10 förvånande fördelar med extra jungfruolivolja

10 förvånande fördelar med extra jungfruolivolja

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2019

Extra jungfruolivolja används väldigt mycket inom gastronomin tack vare dess smak och många egenskaper för hälsan. Den har studerats i många år och har flera fördelar för både hälsa och skönhet.

Oljan innehåller viktiga mängder enkelomättade fetter och oljesyra, som har relaterats till en mindre risk för hjärtsjukdom. Den innehåller även antioxidanter och andra antiinflammatoriska näringsämnen som kan minska nivåerna av det dåliga kolesterolet och motverka fria radikaler samt för tidigt åldrande.

Använder du fortfarande inte extra jungfruolivolja? Vi listar här 10 viktiga fördelar för att du lite oftare ska vilja använda oljan som del i din matlagning.

Kan hjälpa dig gå ner i vikt

Oljan är till stor hjälp för de som vill gå ner i vikt. Det beror på att den bidrar till en mättnadskänsla och innehåller hälsosamma fetter som kan stimulera viktminskning.

Vi rekommenderar dock att du konsumerar den med måtta då den kan ha en laxerande påverkan.

Jungfruolivolja för att lindra smärta

olivolja

Den har en antiinflammatorisk verkan som kan hjälpa till att lindra smärtor relaterade till problem med leder och muskler. Olika studier har visat att personer som regelbundet konsumerar extra jungfruolivolja har mindre smärtor än de som inte konsumerar den.

Motverkar degenerativa hjärnsjukdomar

Eftersom oljan innehåller stora mängder hälsosamma enkelomättade fetter kan den motverka degenerativa hjärnsjukdomar, som exempelvis Alzheimer.

Motverkar cancer

En nyligen utgiven studie visade att personer som konsumerar extra jungfruolivolja minskar risken för cancer. Det har att göra med dess höga innehåll av oljesyra. Den innehåller även antioxidanter, flavonoider, polyfenoler och skvalen, som också kan vara verka fördelaktigt i kampen mot cancer.

Bekämpar diabetes

olivolja

I en studie som publicerades i tidskriften Diabetes Care visade det sig att alla typer av medelhavsdieten, så länge den innehåller olivolja, kan minska diabetes typ 2 med upp till 50%. Det beror på de hälsosamma fetterna som kan reglera blodsockernivåerna och insulinproduktionen.

Stärker immunförsvaret

Immunförsvaret ansvarar för att motarbeta virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar. Olivoljan är rik på antioxidanter och andra viktiga näringsämnen som kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.

Minskar blodtrycket

Endast tre matskedar om dagen kan hjälpa till att minska högt blodtryck. Olika studier har visat att hälsosamma fetter i extra jungfruolivolja kan minska det systoliska och diastoliska blodtrycket.

Kontrollerar kolesterolet

olivolja

Olivolja är även bra för att reglera kolesterolet och ta bort dåligt överskottskolesterol från kroppen. Enkelomättade fetter ökar nivåerna av det bra kolesterolet och stimulerar borttagandet av det dåliga, vilket samtidigt motverkar kardiovaskulära problem.

Motverkar frissigt hår

Hälsosamma fetter och näringsämnen i olivoljan kan även ge fördelar för håret. Du kan använda den för att motverka frissigt hår, till exempel. Glöm geléer och andra kemiska produkter som skadar håret – olivolja är ett hälsosamt alternativ som ger ditt hår en fin lyster.

Återfuktar huden naturligt

Oljan är ett av de bästa medlen för att naturligt återfukta huden. Det finns många krämer i handeln, men extra jungfruolivolja är ett fantastiskt alternativ för att återfukta den ordentligt, göra den mjuk och motverka tidiga ålderstecken samt motverka skador som uppstår p.g.a. solen.