Farmaceutiska behandlingar av anemi
Det finns olika farmaceutiska behandlingar av anemi beroende på vad som orsakat tillståndet. Med andra ord varierar behandlingsalternativen. Anemi är ett tillstånd som orsakar en minskning av syrehalten i blodet. Detta sker när koncentrationen av hemoglobin, en molekyl rik på järn och som finns i röda blodkroppar, minskar.
För att lösa problemet finns det många effektiva behandlingsalternativ som du ska få läsa om i den här artikeln. Farmaceutiska behandlingar av anemi bygger främst på att justera eller korrigera den specifika orsaken till tillståndet. Bland behandlingsalternativen har vi:
- Grundläggande näringsersättningsbehandling
- Hematopoetiska stimulanser
- Immunsuppressiva medel
- Benmärgstransplantationer
Orsaker och farmaceutiska behandlingar av anemi
Det finns tre huvudorsaker till anemi. För det första kan det uppstå om din kropp inte producerar tillräckligt med röda blodkroppar, vilket är de blodkroppar som innehåller hemoglobin. Som vi nämnde är hemoglobin molekylen som transporterar syre i kroppen. Många unga kvinnor behöver ta järntillskott på grund av detta. Det finns även autoimmuna störningar som förstör röda blodkroppar.
Fortsätt läs: Tio livsmedel du borde äta för att bekämpa anemi
Farmaceutiska behandlingar av anemi
Grundläggande näringsersättningsbehandling
Denna första läkemedelsbehandling för anemi består av att ta kosttillskott som hjälper syntesen av erytropoietin, vilket är ett protein som din kropp behöver för att skapa nya röda blodkroppar. Bland de tillskott som läkare normalt rekommenderar finns:
- Järnsalter: dessa är mest effektiva vid behandling av järnbristanemi.
- Vitaminer: specifikt vitamin B12 (kobalamin), vitamin B6 (pyridoxin) och vitamin B9 (folsyra).
Erytropoietiska stimulanser eller syntes av erytropoietin
En annan av de farmaceutiska behandlingarna av anemi är administrering av erytropoietiska stimulanser. Dessa läkemedel främjar skapandet av röda blodkroppar i benmärgen.
I allmänhet används de för anemi som orsakar kroniskt njursvikt. Dessutom rekommenderas de för att minska antalet blodtransfusioner som krävs under vissa viktiga operationer samt efter operation.
Några av dessa läkemedel är:
- Erytropoietin: Detta är ett ämne som stimulerar differentiering och mognad av röda blodkroppar. Din kropps naturliga nivåer av erytropoietin ökar när antalet röda blodkroppar minskar. Det är dock bara användbart för anemi med erytropoietinbrist, såsom kroniskt njursvikt.
- Kolonistimulerande faktorer: Filgrastim eller lenograstim och granulocyt-makrofagstimulerande medel, såsom sargramostim är läkemedel som främjar tillväxten av blodkroppar som produceras i benmärgen. På grund av detta är de användbara i fall av neutropeni orsakad av kemoterapi eller även under en benmärgstransplantation.
Immunsuppressiva medel
Detta är läkemedel som försvagar immunsystemet och är därmed användbara vid tillstånd där immunsystemet attackerar eller skadar patienten. Vissa typer av anemi är relaterade till dålig funktion av detta naturliga försvarssystem i din kropp. På grund av detta kan läkare i vissa länder ordinera dessa läkemedel för att försöka behandla dessa tillstånd.
Benmärgstransplantation
Denna behandling har visat bra resultat för vissa typer av anemi, till exempel cellanemi som drabbar ett stort antal människor. Denna sjukdom gör de röda blodkropparna styva och klibbiga. Läkare har redan gjort en specialiserad benmärgstransplantation som lyckades lyckas vända denna sjukdom. Det är viktigt att ha uppföljningstester för att bättre utvärdera behandlingen eftersom den fortfarande är experimentell.
Det finns olika farmaceutiska behandlingar för anemi
Som vi förklarat i den här artikeln finns det olika behandlingsalternativ beroende på vilken typ av anemi patienten lider av. Vi rekommenderar att du konsulterar en läkare om du är osäker och att du bestämmer med dem vad som är det bästa sättet att behandla just ditt tillstånd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Shamah, T., Villalpando, S., & De la Cruz, V. (2016). Anemia. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00018-7
- Shaw, J. G., & Friedman, J. F. (2011). Iron deficiency anemia: Focus on infectious diseases in lesser developed countries. Anemia. https://doi.org/10.1155/2011/260380
- Blesa Baviera, L. C. (2016). Anemia ferropénica. Pediatria Integral. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/xx05/02/n5-297-307_Luis%20Blesa.pdf.