anledningar är trasiga.
De identifierar också en tredje kategori som kallas flocksilke, som är en sorts ull som kommer från det som täcker kokongerna och är för mjuk, så den används ofta för att göra plagg som babykläder.
Du kanske också är intresserad av: Hur påverkar olika färger dina känslor?
Upprullning och färgning
De första kokongerna får sedan gå igenom en annan process kallad upprullning, där man kokar dem i vatten. Detta gör det lättare att hitta den ursprungliga tråden för varje kokong, som kan variera i längd – mellan 600 till 2000 meter – så att man sedan kan börja spinna fibern. Därefter genomgår silket en process där dess färg ändras.
Beroende på hantverkare eller tillverkare använder man naturliga färgämnen för att färga fibrerna. Denna process kan ta flera dagar beroende på önskad nyans.
Spinning och vävning
Även om det låter som samma process, är det inte det. Silket förs först runt ett hjul för att spinnas till nystan, som sedan används för att väva de önskade plaggen eller bruksföremålen. I det första steget är det äldsta och mest traditionella sättet att spinna med en spinnrock. Efter att varje tråd har passerats genom den är den helt platt och redo att vävas.
När den väl är vävd kan man ge den olika ytbehandlingar: satin, slät och öppen är de vanligaste. Slutligen är hela stycket tryckt.
Förutom kläder, vad tillverkas mer av silke?
Sidenlakan, sidenskjortor och religiösa dräkter är några av de vanligaste produkterna som man tillverkar av denna naturfiber. Men användningen av silke går utöver detta. Man använder även silke för att göra handgjorda tyger, mattor och gardiner. Faktum är att detta också är ett populärt material för särskilda plagg för bröllop och dop.
Även om silkeskultur är en praxis som inte kräver mycket investeringar och som är ekonomisk för dem som utför den, är plaggen och redskapen som man tillverkar av siden av högt ekonomiskt och socialt värde. Detta är inte förvånande, eftersom processen att omvandla detta råmaterial från det ögonblick som det skapas av maskarna är ett sant konstverk.
Silkets värde går långt tillbaka i historien, bland annat från de stora silkesmarknaderna i tidiga civilisationer där man bytte detta material mot mat och andra värdefulla föremål.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Martín, G.J.; Noda-Leyva, Y.; Pentón, G.; Garcia, D.; Garcia, F.; González-García, E.; Ojeda, F.; Milera-Rodríguez, M.; López-Vigoa, O. Ly, J.; Leiva, L. & Arece-García, J. (2007). La morera (Morus alba, Linn.): una especie de interés para la alimentación animal. Pastos y Forrajes.
- Ortega, A.; Jorge, M.; Monter, V.; Alejandro, M. Maza, V.; Aarón, M.; Menchaca, M.; Martínez, J.; Ehsan, M. & Lara-Viveros, F. (2012) Manual de Sericultura en Hidalgo: Principios básicos.