Fantastiska nyheter! Stort steg i kampen mot cancer!

Även om studien fortfarande är på det experimentella stadiet har det framkommit positiva resultat, där varje patient kan få en skräddarsydd personlig behandling och förhoppningsvis ett före och efter i kampen mot cancer.
Fantastiska nyheter! Stort steg i kampen mot cancer!

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Kampen mot cancer är en daglig utmaning för vetenskapen och mänskligheten, så idag vill vi komma med bra nyheter. Forskare säger att de har tagit ett mycket stort steg i kampen mot cancer som kan rädda tusentals liv och familjer.

Nyheten spreds först av tidningen The Guardian där det skrevs att man nu kan behandla tumörer genom att ge varje patient individualiserad vård.

Kampen mot cancer har tagit ett stort steg framåt

För att förstå nyheten bättre måste vi prata lite om hur cancer fungerar.

Cancerceller kan kringgå immunförsvaret
 • Kroppen består av många celltyper och var och en av dessa har en specifik funktion och en begränsad livslängd som tvingar dem att dö efter ett tag. Cancerceller innehåller en kod som inte bara hindrar dem från att dö utan även får dem att dela och föröka sig, och detta drivs av några specifika proteiner.
 • En mycket unik egenskap hos cancercellerna är att de kan kringgå immunförsvaret och motstå kroppens egna antikroppar.
 • Därför ger man cancerpatienter mer aggressiva behandlingar som kemoterapi.

Som du kan se är nyckeln den genetiska koden som styr cellernas spridning och går emot immunförsvaret.

Låt oss nu titta lite närmare på de senaste upptäckterna i kampen mot cancer.

Nyckeln ligger i immunförsvaret

 • Den studie vi hänvisar till kommer från Harvard University och University College London.
 • De genomförde experiment med cancerceller vid lungcancer och hudcancer. Forskarna upptäckte en viktig detalj: när en tumör sprider sin genetiska kod har den en markör som visar att den har blivit resistent mot immunförsvaret.
 • Även om förhållandet mellan immunförsvaret och cancer har varit känt sedan en lång tid tillbaka har man nu upptäckt hur denna mekanism funkar. Forskarna pratar om varningssignaler som gör att vårt immunförsvar inte agerar. Nu tror sig forskarna ha upptäckt vilka dessa flaggor är.
 • Det är viktigt för immunförsvaret att känna igen och reagera på dessa markörer för att kunna bekämpa dem.

För att behandla cancer med denna teknik har Cancer Research UK börjat finansiera några inledande tester.

Forskare talar om två möjliga strategier. Här är en av dem:

 • Det första är en biopsi av tumören. Med det kan de identifiera markörerna.
 • Nästa steg är att återaktivera immuncellerna, göra dem starkare och få dem att föröka sig.
 • Nästa fas är den mest intressanta. När immuncellerna multipliceras förs de in i patienten. På så vis kan kroppen producera celler som är specialiserade på att motverka en viss typ av tumör.

Den andra strategin är att forskarna skapar “cancervaccin”, med andra ord ett högt specialiserat läkemedel med dessa antikroppar.

När kan det börja genomföras?

En strategi är att forskarna skapar "cancervaccin"

Som vi vet tar det tid att utveckla nya läkemedel. De går först igenom en experimentell fas och sedan görs mycket noggranna tester med människor.

Charles Swanton, som leder projektet, berättar att det första testet med patienter med lungcancer kan göras inom två till tre år.

 • Vi pratar om ett personligt läkemedel, och det är förstås något som kräver en stor ekonomisk investering då det anpassas för varje patient.

Forskare tror att det kommer att vara mycket effektivt i kampen mot alla typer av cancerformer.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.