Fördelarna med kiwi inom hudvård: vilka är de?

Fördelarna med att använda kiwi som hudvård har att göra med förebyggande av åldrande samt fläckar. Men även om det finns studier som stöder dessa egenskaper, finns det fortfarande inte tillräckligt med forskning i ämnet.
Fördelarna med kiwi inom hudvård: vilka är de?

Senaste uppdateringen: 03 september, 2022

Fördelarna med att använda kiwi inom hudvård är många, och flera av dem har att göra med hudens hälsa. Denna frukt har en stor mängd vitaminer, mineraler och andra ämnen med utmärkta egenskaper för att upprätthålla en hälsosam hy. De flesta av fördelarna med kiwi härrör från dess stora rikedom på vitamin C. Det är dock inte allt. Den har också antiinflammatoriska och antioxidantkomponenter.

Det bästa av allt är att denna frukt har en mycket trevlig smak. Dessutom är det ett av de livsmedel som toppar tabellerna för näringstäthet. Det betyder att den innehåller en hög mängd näringsämnen per gram.

Kiwifruktens egenskaper

Kiwin är en exotisk frukt som kommer från norra Kina. Den är också känd som kinesiskt krusbär. Den har ett brunt skal med små hårstrån och själva fruktköttet har en djupgrön färg inuti. Dess arom och smak är mycket behaglig.

Innan vi går in på fördelarna med kiwi inom hudvård, låt oss titta på några av dess många andra hälsofördelar:

 • Tillhandahåller vitamin K
 • Boostar immunförsvaret
 • Bidrar till god matsmältning
 • Hjälper till att minska kolesterolnivåerna i blodet
 • Kompletterar kosten under graviditeten, på grund av dess höga innehåll av folsyra

Fördelarna med kiwi inom hudvård

Fördelarna med kiwi inom hudvård är många. En studie genomförd 2013 visar att denna frukt har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper. Därför hjälper den dig att få friskare hud och förhindrar även åldrande.

Den har också flera av de viktigaste näringsämnena för frisk hud:

Uppskuren kiwi med glimrande fruktkött.
Kiwi är en utsökt frukt som är lätt att inkludera i din kost.

Specifika fördelar med kiwi inom hudvård

Utöver ovanstående visar forskning som utfördes 2009 att en annan fördel med kiwi för huden är att hjälpa till att behandla symtom på eksem. Detta tillstånd orsakar röda fläckar och klåda.

Andra förmåner inkluderar följande:

 • Hjälper till att minska akne: Detta beror på dess höga C-vitamininnehåll.
 • Förebygger och bekämpar rynkor: Kiwifrukt är full av antioxidanter och dessa hjälper till att motverka fria radikaler.
 • Ljusare hud: En annan fördel med kiwi är att den skyddar huden från solens strålar.
 • Reparera vävnader: Denna frukt hjälper till att reparera vävnader efter en skada, tack vare dess höga kaliuminnehåll.
 • Hårväxt: Det höga innehållet av vitamin E är idealiskt för att främja hårväxt. Det stärker även hårbotten och förhindrar håravfall.

Möjliga risker

Den enda kända risken med kiwi är risken för en allergisk reaktion. Vissa människor är allergiska mot ett enzym som finns i denna frukt, känt som aktinidin. Det finns också i ananas och papaya.

Vanligast är att en person som är allergisk mot kiwi att utvecklar utslag och nässelutslag efter kontakt med frukten. I svåra fall kan anafylaxi uppstå. Om du lägger märke till någon konstig reaktion när du konsumerar frukten, bör du därför sluta äta den omedelbart.

Kiwifrukt rekommenderas inte för personer med njursten eller njurinsufficiens, på grund av dess höga kaliuminnehåll. Du bör rådfråga din läkare om alla biverkningar.

Illustration av njurarna.
Denna frukt rekommenderas inte för njurpatienter eftersom den kan påverka filtreringen i njurarna.

Slutliga tips och rekommendationer

Det finns få eller inga bevis för att fördelarna med kiwi kan erhållas genom att applicera frukten direkt på huden.

Denna frukt är i vilket fall som helst ofta en ingrediens i olika ansiktsmasker. Den kombineras vanligtvis med naturell yoghurt och havregryn för att bilda en pasta och därefter appliceras på ansiktet. Det är bra att låta masken ligga på i ungefär 10 minuter för att dra nytta av dess fördelar.

I teorin ger detta huden bättre fasthet och stimulerar även produktionen av kollagen. Man kan även applicera den på hårbotten.

Man anser ändå att de största fördelarna med kiwi för huden erhålls från direkt konsumtion av frukten, som en del av en balanserad kost. Det är möjligt att vissa kosmetiska produkter gjorda av kiwi också är effektiva, men det finns inga vetenskapliga bevis för att stödja detta påstående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
 • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
 • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.