Fördelar med att använda en luffasvamp

Luffa är en idealisk växt för att göra badsvampar. Lufforna gjorda av detta material är naturliga, biologiskt nedbrytbara och respekterar din huds hälsa.
Fördelar med att använda en luffasvamp
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 12 december, 2022

Det finns flera fördelar med att använda en luffasvamp i duschen jämfört med syntetiska tvättsvampar. Till skillnad från syntetiska fibrer förvandlas denna vegetabiliska komponent inte till mikroplastrester som förorenar miljön.

En luffasvamp kan därför rekommenderas för hudhygien i duschen. Bland andra effekter bidrar det till fräschör, eliminerar döda celler och håller länge. Nedan ska vi berätta om vilja fördelar du får med att använda en luffasvamp för hygienen.

Vad är luffasvampar?

Luffasvampar kommer från luffasläktet, växtfamiljen Cucurbitaceae, och kallas också luffagurka. Till samma familj hör också gurka, squash och pumpa.

Luffans frukter blir 20 till 30 centimeter långa och kan användas som en tvättsvamp när de har skördats, skalats och fått torka i några månader.

SOm sista steg i tillverkningsprocessen måste svamparna ligga i blöt i vatten upphettat till 43°C för att rengöra och mjukgöra fibrerna. ECHO Community berättar att det finns olika sorters luffagurka, där en variant är ätbar och en annan är den vi använder som tvättsvamp. För detta behöver frukten vara ung, eftersom den då är mjukare.

Du kan använda den både torr och blöt. Det inte nödvändigt att använda tvål tillsammans med svampen, eftersom den avger ett fuktgivande ämne som heter cucurbitacin.

Fördelar med att använda en luffasvamp

Som en artikel i Sustainability magazine är några fördelar med att använda en luffasvamp i stället för syntetiska tvättsvampar att växtvarianten är billigare, att dess fibrer gör den väldigt effektiv samt att den har låg densitet.

Denna tvättvamp kräver ingen särskild vård; du behöver bara koka den för att desinficera den emellanåt. De håller i genomsnitt 6 månader, men du kan byta ut den tidigare. När du använder den kan du tänka på att passa på att ta del av dess avkopplande egenskaper; en av de fördelar som många som använder en luffasvamp för tvättnbestyren njuter av.

Fördelen med en luffasvamp
Luffasvampar passar bra att använda både för hushållsstädning och som ett duschtillbehör.

Fördelar med att använda en luffasvamp: Stimulerar blodcirkulationen

Friktionen du får när du använder en luffasvamp främjar naturligt cirkulationen, vilket du tydlig märker eftersom huden får en rödaktig nyans när du skrubbat dig med den.

Hjälper till att minimera celluliter

Luffasvampen kan öven hjälpa till i områden där fett tenderar att samlas. När du rengör kroppen med svampen hjälper den till att minska celluliter och apelsinhud. En annan effekt av skrubbningen är att det motverkar vätskeretention.

Fördelen med en luffasvamp: Eliminerar gifter

Att massera huden med en luffasvampar är ett utmärkt sätt att stimulera lymfsystemet och främja avlägsnandet av gifter. I kombination med naturliga exfolianter uppnår du underbara effekter för huden.

Mjukar upp liktornar och förhårdnader

Vissa specifika områden i dermis har en tendens att ha ojämn tjocklek,vilket leder till liktornar och förhårdnader. Enligt uppgifter från uppstår dessa Dessa uppstår, enligt amerikanska Mayo-kliniken, på grund av att huden vill skydda sig mot friktion eller tryck. Här kan luffasvampen hjälpa dig att skrubba bort överflödig hud och minskar förhårdnaderna.

Fördelar med en luffasvamp i duschen: Den är exfolierande

Fibrerna och luffasvampens lätta strävhet är ett utmärkt exfolierande verktyg. Förutom att ge en ordentlig rengöring hjälper det till att behandla hudproblem som inåtväxande hårstrån, pormaskar och akne.

Minskar överflödig oljighet på huden

På grund av dess naturliga egenskaper gör luffasvampen dermis slät, vilket gör att den ser ljusare och yngre ut.

Fördelar med en luffasvamp: Det är 100% naturligt

Luffasvampen är lika vänliga mot din kropp som den är mot miljön. Det producerar inget avfall, för när du har använt en svamp kan du helt enkelt lägga den i komposten.

Lite kompost.
Dessa svampar kan vara en del av komposten när deras livslängd är över.

Hur använder man en luffasvamp?

Det är enkelt att använda en luffasvamp. Följ bara stegen nedan så får du ett effektivt och användbart tillbehör:

  1. Blötlägg: Blötlägg svampen i varmt vatten blandat med tvål. Kläm sedan ihop den så att den mjuknar.
  2. Tvåla: Tillsätt lite tvål eller duschgele och krama om för att skapa ett lödder. Kom ihåg att du också kan använda luffasvampen utan tvål eftersom den utsöndrar cucurbitacin.
  3. Skrubba: Använd små rörelser, helst cirkulära, och undvik halsen och ansiktet eftersom dessa är områden med större känslighet. Det finns exfolierande ansiktssvampar av luffagurka som är speciellt lämpade för dessa områden.
  4. Skölj: Skölj bort resterna med kallt vatten. Tanken är att kallvattnet ska stänga porerna. Detta är dock inte ett krav. Du kan skölja av dig med varmt vatten också.

Lämna inte svampen i duschen, för den måste torka helt innan nästa användning.

Andra användningsområden för luffasvampar

Luffagurkans fibrer är mångsidiga, och du kan använda den inom fler områden än bara för din personliga hygien. Den ör också effektiv att använda som disksvamp och du behöver endast lite diskmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.