Orsakerna till förstoppning hos bebisar
Om din bebis är upprörd och gråter så kanske den är förstoppad. I denna artikel ska vi ta en titt på de vanligaste orsakerna till förstoppning hos bebisar, så att du kan lindra dess obehag.
Missa inte det!
Vad är förstoppning hos bebisar?
Det faktum att småbarns tarmar är outvecklade är en av de huvudsakliga orsakerna till förstoppning.
Förstoppning är ett vanligt problem hos barn och en vanlig anledning till att föräldrar talar med barnläkare, eftersom upp till 8% av alla barn drabbas.
Det finns ingen tydlig definition av vad förstoppning hos bebisar innefattar, men som tumregel anses en bebis vara förstoppad när:
- Dess dagliga tarmtömningar minskar. Vissa barn bajsar 4-5 gånger om dagen medan andra gör det en gång om dagen eller till och med varannan eller var tredje dag.
- Bebisen har problem att bajsa eftersom avföringen är för hård.
- Bebisen upplever smärta när den bajsar.
- Det uppstår en förändring i avföringens konsistens. Generellt kommer den ut i små bollar.
- Din bebis har gaser och kolik.
Så vilka är de vanliga orsakerna till förstoppnings hos bebisar? Problemet kan trots allt bara behandlas om man vet vad som orsakar det. Låt oss ta en titt.
Orsakerna till förstoppning hos bebisar
Det är viktigt att notera att de flesta bebisar som ammar inte drabbas av detta tillstånd. De bajsar oftast flera gånger om dagen och deras avföringen är generellt flytande eller väldigt mjuk.
Orsakerna till förstoppning inkluderar bland annat:
1. Mjölkersättning
Vissa barn löper högre risk att utveckla förstoppning som svar på proteinerna som finns i mjölkersättning. Enligt en studie som publicerades i Jornal de Pediatria:
“Barn som åt konstgjord kost löpte 4,53 gånger högre risk att utveckla förstoppning än spädbarn som huvudsakligen ammades.”
Att byta sitt barns kost till mjölkersättning kan också generera detta obehag, men det finns alternativ som lämpar sig för lindrig förstoppning.
Tala med din läkare för att välja en mjölkersättning som bäst lämpar sig för ditt barns behov. I många fall måste man trots allt vända sig till mjölkersättning snarare än bröstmjölk.
2. Kompletterande mat
En annan orsak till förstoppning hos bebisar är att man börjat komplettera kosten för en ammande bebis. Att lägga till nya livsmedel kan orsaka förstoppning.
Kom ihåg att de första livsmedlen du bör inkludera i ditt barns kost är grönsaker och frukt. Följ din barnläkarens råd för att förebygga förstoppning och matallergier.
3. Avvänjning
Att avvänja barn från blöjor är en vanlig orsak till förstoppning. Att behöva använda toalett eller potta kan leda till stress, och vissa barn vägrar helt och hållet. Detta kan i sin tur leda till självinducerad förstoppning genom att hålla sig.
4. Uttorkning är en av orsakerna till förstoppning hos bebisar
När föräldrar börjar komplettera bebisens kost måste de även börja ge barnet vattnet. Vissa vill dock inte dricka, och på grund av att mjölkkonsumtionen minskat kan det leda till uttorkning.
Om bebisen inte får i sig tillräckligt med vätskor kan avföringen bli hårdare, vilket gör den svårare att driva ut. Små sår kan till och med dyka upp runt anus (se upp för blod när du torkar).
5. Medicinska problem
Här kommer några av de allvarligaste orsakerna till förstoppning hos bebisar:
- Botulism: denna sjukdom orsakas av bakterien Clostridium botullinum och är potentiellt dödlig. Ett av dess symptom är förstoppning.
- Medfödd hypotyreos: bebisen har antingen sköldkörtel som inte är tillräckligt utvecklad, inte fungerar som den ska eller inte existerar alls.
- Metaboliska sjukdomar: vissa ärftliga sjukdomar som involverar viss nedsättning av rörelseförmågan kan vara en indirekt orsak till förstoppning.
- Matallergier: en allergi är kroppens överdrivna svar på vad den tror är ett anfall. Symptomen kan inkludera allt från hård avföring till diarré.
- Hirschsprungs sjukdom: det är en sjukdom i tjocktarmen som gör det svårt att bajsa.
Fyra tips för att lindra förstoppning hos bebisar
Om barnet är upprört eller har ont ska du inte tveka att ta det till en barnläkare. Där kan du få rätt rekommendationer för att hjälpa det.
Här kommer dock några tips du kan använda i förebyggande eller behandlande syfte:
1. Massage
Att massera bebisens mage kan hjälpa till att förbättra tarmtransiten. Applicera varsamt men stadigt tryck mot din bebis mage med handflatorna. Var väldigt försiktig med att inte trycka för hårt.
2. Uppmuntra ditt barn att motionera
Om din bebis vet hur man kryper så ska du låta den göra det. Alla typer av rörelser kommer hjälpa till att förbättra tarmtransiten. Du kan till och med hjälpa den genom att röra armar och ben upp och ned, som om den cyklade.
3. Grönsaker, frukter och fibrer
Om du har börjat komplettera bebisens kost med grönsaker, frukter och fibrer, medan du undviker mat som kan leda till torr avföring, som bananer och ris.
4. Se till att den dricker tillräckligt
Se till att ditt barn dricker tillräckligt med mjölk och vatten. Kom ihåg att avföringen annars kan bli hård och svår att få ut.
Orsakerna till förstoppning hos bebisar varierar kraftigt och kan ibland vara svåra att upptäcka. Tveka inte att tala med en läkare för att få rätt diagnos och behandling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ruiz, F. S., Gilbert, J. J., Calderón, P. B., Jaime, B. E., Universitario, H., Sofía, R., & Universitario, I. (2010). Estreñimiento y encopresis. Protocolos Diagnóstico-Terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición. 2nd ed. España: Ergón SA, 53-65. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/estre_encopresis.pdf
- de Campos Aguirre, A. N., Vítolo, M. R., Puccini, R. F., & de Moraes, M. B. (2002). Constipation in infants: influence of type of feeding and dietary fiber intake. J Pediatr (Rio J), 78(3), 202-8. https://www.researchgate.net/publication/8982924_Constipation_in_infants_Influence_of_type_of_feeding_and_dietary_fiber_intake
- DE MIGUELSANZ, J. M., HINOJAL, M. T., & FERNÁNDEZ, L. R. (1998). Aparato Digestivo. BOL PEDIATR, 38, 190-195. https://www.sccalp.org/documents/0000/0604/BolPediatr1998_38_190-195.pdf
- Codoceo, R. M., & Gómez, M. M. (2006). Cólico del lactante, reflujo gastroesofágico y estreñimiento en la hipersensibilidad a proteínas vacunas.¿ Dónde están los límites?. Revista Española de, 62(1), 59-63. https://www.seinap.es/wp-content/uploads/Revista-de-Pediatria/2006/REP%2062-1.pdf#page=55
- de Manueles Jiménez, J., & de la Rubia Fernández, L. (2010). Enfermedad de Hirschsprung. Protocolos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición. Protocolos de la AEP. 2ª edición. Madrid: Ergon, 47-52. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/Hirschsprung.pdf
- JOSE, F. MANEJO SEGURO Y EFICAZ DEL MASAJE INFANTIL EN CASOS DE ESTREÑIMIENTO. http://congresoenfermeria.es/libros/2016/sala6/6714.pdf