Fem sätt för att rengöra skinnjackor

Skinnjackor är ett av de plagg som nästan alla modeälskare har i sin garderob. Här kan du lära dig hur du tar hand om dem. Lär dig allt om hur du tvättar en skinnjacka i den här artikeln!
Fem sätt för att rengöra skinnjackor

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Skinnjackor är en viktig del av många garderober. Till skillnad från andra plagg kräver de dock särskild försiktighet för att hålla dem i perfekt form. Och det är inte alla gånger så lätt att veta hur man bäst ka rengöra skinnjackor!

Skinnjackor går aldrig ur modet och ger en cool känsla till alla utstyrslar. Dessutom är det en ganska mångsidig typ av jacka, och du kan bära den med kjolar, jeans, höga klackar och klänningar.

Skinnjackor kan komma i varianter i stilar som motorcykeljackor, grövre läderjackor, bomberjackor etc. De blev populära i flygvapnet under andra världskriget eftersom de skyddade soldater från kyla och fukt. Läder och skinn är dock ett av de äldsta materialen som används av människor för att skapa klädesplagg.

Det var motorcyklisterna och rockarna som gjorde dem till en symbol för mode inom populärkulturen och gjorde dem till en symbol för uppror och attityd. Idag finns det många färger och stilar och även imitationer och konstgjorda material.

Fortsätt läsa den här artikeln för att lära dig fem sätt att rengöra skinnjackor!

Tips för hur du kan rengöra skinnjackor

Läder är ett känsligt material och därför kräver det särskild vård. Det första du måste tänka på är att du bör veta exakt vilken typ av material din jacka är gjord av. För det första, är det äkta läder eller fuskskinn?

I allmänhet kräver naturligt läder mer vård men håller längre. Det största problemet med syntetiskt läder är att det börjar tappa färg och material efter ett tag.

Tänk på att du inte får tvätta den här typen av plagg i tvättmaskinen tillsammans med resten av dina kläder, oavsett om det är äkta läder eller inte.

Här är några tips för att underhålla din jacka och hålla den ren.

En person som häller tvättmedel i ett lock.
Tvätta inte läderjackor i tvättmaskinen, oavsett om de är i naturmaterial eller syntet.

Läs och lär dig hur du rengör dina skor

1. Rengör skinnjackans innerfoder

I allmänhet har skinnjackor ett innerfoder som sitter i direktkontakt med kroppen. Det rekommenderas dock inte att tvätta det efter varje användning.

Du kan rengöra innerfodret med en trasa eller en mjuk borste, som de som används för känsliga hårbottnar. Gör det med en blandning av tvättvål, vinäger och bikar b onat.

Vinäger och bikarbonat är utmärkta för att ta bort lukt och bakterier, men blötlägg inte jackan.

2. Rengör lädret med tvål och vatten

Blanda vatten och lite mild tvål. Se till att lösningen har mer vatten än tvål, eftersom det annars kan orsaka missfärgning eller skada på lädret. Fukta en svamp i denna lösning och torka försiktigt av ytan samt gå igenom de smutsigaste delarna extra noga.

Torka sedan av jackan med en vattendämpad handduk för att ta bort tvålen. Återigen, blötlägg inte jackan för att undvika skapa ett överskott som skulle kunna lämna en fläck.

3. Torka ordentligt

Detta är en viktig del av att hålla skinnjackor i optimalt skick eftersom de är ganska känsliga för vätskor och till och med kan utveckla mögel. Torka därför ytan med en handduk efter att ha torkat av den med den fuktiga trasan.

Du kan också hänga den på en sval plats och låta den torka helt. Utsätt den inte för solsken under lång tid, eftersom det kan påverka färgen.

4. Fukta dina skinnjackor

Det finns flera produkter på marknaden för att konditionera läderjackor som låter dig fukta ytan så att den inte spricker eller tappar sin glans. Du kan bland annat använda sheasmör, en naturlig produkt med många applikationsområden.

Det är alltså riktigt att du kan återställa en skinnjacka med fuktgivande ämnen. Ta bara en liten mängd med en mjuk trasa och gnugga den över hela plagget.

En mockajacka
Blöt inte en skinnjacka för att rengöra den, eftersom det kan leda till utvecklingen av mögel.

5. Använd speciella läderprodukter för att rengöra skinnjackor

Det finns specifika produkter för att skydda och rengöra läder. Du kan köpa ett läderrengöringsmedel, vilket är bra för läder av hög kvalitet. Det finns också vattenavvisande medel för att skydda dem från vatten.

Faktum är att dessa produkter kan vara dyra men är en utmärkt investering för ett plagg som håller i många år om du tar hand om det ordentligt. Du kan också använda dessa produkter för att rengöra dina skor.

Följ instruktionerna på etiketten på dina skinnjackor

Nu har du lärt dig några sätt att rengöra en skinnjacka, men kom ihåg att det även är viktigt att läsa instruktionerna för korrekt skötsel på etiketten på ditt plagg. Om du är osäker, skicka den till en kemtvätt, de är vanligtvis kunniga angående dessa typer av plagg.

Kemtvätt är dock inte för alla plagg. I en studie från universitetet i Palermos textil- och klädesdesignavdelning visar de att konstläderjackor kan förstöras av vissa av de ämnen som används för denna typ av rengöring. Detta beror på att syntetiskt läder vanligtvis är tillverkat av plastmaterial som inte är värmebeständigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.