Fördelarna med havregryn vid behandling av artrit

Fördelarna med havregryn vid behandling av artrit
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Kanske väljer du att äta havregryn när du vill gå ner i vikt eller minska ner på ditt LDL-kolesterol. Men idag vill vi fokusera på de fördelar havregryn kan erbjuda vid behandling av artrit.

Vi har redan pratat om fördelarna med havregryn ett antal gånger här på bloggen. Dietister hänvisar till det som en superfood som du absolut borde äta så ofta du kan; inte bara för din hälsas skull, utan för välbefinnandet av hela din familj.

Artrit är en smärtsam och ibland invalidiserande sjukdom som stör det dagliga livet, men du kan få lindring genom att äta havregryn. Läs vidare för att ta reda på varför.

Havregryn, kungen av spannmål för behandling av artrit

Havregryn är effektivt vid behandling av artrit
Havregryn är ett av de livsmedel som är rikast på vitaminer och mineraler. Av den anledningen har det varit ett av de populäraste spannmålen i århundraden.

Anledningen till att havregryn är så bra för behandling av artrit är att det är ett av de bästa livsmedlen för att minska inflammation. Tack vare den höga halten av vitamin B6 är det perfekt för att minska smärta och lugna vävnaden som omger lederna.

Havregryn bidrar också till att reparera brosk och ge näring åt vävnader i muskler och skelett. Allt detta tack vare dess otroliga näringsrika innehåll. Utöver ett stort antal vitaminer får du även goda mängder fosfor, järn, kalcium, kalium, jod och natrium.

Havregryn kan minska inflammation
Det är framförallt B-vitaminer som hjälper till att behandla problem i skelettet, samt inflammation och smärta som nära förknippas med artrit.

En annan intressant sak att notera är att havregryn är ett utmärkt naturligt vätskedrivande medel, vilket bidrar till att rensa ut gifter och överflödig vätska som ackumuleras runt lederna.

Och glöm inte det höga fiberinnehållet. Det bidrar till att rena dina tarmar och ta bort eventuella kvarlämnade gifter. En kropp som är fri från gifter är en som bättre står emot inflammation, vätskeretention och infektion. Du kan få alla dessa fördelar genom att äta en tallrik havregrynsgröt till frukost.

Så här använder du havregryn för att behandla artrit

Först och främst måste du träffa din läkare om du upplever någon svullnad efter att ha ätit havregryn. Det är en ovanlig reaktion hos friska vuxna, men när det inträffar är det möjligt att du har en allergi mot havre, gluten eller till och med en viss typ av protein.

Om du märker av denna inflammation när du äter havregryn, prata med din läkare. Men som sagt är det sällsynt, och det är därför miljontals människor äter det till frukost.

1. Konsumtion av havregryn

Välj ekologiskt

Först av allt bör du om möjligt bara köpa 100% naturliga och ekologiska havregryn som säljs i hälsokostbutiker. De sorter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker är inte alltid lika hälsosamma.

  • Blanda aldrig havregryn med komjölk. Komjölk kan faktiskt ge dig mer inflammation och rekommenderas inte om du lider av artrit. Använd vatten eller till exempel mandelmjölk istället.
  • Det bästa sättet att äta havregryn är som gröt vid frukost tillsammans med äpplen och bananer. Och glöm inte att tillsätta lite honung – det är perfekt för behandling av artrit!

2. Utvärtes havregrynsbehandling

Havregryn är även bra utanpå kroppen
Ingredienser

  • 100 gram ekologiska och naturliga havregryn (den typ som säljs i hälsokostbutiker)
  • ½ dl vatten
  • 20 g honung

Gör så här

  • Allt du behöver göra är att bereda en varm pasta. Blanda alla ingredienser i en skål. Pastan ska vara tillräckligt tjock för att kunna appliceras där du upplever ledvärk.
  • Se till att vattnet är varmt, till och med på gränsen till hett, men aldrig så varmt så du bränner dig. Applicera på de drabbade områdena och låt sitta i 20 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Denna värme-kyla-behandling är bra för att lindra smärta och inflammation.
  • Det ger bara tillfällig lättnad, så det bästa du kan göra är att äta havregryn varje dag. Du kommer att märka skillnaden.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.