Fördelarna med gurkmeja för hudvård

Visste du att du kan använda gurkmeja som hudvård? Denna naturliga rot kan ge ditt ansikte en naturlig lyster och bleka ålderstecken. Vi berättar om alla fördelarna nedan.
Fördelarna med gurkmeja för hudvård
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2024

Ett av de naturliga medel som har vunnit mark inom kosmetologi är gurkmeja som hudvård. Användningen av denna tusenåriga rot är väl utbredd för olika hälsotillstånd. Idag finns också alltfler studier som tillskriver gurkmeja flera fördelar när det gäller att hålla huden frisk och fräsch. Du kan även använda den som hjälp för att behandla sjukdomar som psoriasis.

Allt detta är tack vare dess huvudsakliga förening kallad curcumin, som ger kraftfulla antioxidativa, antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Därför kan effekten på hudens vävnader bidra till att bekämpa akne, minska hudfläckar, förhindra åldrande och även hjälpa till med hårborttagning.

Låt oss ta en titt på de 9 fördelarna med gurkmeja för hudvård. Läs vidare för att lära dig mer!

Fördelarna med gurkmeja för hudvård

Gurkmeja, vars vetenskapliga namn är Curcuma Longa, är en växt av asiatiskt ursprung. Den har använts i århundraden inom matlagning, kosmetika och medicin. Det anses vara en superfood på grund av dess många aktiva föreningar, bland annat det gula polyfenoliska pigmentet kallat curcumin, till vilket man tillskriver flera olika hälsofördelar.

Den mest framträdande är dess antioxidativa, antiinflammatoriska, antineoplastiska, antiproliferativa och antimikrobiella egenskaper. Curcumin har också blivit ett populärt ämne vid hudvård. Många använder det i olika hempreparat och det finns också i många skönhetsprodukter och dessutom i form av kosttillskott för att behandla olika hudsjukdomar.

Så, varför är då gurkmeja så bra för huden? Låt oss ta en närmare titt på dess främsta fördelar.

1. Det bekämpar akne

Akne är en inflammatorisk hudsjukdom som kan uppstå på grund av tillväxt av bakterier på huden. Tack vare dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper kan du använda gurkmeja som ett naturligt behandlingsalternativ vid behandling av acne vulgaris.

För detta ändamål kan gurkmeja minska spridningen av bakterierna som orsakar akne, tömma de drabbade områdena och förhindra bildning av olja i talgkörtlarna.

Gurkmeja kan också hjälpa till att minska akneärr. I kombination med andra ingredienser kan man förstärka denna effekt, till exempel med honung, sandelträ, grekisk yoghurt och aloe vera.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur du tar hand om hudens mikrobiota: Alla bakterier är inte dåliga

2. Det fördröjer hudåldrande

Ålder, miljöföroreningar och solexponering är de främsta orsakerna till hudåldrande. Dessa skador, orsakad av fria radikaler, genererar de fruktade tecknen på åldrande i ansiktet såsom uppkomsten av rynkor, slapphet, fina linjer och fläckar.

Tack vare sin antioxidantverkan skyddar curcumin huden från oxidativ stress. Således förebygger och behandlar det dessa tecken på åldrande. Denna fenolförening främjar också kollagenproduktionen och stärker hudens elasticitet.

3. Använd gurkmeja för hudvård för att göra huden ljusare

En kvinna som håller en behållare med skin lightening cream.
Hudblekande krämer innehåller ämnen som hjälper till att minska hudfläckar. Vissa av dessa ämnen kan också naturligt finnas i gurkmeja.

Ett annat sätt på vilket gurkmeja vårdar huden är genom att hämma produktionen av melanin. På detta sätt kan det förhindra bildandet av mörka fläckar orsakade av solexponering, hudåkommor och hormonella förändringar. Appliceringen av produkter med gurkmeja kan också lätta upp redan etablerade fläckar.

4. Det hjälper huden att återhämta sig och ger den en naturlig lyster

En annan fördel med gurkmeja för hudvård att den gynnar hudens naturliga återhämtning av sin lyster. Tack vare dess antiinflammatoriska, antioxidativa och blekande effekter hjälper den till att förbättra hudens utseende. Det förbättrar också mikrocirkulationen genom att minska oxidativ stress, vilket kraftigt kan göra huden jämnare och ljusare.

Detta är orsaken till en särskild vana i exempelvis hinduiska bröllop, där brudparet utför en ritual med en gurkmejamask i ansiktet, på händerna och på fötterna, med syftet att locka till sig lycka och lysa upp huden för den stora dagen.

5. Det hjälper till med sårläkning

Sårbehandling är kanske en av de mest välkända fördelarna med gurkmeja för huden. När det appliceras på sår (i pastaform) kan det hjälpa till att minska inflammation, lindra irritation och främja bildandet av ny vävnad.

6. Det minskar mörka ringar under ögonen

Att applicera gurkmeja på ansiktets hud kan minska synligheten av mörka ringar under ögonen. Detta gör den genom att göra huden ljusare i området och främja blodets mikrocirkulation i detta område. Följaktligen minskar det mörka ringar som bildas runt ögonen, som vanligtvis orsakas av trötthet, dålig sömn eller stress.

Men eftersom detta är ett av de mest känsliga områdena i ansiktet bör det appliceras med försiktighet. Nyckeln är att hitta specialprodukter för ögonområdet som innehåller curcumin som en aktiv ingrediens.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill äsa: Recept med gurkmeja för frukost och lunch

7. Hjälper till att lindra symptomen på psoriasis och eksem

person med psoriasis på händerna som kliar sig
De antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaperna hos denna förening kan hjälpa till att minska psoriasisutbrott.

Psoriasis och eksem är hudåkommor som ger irriterande symtom och äventyrar välbefinnandet för människor som lider av dem. De antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaperna hos denna förening kan hjälpa till att kontrollera psoriasisutbrott.

Likaså kan det lindra hudbesvär orsakade av eksem. För att behandla detta tillstånd kan du kombinera gurkmeja med sallatsspikblad och valnöt, vilket kan förbättra symtom som torrhet, klåda, sprickbildning och lichenifiering.

8. Det fördröjer kroppshårväxt

Du kan även använda gurkmeja för att förhindra överdriven tillväxt av kroppshår. I detta avseende hjälper frekvent applicering av en gurkmejalotion i några veckor till att fördröja hårväxt på oönskade områden som armhålorna.

9. Det hjälper till att behandla parasitiska hudinfektioner

Oavsett om du tar det som kosttillskott eller applicerar det på huden hjälper gurkmeja att ta hand om huden från skadliga mikroorganismer som vissa parasiter och kvalster. En av dem är ektoparasiten Sarcoptes scabiei var. hominis, som orsakar skabb.

Hur du använder gurkmeja för hudvård

För att förbättra hudens utseende med hjälp av gurkmeja finns det kosttillskott, preparat och kosmetiska produkter. Du kan alltså välja mellan att konsumera det och att applicera det utanpå huden. Det finns också olika huskurer som du kan tillaga själv, och lägga till andra naturliga ingredienser för att förbättra effekterna.

Följande är några sätt du kan använda gurkmeja på för hudvård:

  • Konsumera det i tabletter eller kapslar.
  • Applicera direkt på huden, som pulver eller pasta.
  • Använd eterisk gurkmejaolja på huden. Du kan lägga till några droppar i din fuktighetskräm.
  • Lägg till det i maten.
  • Applicera ingrediensen som en ansiktsmask. Du kan göra det med ett pulveriserat extrakt som du blandar med olika ingredienser som exempelvis kokosolja, mynta eller honung.
  • I form av te. Tillsätt 2 teskedar mald gurkmeja i upp till en liter kokt vatten och låt det dra.
  • Tillaga en pasta med gurkmejaolja, aloe vera och arganolja som du applicerar på huden.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Vilken verkan har ansiktsmasker på huden?

De möjliga negativa effekterna av gurkmeja på huden

Även om gurkmeja vanligtvis tolereras väl, är det viktigt att ta vissa försiktighetsåtgärder när du använder detta. Rådgör helst med din läkare om du ska prova denna naturliga behandling. Med detta kan du förhindra vissa risker när du använder gurkmeja, som bland annat följande:

  • Allergiska reaktioner: innan du applicerar det på en större yta, se till att du inte är allergisk mot produkten. För att veta om det är säkert att använda i ansiktet, applicera lite gurkmeja på underarmen och vänta 1 till 2 dagar. Undersök om du har några reaktioner i området, såsom sveda, rodnad eller andra lesioner.
  • Hudirritation: Applicering av stora mängder gurkmeja direkt på huden kan orsaka rodnad, irritation och inflammation i området. Prova en lotion eller mask med endast litet innehåll av denna ingrediens först. Om du upplever dessa symtom bör du rengöra området omedelbart och avbryta behandlingen.
  • Möjliga läkemedelsinteraktioner: Om du tar järntillskott eller antikoagulantia, använd gurkmeja med försiktighet. Rådgör först med din läkare.

En av de saker du främst bär tänka på när du använder denna rot är att den kan färga huden. Tänk därför på att inte låta någon mask eller annan produkt sitta kvar på huden för länge. Det är också en bra idé att blanda gurkmeja med mjölk och trollhasselvatten för att minska denna effekt.

Dra nytta av fördelarna med gurkmeja för hudvård

Gurkmeja är en billig ingrediens, lätt att få tag på i olika former och som har flera fördelar för huden och hälsan i allmänhet. Den kan hjälpa dig att återställa hudens ljushet, dämpa tecken på för tidigt åldrande och även eliminera fläckar.

Det tillskrivs också andra föga kända fördelar vid behandling av olika dermatologiska problem som alopeci, lichen planus, hudbristningar, sklerodermi och vitiligo. Men det behövs fortfarande fler studier för att bekräfta dessa effekter.

Tänk på att det innan du använder gurkmeja på huden alltid är lämpligt att först ha godkännande av en specialist och se till att du inte är allergisk mot produkten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.