Fördelarna med propolis för munhälsan
Propolis är en av de naturliga ingredienserna som kan vara till fördel när det kommer till munhälsovård. På grund av dess intressanta farmakologiska sammansättning – vilken inkluderar flavonoider, fenolsyror och estrar – har människor i många år använt denna produkt som hjälpmedel för att skydda både tänder och tandkött. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med propolis för munhälsan.
Faktum är att en artikel publicerad i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine förklarar att preparat baserade på denna ingrediens har en mängd olika tillämpningar inom tandvården. I synnerhet drar de nytta av dess antimikrobiella, antivirala, smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper.
De främsta fördelarna med propolis för munhälsan
Propolis är också känt som “bikitt”. Det är nämligen en produkt som bin tillverkar och sedan använder för att täta väggarna i bikupan, samt skydda kupan mot yttre medel som kan skada den.
Det är ett hartsartat, gulbrunt eller mörkt brunt material som bin tillverkar genom att blanda råvaror från trädknoppar och andra botaniska källor med ett ämne som bin utsöndrar från sina körtlar.
Ända sedan antiken har detta material värdersatts för dess medicinska tillämpningar, eftersom dess rikedom av näringsämnen och bioaktiva föreningar bidrar till att förbättra hälsan och även förhindra uppkomsten av sjukdomar. Enligt en artikel publicerad i Nutrients magazine innehåller denna komposition följande:
- Fenolsyror
- Flavonoider
- Estrar
- Diterpener
- Seskviterpener
- Lignaner
- Aromatiska aldehyder
- Alkoholer
- Aminosyror
- Fettsyror
Vitaminer och mineraler
Användningen av propolis på en medicinsk nivå är ganska allmän, men vi ska i den här artikeln fokusera på dess fördelar för munhälsan. Visste du att propolis hjälper till att förhindra både karies och tandlossningssjukdom? Läs vidare för att lära dig om vad vetenskapen har att säga om det.
Propolis för att förebygga karies
En av de främsta tillämpningarna av propolis för munhälsan är att förhindra karies. En studie publicerad i Ethiopian Journal of Health Sciences konstaterar att denna ingrediens har antibakteriella egenskaper som bekämpar orala patogener som Streptococcus spp, Streptococcus mutans och Streptococcus sobrinus.
Dessa bakterier kan leda till utvecklingen av karies och andra tandsjukdomar. Specifikt så hämmar propolis dessa patogeners enzymatiska aktivitet och celldelning, vilket förhindrar spridning. Tack vare propolis innehåll av flavonoider och organiska syror bekämpar det dessutom andra orala bakterier som orsakar infektion.
Propolis för att motverka parodontala sjukdomar
Propolis antimykotiska och antimikrobiella egenskaper är också användbara för att både förebygga och hantera tandlossningssjukdomar. En forskningsartikel publicerad i Journal of Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects fastslår att extrakt från propolis bekämpar bakterier som orsakar tandlossningssjukdomar, till exempel:
- Capnocytophaga gingivalis
- Prevotella intermedia
- Fusobacterium neucleatum
- Porphyromonas gingivalis
Propolis verkar samtidigt bidra till att förebygga benförlust vid patologiska processer, samt förhindra tillväxt av mikroorganismer som orsakar superinfektion, som till exempel Staphylococcus aureus, Escherichia coli och Candida albicans.
Propolis som en antiinflammatorisk produkt
Flavonoiderna och koffeinsyran i propolis ger den en kraftfull antiinflammatorisk effekt. Denna effekt är användbar vid behandling av tandsjukdomar som involverar inflammation, som till exempel gingivit.
I en studie som publicerats i Journal of Dentomaxillofacial Science är propolis användbart som skydd överkappning tack vare dess antiinflammatoriska aktivitet.
För att använda propolis som naturläkemedel kan du tillsätta 30 droppar propolisextrakt i ett halvt glas vatten (100 ml). Sedan använder du vätskan till att skölja munnen 2 till 3 gånger om dagen. Vid märkbar inflammation i tandköttet är det bäst att använda kallt vatten.
Propolis antivirala aktivitet
Glöm inte bort att virus också påverkar också munhälsan. I denna mening så är propolis ett effektivt medel, eftersom propolisextrakt hjälper till att hämma virusinträde. Dess antivirala effekter beror på innehållet av polyfenoler, flavonoider och fenylkarboxylsyror.
Enligt en artikel publicerad i Phytotherapy Research har vattenhaltiga och etanoliska propolisextrakt stark antiviral potential, särskilt mot herpes simplexvirus (HSV-1) som orsakar gingivostomatit och munsår.
Läs vidare: Naturliga produkter för att göra tänderna vitare
Är det säkert att använda propolis för att ta hand om munhälsan?
För de flesta friska vuxna är propolis fördelaktigt och utgör ingen risk om det används på rätt sätt. Det har dock rapporterats fall av allergier mot denna hartsartade substans, vilka manifesteras genom hudutslag. Den kan också irritera slemhinnorna i munnen.
Man rekommenderar inte proplis för gravida kvinnor, eftersom det finns få studier om dess effekter i detta skede. Samtidigt finns det risk för möjliga interaktioner med antivirala medel, cancerläkemedel, antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel.
De allergiska manifestationerna inkluderar följande:
- Eksem
- Läppinflammation
- Smärta i munnen
- Läppödem
- Spruckna läppar
För närvarande rekommenderar specialister ytterligare forskning för att fastställa säkra riktlinjer för användning av propolis inom tandvård och medicin. Även om resultaten är ganska lovande anser man fortfarande att de är otillräckliga för att betrakta denna ingrediens som ett förstahandsval.
Fördelarna med propolis för munhälsan
Propolis är inte ett mirakelmedel mot tandinfektioner, men det har potential att påverka munhälsan positivt. Som ett resultat har man tillverkat tandkräm, munvatten, extrakt, läppbalsam, tinkturer och en mängd andra produkter med denna ingrediens.
Hur som helst så bör man använda det med måtta. Det är bäst att bara använda propolis som ett adjuvans och inte som ett botemedel. Man bör dessutom följa produkttillverkarens rekommendationer för användning. Vid tandsjukdom är det alltid bäst att konsultera en tandläkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Więckiewicz W, Miernik M, Więckiewicz M, Morawiec T. Does propolis help to maintain oral health?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:351062. doi:10.1155/2013/351062
- Braakhuis A. Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis. Nutrients. 2019;11(11):2705. Published 2019 Nov 8. doi:10.3390/nu11112705
- Abbasi AJ, Mohammadi F, Bayat M, et al. Applications of Propolis in Dentistry: A Review. Ethiop J Health Sci. 2018;28(4):505-512. doi:10.4314/ejhs.v28i4.16
- Khurshid Z, Naseem M, Zafar MS, Najeeb S, Zohaib S. Propolis: A natural biomaterial for dental and oral healthcare. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2017;11(4):265-274. doi:10.15171/joddd.2017.046
-
Sabir, A. (2016). The healing actions of propolis on direct pulp capping treatment : A review. Journal of Dentomaxillofacial Science, 1(1), 188. https://doi.org/10.15562/jdmfs.v1i1.145
-
Schnitzler P, Neuner A, Nolkemper S, Zundel C, Nowack H, Sensch KH, Reichling J. Antiviral activity and mode of action of propolis extracts and selected compounds. Phytother Res. 2010 Jan;24 Suppl 1:S20-8. doi: 10.1002/ptr.2868. Erratum in: Phytother Res. 2010 Apr;24(4):632. PMID: 19472427.
- Brailo V, Boras VV, Alajbeg I, Juras V. Delayed contact sensitivity on the lips and oral mucosa due to propolis-case report. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2006 Jul 1;11(4):E303-4. PMID: 16816812.
- Hausen BM, Wollenweber E, Senff H, Post B. Propolis allergy. (I). Origin, properties, usage and literature review. Contact Dermatitis. 1987 Sep;17(3):163-70. doi: 10.1111/j.1600-0536.1987.tb02699.x. PMID: 3315436.