Fördelar med gurkmeja kontra 7 läkemedel
De fördelar med gurkmeja som vi vill ta upp kan vara mycket positiva för att behandla olika sjukdomar. Du bör dock alltid använda kryddan som del av ett medicinskt recept, och den bör aldrig användas istället för farmaceutiska behandlingar.
För att lindra symtom på hundratals tillstånd har många farmaceutiska läkemedel idag skapats, och många av dem kan till och med införskaffas utan recept.
De flesta av dem må vara rätt effektiva och kan ge lindring i några timmar, men de skapas generellt sett av kemiska substanser som ger oönskade bieffekter när de konsumeras i för stor utsträckning.
Därför har flera naturliga kurer rekommenderats på senare år, och till ett avsevärt billigare pris kan de vara precis lika, om inte mer, effektiva än de kemiska behandlingarna.
Ett av dessa alternativ är rätt och slätt gurkmeja – en krydda som är relativt välkänd för sina kulinariska användningar.
Den kommer från samma familj som ingefära och är otroligt rik på näringsämnen som kan användas för att bekämpa diverse tillstånd.
Det som är mest överraskande är att gurkmeja har visat sig ha nästan samma effekt som vanliga mediciner.
Idag vill vi dela med oss av sju otroliga fördelar med gurkmeja som kommer få dig att vilja ha mer gurkmeja i maten.
1. Atorvastatin (kolesterolmedicin)
Atorvastatin är ett farmaceutiskt läkemedel som används för att kontrollera kolesterolnivåerna och förebygga utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar.
Enligt en studie som publicerades 2008 i tidskriften Drugs in R & D har curcuminoiderna i gurkmeja en jämförbar effekt som denna medicin på endoteldysfunktion – en sjukdom som leder till arterioskleros.
Enligt information minskar gurkmeja inflammation och oxidativ påfrestning som förvärras i patienter med typ 2-diabetes.
2. Kortikosteroidläkemedel
Tusentals får varje år steroidinjektioner för att behandla inflammation som associeras med sjukdomar som artrit, cancer och mer.
En studie som publicerades i Phytotherapy Research fann att kurkumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja, fungerar precis som denna typ av farmaceutiskt läkemedel för att behandla inflammatoriska ögonsjukdomar.
Senare studier visade även att liknande fördelar observerats för andra inflammatoriska tillstånd som behandlas med steroider.
3. Antidepressiva läkemedel och fördelar med gurkmeja
Antidepressiva läkemedel som Prozac och Paxil har allvarliga bieffekter som vanligtvis faktiskt förvärrar de depressiva symtomen i vissa människor.
Men varför använda dessa läkemedel om du kan byta ut dem mot gurkmeja?
Kurkumin, dess kraftfullaste antioxidant, gör det till ett utmärkt val för alternativ lindring av depressiva beteenden, med fördelen att det inte skadar din hälsa.
4. Blodförtunnare
Patienter som riskerar hjärtattack eller cirkulationstillstånd använder generellt sett farmaceutiska blodförtunnare i förebyggande syfte.
Alla kan dock dra nytta av att konsumera denna krydda eftersom en av fördelarna med gurkmeja är att den har effekter som påminner om aspirin – den föredragna medicinen för att främja blodflödet.
De aktiva ingredienserna i kryddan har trombocythämmande och prostacyklinmodulerande effekter, vilket kan användas för att behandla arteriell trombos och artrit.
5. Antiinflammatoriska läkemedel
Tillstånd som orsakar smärta och inflammation kan också behandlas med gurkmeja istället för traditionella läkemedel, som generellt sett har negativa kort- och långsiktiga effekter.
Studier visar att den har antiinflammatoriska och anti-prolifererande effekter som är lika kraftfulla som de som produceras av följande mediciner:
- Aspirin
- Ibuprofen
- Naproxen
- Diclofenac
- Indomethacin
- Dexamethasone
- Celecoxib
- Tamoxifen
6. Kemoterapiläkemedel
I flera år har vi blivit övertygade om att farmaceutisk kemoterapi är en av få metoder för att effektivt behandla cancer.
Flera studier har dock visat att gurkmeja fungerar precis lika bra eller ännu bättre än oxaliplatin – ett av de läkemedel som används för att behandla denna sjukdom.
Att ta en liten dos förebygger spridning i kolorektala celler.
7. Läkemedel för diabetes
Diabetespatienter kan dra stor nytta av att inkludera denna kraftiga krydda i sin kost.
En publicering av tidskriften Biochemistry and Biophysical Research Community visade att konsumtion av gurkmeja fungerar upp till 100,000 gånger bättre än metformin när det kommer till absorption av glukos.
Gurkmeja hjälper även till att förebygga överdriven glukosproduktion i levern, precis som majoriteten av de läkemedel som framtagits för detta syfte.
Kom ihåg…!
Alla fördelar med gurkmeja har bevisats i vetenskapliga studier, men du ska inte använda kryddan för att ersätta läkemedel som har skrivits ut av läkare, såvida inte denne tillåter det.
Eftersom kryddan inte ger några bieffekter kan den enkelt inkluderas i din vanliga kost, så länge det sker i måttliga proportioner. För vuxna är den dagliga maxdosen 5 g.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
- Elshama SS, El-Kenawy AEM, Osman HEH. Curcumin improves atorvastatin-induced myotoxicity in rats: Histopathological and biochemical evidence. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016.
- Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phyther Res. 1999;
- Biswas S, Rahman I. Modulation of steroid activity in chronic inflammation: A novel anti-inflammatory role for curcumin. Molecular Nutrition and Food Research. 2008.
- Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2010.
- Maheswaraiah A, Jaganmohan Rao L, Naidu KA. Anti-Platelet Activity of Water Dispersible Curcuminoids in Rat Platelets. Phyther Res. 2015;
- Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009;