Livsmedel som avgiftar levern och förbättrar hälsan

En nyttig kost är det effektivaste sättet att avgifta levern och undvika möjliga bieffekter. Genom att följa en detoxdiet kan du också få i dig extra näringsämnen som gagnar kroppen.
Livsmedel som avgiftar levern och förbättrar hälsan

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2019

Levern är en grundläggande del av kroppen, och det är mycket viktigt för din hälsa att den fungerar som den ska. För att ta hand om den kan det därför vara hjälpsamt att ibland avgifta den. Därför ger vi dig tips på livsmedel som avgiftar levern.

Livsmedel som avgiftar levern

halvad avokado och skål med avokadoolja

Avokado

Avokado är, utöver att vara gott, starkt rekommenderat för leverhälsan, tack vare det höga innehållet av glutation. Det är den kraftfullaste antioxidanten som kroppen producerar, och vi kan också få det från avokado.

Aloe vera

aloe vera gel

Aloe vera är inte bara bra för huden, utan också väldigt effektivt för att aktivera levern och producera glutation. Det är möjligt tack vare dess höga innehåll av polysackarider, som kan hjälpa till att eliminera gifter från kroppen. Utöver det är det en perfekt växt för att sakta ner åldrandeprocessen.

Det bästa är att ha en egen aloe vera-planta som du kan extrahera gel direkt från. Det är viktigt att vara försiktig när man köper aloe vera-gel från butiker. Gelen från växten är väldigt fördelaktig, men butiksköpt aloe vera kan vara mindre effektiv.

Vitlök

hel vitlök

Vitlök är rik på svavel, vilket gör den perfekt för att avgifta levern på tungmetaller. Det är speciellt viktigt när det kommer till kvicksilver, som har en tendens att hamna i cellerna. Vitlök hjälper dessutom till att aktivera enzymerna i levern, som gör av med tungmetaller från kroppen.

Grapefrukt och äpplen

äpplesmoothie

Grapefrukt är rik på glutation. Med ett enda glas juice kan grapefrukt hjälpa till att producera enzymer i levern som har hand om att ta bort cancerogena substanser och gifter från kroppen. Utan tvivel är det ett av de livsmedel som avgiftar levern bäst.

Tack vare äppelsyran i äpplen kan du också minska storleken på stenar i njurar, gallblåsa och blåsa.

Citron och lime

Citron och lime är två citrusfrukter som är rika på vitamin C. De hjälper till att konvertera lösliga giftsubstanser till smältbara former. Citronsyran rengör även magslemhinnan, vilket leder till djupare avgiftning.

Var uppmärksam när du köper citroner och försök hitta sådana med frön. Detta eftersom de utan frön har modifierats genetiskt och inte har samma läkande egenskaper.

Nötter

blandade sorter nötter i skål

Nötter innehåller mycket av aminosyran arginin, så de är perfekta för att rensa levern. Vidare är nötter även rika på glutation såväl som omega 3-fettsyror. Båda är väldigt effektiva för att avgifta levern.

Olivolja

olivolja i liten dekorativ burk

Olivolja har mycket fytonäringsämnen som kan hjälpa till att skydda levern mot utmattning, vilket kommer från gifter. Olivoljan drar samman gallblåsan och låter gallan flöda rikligt genom leverkanalerna. Med denna enkla process kan levern ta bort alla gifter och hålla kanalerna rena.

Rödbetsjuice

hackade rödbetor och rödbetsjuice i glas

Rödbetor är ytterligare ett rekommenderat livsmedel för att avgifta levern, tack vare mängden metyl de innehåller. Det är viktigt för att ta bort kvicksilver samt andra gifter från kroppen.

Morötter

färgglada morrötter

Morötter är rika på betakaroten, som hjälper till att läka organ. De har också en hög koncentration av bioflavonoider, som har hand om att attackera cancerogena medel. Dessa kan störa leverfunktionen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calderón, M., Quiñones, M. A., & Pedraza, J. (2011). Efectos Benéficos del Aloe en la Salud. Vertienter, Revista Especializada En Ciencias de La Salud14(2), 53–73. Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/vertientes/vre-2011/vre112a.pdf
  • Rana, SV, Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, SK y Ola, RP (2011). El ajo en la salud y la enfermedad. Revisiones de investigación de nutrición . Prensa de la Universidad de Cambridge. https://doi.org/10.1017/S0954422410000338
  • Londoño Franco, L. F., Londoño Muñoz, P. T., & Muñoz Garcia, F. G. (2016). LOS RIESGOS DE LOS METALES PESADOS EN LA SALUD HUMANA Y ANIMAL. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial14(2), 145. https://doi.org/10.18684/BSAA(14)145-153

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.