Fördelarna med att inte hålla tillbaka tårarna

Att gråta hjälper oss att må bättre. Även om våra problem fortfarande finns är detta det bästa sättet att läka sår. Håll inte tillbaka tårarna när du känner för att fälla dem.
Fördelarna med att inte hålla tillbaka tårarna

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att hålla tillbaka tårarna under svåra tider förhindrar befrielsen av dina känslor.

Tårar är ett sätt att rensa negativa känslor så att de inte stannar inuti oss och sedan kommer ut som stress, depression, smärta, ångest och frustration. Idag ska vi analysera fördelarna med att inte hålla tillbaka tårarna under svåra tider.

En av de viktigaste funktionerna som tårar har är att skydda ögonen mot irritationer och främmande skräp. Å andra sidan kan tårar också vara ett tecken på mod, styrka och integritet.

Gråt är nödvändigt för att förbli frisk och för att lindra stress.

Trots alla fördelar ska du tänka på att inte alla miljöer är lämpliga att uttrycka sorg på. Men du vet vad? Du kan gråta oavsett!

Tre typer av tårar

Man som inte vill hålla tillbaka tårarna

Tårar smörjer våra ögon och skyddar dem genom att eliminera irritationer. Dessutom minskar de stresshormoner och innehåller antikroppar som bekämpar patogena bakterier.

Det finns tre typer av tårar:

  • Reflexmässiga tårar: Reflex tårar kommer ut när en farlig situation uppstår. De innehåller antikroppar som gör att ögonen kan eliminera skadliga partiklar när de är irriterade. Detta kan vara från rök, gas eller damm.
  • Kontinuerliga tårar: Denna typ av tårar uppträder regelbundet för att hålla ögonen fuktiga. De innehåller en kemikalie som kallas lysozym. De fungerar även antibakteriellt och skyddar ögonen mot infektioner.
  • Känslomässiga tårar: Dessa tårar utlöses av intensiva känslor som glädje och sorg. De ger speciella fördelar för vår känslomässiga hälsa eftersom de hindrar oss från att undertrycka intensiva känslor som annars skulle komma ut som depressiva symtom.

Fördelarna med att inte hålla tillbaka tårarna

1. Det hjälper dig att sammankoppla med andra

Vi vet att du ibland kan vara rädd för att avslöja dina känslor gentemot vissa vänner, speciellt om du känner för att gråta. Men du borde veta att gråta kan vara det bästa sättet att vara öppen mot en annan person.

Om du behöver gråta och du känner dig bekväm med den personen, låt det bara flöda. Utan tvekan kommer goda vänner att uppskatta dina uppriktiga tårar.

tillbaka tårarna spänning

2. Det frigör spänning

Du kan inte gå vidare medan du gömmer dina känslor för alltid. Att bära allt detta bagage är skadligt för din mentala hälsa. I den meningen är det bäst att gråta när du behöver.

Medan det löser dina problem omedelbart kommer det även att ge dig ett annat perspektiv på saker och kanske även hitta en lösning i svåra tider. Kom ihåg att alla problem har lösningar.

Under tiden är det viktigt att släppa ut alla känslor du har kring situationen. Gråt så mycket som du behöver, och oroa dig inte: tiden kommer läka alla sår.

3. Det hjälper dig att hantera stress

Känslor är inte alltid logiska. Att låta känslor ta tag i dig kan göra att du finner orsaken till att dina tårar.

Det ögonblick du blir medveten om ett problem som kräver din uppmärksamhet, har du ett motgift mot den stress det producerar.

4. Ditt humör förbättras när du bestämmer dig för att inte hålla tillbaka tårarna

Att gråta är utan tvekan ett utmärkt sätt att förbättra ditt humör under svåra tider. Det är ett sätt på vilket du kan lindra smärtan av undertryckta känslor.

Faktum är att de flesta fall känner sig mycket bättre efter att ha gråtit ut.

5. Det förändrar ditt perspektiv

tillbaka tårarna perspektiv

Det är möjligt att när du gråter blir du mer medveten om dina svagheter. Då kan du möta dina problem med att hitta olika och mer relevanta perspektiv på svåra situationer.

Trots allt är gråt befriande.

6. Det är hälsosamt

Gråt handlar inte bara om att låta dina känslor komma ut. Det är en uttrycksmekanism som minskar ångest och depression.

Dessutom frigörs hormoner som minskar manganivåerna. I stora mängder kan detta mineral vara ansvarigt för trötthet, irritabilitet och depression.

7. Det återställer den emotionella balansen

Gråt sker inte bara som svar på sorg eller svårigheter. Ibland kan gråt också komma från lycka, rädsla eller stress.

Hursomhelst hjälper tårar till att återställa känslomässig balans.

8. Att inte hålla tillbaka tårarna låter dig växa

Om du kan vara trogen mot din sårbarhet och begränsningar, går du framåt i livet.

Tänk på att det finns personlig tillväxt i gråt. Om du inte tillåter dig att gråta, bär du runt med bagage fullt av spänning med dig under resten av ditt liv.

Några slutliga reflektioner om att hålla tillbaka tårarna

Slutligen, vill vi att ta tillfället i akt för att uppmuntra dig att glömma alla gamla missuppfattningar som du kanske har lärt dig om att gråta.

Faktum är att gråt är hälsosamt eftersom det hjälper dig att bli av med sorg och stress, och det är även ett sätt att uttrycka lycka.

Gråt gör oss inte svaga. Det är faktiskt tvärtom: bara de som är modiga nog att vara sårbara genom att uttrycka sina känslor fritt kan gråta.

Att hålla tillbaka tårarna kommer att skada dig på lång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fiori, Katherine L., et al. “Crying in context: Understanding associations with interpersonal dependency and social support.” Interpersona: An International Journal on Personal Relationships7.1 (2013): 44-62.
  • Pilkington, Pamela D., Thomas A. Whelan, and Lisa C. Milne. “Maternal crying and postpartum distress: the moderating role of partner support.” Journal of Reproductive and Infant Psychology34.1 (2016): 64-76.
  • Vingerhoets, A. J. J. M., & Bylsma, L. M. (2016). The Riddle of Human Emotional Crying: A Challenge for Emotion Researchers. Emotion Review, 8(3), 207–217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.