9 anledningar till att det är sunt att gråta

Visste du att gråta kan reducera stress och smärta i kroppen? Som om det inte vore nog, så fuktar tårarna dina ögon och låter oss uttrycka känslor. 
9 anledningar till att det är sunt att gråta
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Ända sedan vi var barn har vi fått höra att vi ska undvika att gråta (framförallt framför någon annan) eftersom det var ett tecken på svaghet eller för att visa känslor var något att skämmas för. Men det kan faktiskt vara sunt att gråta.

Tårar har dock positiva effekter för både vår fysiska och mentala hälsa. I dagens artikel kommer vi att förklara några av de viktigaste fördelarna med att låta tårarna falla.

Du kanske hört att det är sunt att gråta ibland, men varför gråter vi?

Vi kan fälla tårar av glädje, sorg, kärlek eller frustration. Det behövs knappast sägas att alla typer av tårar är annorlunda och bakomliggande skäl kan vara otaliga.

Det som är säkert är att gråta utgör en del av våra liv från dag ett.

Som spädbarn grät vi när vi var hungriga, hade en smutsig blöja … När vi var små kunde kyla, rädsla eller ego utlösa gråt.

När vi växte upp försökte vi undvika att gråta eftersom vi trodde att det var en pinsam sak att göra. Det är dock inte sant.

Vi borde lära våra barn (oavsett om de är pojkar eller flickor) att gråta utan att skämmas. Genom att gråta kan de uttrycka sina känslor och låta all negativitet rensas ut.

Det är viktigt att komma ihåg att ett trauma som lämnas oupplöst i barndomen kan bli ett stort problem i vuxen ålder.

Det är därför som gråt är grundläggande för vår personliga utveckling. Tårar har många positiva effekter … så vi borde inte försöka hålla dem inne när vi står inför en situation som överväldigar eller får oss att våndas. Vi borde inte hålla dem tillbaka när vi inte mår bra.

Om tårarna är på gång är det bästa vi kan göra är att prata och ventilera med någon som vi kan lita på eller, om det inte är ett alternativ, hitta en privat plats att gråta på.

De sämsta vi kan göra är att tränga undan våra känslor och förtrycka tårarna när vi befinner oss i en situation som får oss att känna oss ledsna.

Det finns många tillfällen där vi känner att vi inte vill gråta: för att vi inte vill störa andra, för att vi måste vara starka, för att det hela kommer att fungera eller för att vi inte vill att någon ska se oss gråta…

Men vi måste komma ihåg att det som vi inte släpper igenom kommer att byggas upp på insidan tills det en dag “exploderar” på det inte alltid vackraste sättet.

Känslomässiga hinder stoppar tårarna från att falla och framkallar ångest, stress, depression … Det är därför vi borde lära oss att gråta är grundläggande för att kunna må bättre efteråt.

Här är anledningarna till att det är sunt att gråta

Från och med nu, försök att inte känna dig generad när du gör det, för det är sunt att gråta. Det spelar ingen roll om du gråter av att titta på en film, en ångestfylld händelse eller från uppbyggd ilska.

Kom ihåg att det är en vana som kan ge dig många fördelar:

1. Det låter oss lära känna oss själva

Gråt gör att du lär känna dig själv

Att gråta är ett utmärkt sätt att lära känna oss själva. Genom att fälla tårar inser vi vad vi behöver, vad våra svagheter och egenskaper är.

Vi kan se saker tydligare eftersom det tunga och svåra inte längre hindrar vårt synfält och tankebanor.

2. Det minskar stress

När vi gråter frigörs välbefinnande hormoner som fungerar som naturliga analgetika och lindrar stress.

Dessutom kan tårar hjälpa oss hantera nervositet, ångest och aggressivitet.

Som om det inte vore tillräckligt, tårar eliminerar också epinefrin och norepinefrin. Dessa två ämnen kan, ifall de finns i en överflödig mängd i kroppen, vara skadliga för hälsan.

3. Tårar fuktar våra ögon

Tårar fuktar våra ögon

I dagens samhälle är det vanligt med torra ögon efter användning av mobiltelefoner och tabletter, och då kan en liten naturlig fukt komma till nytta.

Tårar håller ögonen hydrerade, håller hornhinnorna syresatta, bekämpar bakterier som byggs upp i ögonzonen och förhindrar torrhet.

Inget behov av artificiella tårar här!

4. Förbättrar dåligt humör

När vi gråter blir vi av med mangan. När för mycket av detta mineral ackumuleras i vår kropp, känner vi oss irriterade, trötta, oroliga och deprimerade.

Som ett resultat gör tårarna att denna “dåliga gen” reduceras som annars kan innebära många problem. Tårar hjälper oss sålunda att tvätta bort negativa tankar och sorg.

5. Det hjälper oss att övervinna smärta

Att gråta reducerar smärta

När något dåligt eller tungt händer för oss är det fullt normalt att vi vill gråta. Vi borde inte undertrycka behovet av att rensa ut vad som skapar knutar i vår mage.

Tårar låt oss också förvandla något negativt till något konkret, något vi kan hantera och se. Deras förmåga att göra det gör dem till det första steget av att gå framåt och lösa problemen.

6. Det låter oss kommunicera

Även om det finns ett talesätt som menar annorlunda så är att gråta inte en synonym för svaghet eller underlägsenhet.

Vi behöver tårarnas makt för att berätta för andra vad vi känner, vad som gör oss ont och vad vi vill förändra.

Gråt kan också vara ett sätt att skapa band till våra nära och kära när våra ord misslyckas.

Det är därför sunt att gråta som ett rop på hjälp eller som ett sätt att göra våra känslor mer synliga.

7. Det hjälper oss att gå tillbaka till det normala

Gråt hjälper oss att läka

När vi gråter kan vi vrida vår kropp tillbaka till “homeostasis”. Det vill säga, tårar låter oss återgå till inre frid såväl som en normal rytm för vår kropp.

Egenskapen av att gråt hjälper oss att gå tillbaka till det normala är varför vi känner den underbara känslan av lättnad och frigörelse efter att tårarna fallit. Det är ett resultat av att ämnesomsättningen fungerar som den bör igen!

8. Det förhindrar magproblem

När vi är stressade eller ångestfulla och vi inte gråter eller pratar om det, är vi mer benägna att drabbas av matsmältningsbesvär, magproblem eller intestinal obalans.

Tårar och gråt hjälper oss att befria oss från allt som får oss att känna oss under flötet och därmed förhindra sår eller kronisk kolit som är resultatet av stress.

9. Det förbättrar andningen

Att gråta förbättrar andningen

Gråt kan förvisso ge upphov till andlöshet, andfåddhet och känslan av att drunkna.

Men efter att ha fällt tårar stabiliseras känslorna tillsammans med vårt andningsmönster.

Som om det inte räckte, reglerar vår gråt vår hjärtrytm och hur vi svettas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rottenberg J, Bylsma LM, Vingerhoets AJJM. Is crying beneficial? Curr Dir Psychol Sci. 2008;
  • Fooladi MM. The healing effects of crying. Holist Nurs Pract. 2005;
  • Vingerhoets AJJM, Cornelius RR, Van Heck GL, Becht MC. Adult Crying: A Model and Review of the Literature. Review of General Psychology. 2000.
  • Gračanin A, Bylsma LM, Vingerhoets AJJM. Is crying a self-soothing behavior? Front Psychol. 2014;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.