Filematologi, den vetenskapliga studien av kyssar

Filematologi är inte bara vetenskapen som studerar kyssar, den studerar också de reaktioner som kyssar ger upphov till i hela vår kropp.
Filematologi, den vetenskapliga studien av kyssar

Senaste uppdateringen: 08 april, 2022

Vetenskapen filematologi har upptäckt att människor inte är den enda arten som kysser. Andra djur, som bonobo, gör det också! Idag ska vi berätta mer om den fascinerande studien av kyssar.

Kyssar är en av de mest njutbara handlingarna som finns, för många människor. I praktiskt taget alla kulturer är kyssar ett sätt att visa kärlek eller tillgivenhet. Det är en handling som är så enkel och samtidigt så komplex att det finns ett helt vetenskapsområde tillägnad den. Med det sagt, idag ska vi titta på filematologi: studiet av kyssar.

Filematologi är inte bara vetenskapen som studerar kyssar, den studerar också de reaktioner som kyssar ger upphov till i hela vår kropp.

Till exempel studerar denna vetenskap vilka hormoner som frisätts när vi kysser någon, vilka känslor kyssar ger och även vilka fördelar kyssar erbjuder för vår hälsa. Experter uppskattar att kyssar har varit en mycket karaktäristisk gest bland människor sedan före 2500 f.Kr.

Det finns många olika typer av kyssar, och också många intressanta fakta som denna vetenskap har upptäckt om handlingen att kyssa. Därför ska vi i den här artikeln förklara vad filematologi går ut på och också titta närmare på några av de mest intressanta uppgifterna som den har kommit fram till.

Vad har filematologin avslöjat om kyssar?

Filematologi studerar mer än att bara kyssar i sig själva. Den letar efter anledningarna till varför vi kysser, historien bakom om denna gest och dess kulturella betydelse. Likaså klassificerar den de olika typerna av kyssar och de fysiska och mentala reaktioner som äger rum.

Filematologin undersöker även huruvida kyssar förekommer hos andra djurarter än människor. Tack vare alla studier som har genomförts vet vi att många andra djur använder sig av kyssar. Till exempel elefanter och bonobo, fast ibland gör de det på ett lite annorlunda sätt.

Sanningen är att anledningen till att vi kysser inte är särskilt välkänd. I olika kulturer uttrycker kyssar olika saker, från kärlek och passion till enkel vänskap eller tillgivenhet. Det används också som en hälsning, en ritual eller för att uttrycka respekt för någon.

Alla dessa sammanhang gör filematologi ännu mer intressant. För närvarande är en av teorierna inom denna vetenskap att kyssar hjälper oss att hitta rätt partner. Tanken är att vissa ämnen i saliv ökar eller minskar attraktionen mellan människor.

En liten pojke som kysser sin pappa på kinden.
I olika kulturer uttrycker kyssar olika saker, från kärlek och passion till enkel vänskap eller tillgivenhet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 10 tekniker för att bli en bättre kyssare

Vad säger filematologi om hormoner?

En studie utförd vid University of Pennsylvania har tittat närmare på alla reaktioner i kroppen som utlöstes av kyssar. Det visar sig att en rad kemiska förändringar sker i hjärnan som leder till frisättning av olika hormoner.

Vid kyssar minskar först och främst kortisolnivåerna. Detta är det hormon som är närmast relaterat till känslan av stress. Dessutom orsakar kyssar frisättningen av testosteron, vilket är ansvarigt för att öka sexlusten hos båda könen.

Därtill ökar koncentrationen av dopamin och oxytocin. Båda är relaterade till känslor av kärlek och tillgivenhet. Å andra sidan verkar det som att när vi kysser någon blir läpparnas nervändar mer känsliga.

Därför är hela gesten omgiven av njutning. Samtidigt hävdar vissa forskare att saliv är en avgörande faktor. De tror att det kan ge information om graden av ett pars fertilitet, beroende på om det innehåller en större eller mindre mängd testosteron eller östrogener.

En kvinna lyfter sin fot i luften när hon kysser sin parther.
Enligt vissa studier kan kyssar vara en faktor som påverkar valet av partner.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lyckokvartetten av neurotransmittorer som påverkar humöret

Vilka är fördelarna med att kyssas?

Som vi redan har nämnt kan kyssar hjälpa till att minska stress. Men detta är inte den enda fördelen det ger för vår hälsa. Från olika studier om kyssar kan vi dra slutsatsen att när vi kysser, aktiverar vi cirka 34 muskler i ansiktet och cirka 112 av hela kroppen på grund av vår hållning.

Aktiveringen av så många ansiktsmuskler minskar uppkomsten av rynkor på grund av åldrande. Experter uppskattar också att under en kyss förbränner vi cirka 6,4 kalorier per minut. Dessutom hjälper det till att stärka vårt immunförsvar, accelererar vår puls och ger oss en känsla av njutning.

Samtidigt hjälper de hormoner som frigörs också till att minska vår upplevelse av smärta. Tack vare filematologi vet vi mer och mer om fördelarna med att kyssas. Därför är det lika viktigt att fortsätta forska om det som att omsätta våra lärdomar i praktiken!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alpert, J. S. (2013, June). Philematology: The science of kissing. A message for the marital month of June. American Journal of Medicine, 126(6), 466. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.12.022
  • Filematología – EcuRed. (n.d.). Retrieved March 3, 2020, from https://www.ecured.cu/Filematología
  • Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. M. (2013). Examining the possible functions of kissing in romantic relationships. Archives of Sexual Behavior, 42(8), 1415–1423. https://doi.org/10.1007/s10508-013-0190-1
  • ROMERO, LAURA. “EL BESO, CAPAZ DE ORIGINAR CAMBIOS EN DIFERENTES PARTES DEL CEREBRO. REFUERZA LAZOS SENTIMENTALES.” Gaceta UNAM (2010-2019) 5039 (2019): 8-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.