De fantastiska fördelarna med gurksaft

Gurksaft är en utmärkt dryck för att förbättra utseendet på huden, reglera blodtrycket och gå ner i vikt.
De fantastiska fördelarna med gurksaft

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

Gurksaft är en nyttig, näringsrik och mångsidig dryck. Tack vare sitt höga näringsinnehåll är fördelarna med gurksaft något som går bortom de allmänna fördelarna med att äta mycket grönsaker. Några av bidragen inkluderar: förbättring av kroppens livstecken, förmågan att bli av med förkalkning i njurarna samt förmågan att minska risken för fetma.

Gurka är en av de mest lättillgängliga växterna i världen. Den används ofta för att göra inlagd gurka, men problemet är att de flesta av näringsämnena då försvinner. De näringsmässiga fördelarna med gurksaft har dock också nackdelar, eftersom kostfibrerna går förlorade. Därför måste du kombinera daglig konsumtion av gurksaft med hela grönsaker, så att du även får i dig fibrer.

Du kan fortfarande använda de kvarvarande gurkfibrerna efter att du gjort saften – ta bara pulpan från mixern och frys in den. Du kan sedan lägga till den i potatismos, soppor och såser när du vill.

Näringsvärdet i gurka

Gurka innehåller imponerande mängder naturligt destillerat vatten (runt 96%), vilket är bättre än vanligt vatten. Skalet innehåller mycket vitamin A, så skala därför inte bort det. Det innehåller även mineraler som bildar alkalier, vilket betyder att den skapar en mer alkalisk miljö i kroppen. Det kommer i sin tur hjälpa dig att bekämpa bakterier och sjukdomar.

Det är dessutom en utmärkt källa till vitamin A och C (båda antioxidanter), mangan, molybden, kalium, kiseldioxid, svavel och mindre mängder B-komplex, natrium, kalcium och fosfor.

Vidare har du förmodligen sett skönhetstips där man rekommenderas lägga gurkskivor på ögonen. Det är bra tack vare koffeinsyran de innehåller, som hjälper till att motverka vätskeretention och minskar svullna ögon.

Fördelarna med gurksaft

De flesta är inte medvetna om de otroliga fördelarna med gurkvatten. Det finns till och med de som undviker gurka helt och hållet. Även om den enligt vissa är “tråkig” är sanningen att den är extremt uppfriskande. Här kommer en lista över fördelarna med gurksaft:

Surhet

man med sura uppstötningar

De alkaliska egenskaperna hos gurksaft hjälper effektivt till att reglera pH-värdet i blodet, vilket neutraliserar surhet. Det är därför bra för behandling av magsår och duodenala sår.

Blodtryck

Likt selleri kan denna färglösa dryck hjälpa dig att reglera blodtrycket tack vare sina mineraler och spår av natrium.

Bindväv

Det är en utmärkt källa till kiseldioxid, som hjälper till med korrekt konstruktion av bindväv i kroppen, såsom ben, muskler, brosk, ligament och senor.

Kylning

Uppskuren gurka

Under torra och varma perioder kan ett glas gurksaft blandat med sellerisaft verkligen hjälpa till att normalisera kroppstemperaturen.

Vätskedrivande

En av fördelarna med gurksaft är att den främjar borttagning av avfall genom urinen. Den hjälper även till att lösa upp njursten.

Feber

Gurksaft har temperaturreglerande egenskaper, vilket gör det till en bra dryck för när man har feber.

Inflammation

person med inflammation i benet

Den är utmärkt för att motverka urinsyran som orsakar inflammation i lederna. När man dricker den dagligen hjälper den till att rena lederna; därmed försvinner urinsyran, varpå smärtan minskar. Det betyder att den även kan användas för att förbättra andra tillstånd, såsom artrit, astma och gikt.

Hårtillväxt

Det kisel och svavel som finns i gurka gör den utmärkt för hårtillväxt. Du kan blanda den med morotsjuice, sallad eller spenat.

Hudtillstånd

De stora mängderna vitamin C och antioxidanter i gurka gör den till en fantastisk ingrediens i många skönhetskrämer och för behandling av eksem, psoriasis, akne, etc.

Vätskeretention

gurksaft i glas

Saften tillhandahåller nödvändiga elektrolyter och återställer fuktnivån i kroppens celler, vilket minskar vätskeretention.

Vitamin K

Att dricka gurksaft bekämpar effekterna av vitamin K-brist, vilket kan inkludera till exempel näsblod, blåmärken och blödande tandkött.

Konsumtionsråd

Välj gurkor som är mörkgröna och fasta i konsistensen. Undvik sådana som är gulaktiga eller skrynkliga i ändarna. Tunnare gurkor har färre frön än tjockare gurkor.

Förvara dem i kylen för att hålla dem fräscha. Uppskurna gurkor bör förvaras inslagna eller i lufttäta behållare i kylskåpet. Konsumera inom en dag eller två.

Utöver att njuta av gurksaften som den är kan du även använda den som en bas för nyttiga smoothies. Prova att mixa den med frusna melonkulor och färsk mynta, eller med jordgubbar och basilika för en fantastiskt uppfriskande dryck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bernardini, C., Zannoni, A., Bertocchi, M., Tubon, I., Fernandez, M., & Forni, M. (2018). Water/ethanol extract of Cucumis sativus L. fruit attenuates lipopolysaccharide-induced inflammatory response in endothelial cells. BMC complementary and alternative medicine18(1), 194.
  • Sánchez-del-Castillo, Felipe, González-Molina, Lucila, Moreno-Pérez, Esaú del C., Pineda-Pineda, Joel, & Reyes-González, C. Efraín. (2014). Dinámica nutrimental y rendimiento de pepino cultivado en hidroponía con y sin recirculación de la solución nutritiva. Revista fitotecnia mexicana37(3), 261-269. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802014000300013&lng=es&tlng=es.
  • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of ethnopharmacology114(1), 1-31.
  • Zhang, L., Zhang, T., Ding, L., Xu, J., Xue, C., Yanagita, T., … & Wang, Y. (2018). The Protective Activities of Dietary Sea Cucumber Cerebrosides Against Atherosclerosis Through Regulating Inflammation and Cholesterol Metabolism in Male Mice. Molecular nutrition & food research, 1800315.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.