Exakt vad är hostsirapen Robitussin?

Robitussin finns i olika former. Det krävs alltid en läkare för att ordinera rätt variant för varje patient. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka typer som finns.
Exakt vad är hostsirapen Robitussin?

Senaste uppdateringen: 08 juni, 2022

Hostsirapen Robitussin är handelsnamnet för en hostsirap som innehåller guaifenesin. Denna aktiva ingrediens tillhör den slemlösande gruppen av läkemedel, även kallade expektorantia.

Det finns olika typer av Robitussin, som skiljer sig åt i kombinationen av aktiva ingredienser de innehåller. Dessa kan innehålla guaifenesin, dextrometorfan och pseudoefedrin, och en läkare kan välja att skriva ut dem beroende på hur den kliniska bilden ser ut.

Läkemedlet avregistrerades i Sverige 1998.

Olika typer av hostsirapen Robitussin

Detta läkemedel kommer i olika presentationer och klassificeringen beror på sammansättningen. Det krävs alltid en läkare för att avgöra vilken typ som är lämpligast baserat på symptomen och den kliniska bilden. Låt oss se de tre formerna och deras användningsområden.

Slemlösande

Denna variant av Robitussin innehåller guaifenesin som den enda komponenten. Dess verkningsmekanism är att minska viskositeten på slem och underlätta elimineringen av det. Med andra ord, sekret blir mer lättflytande, och det är därför lättare för kroppen att göra sig av med dem eftersom det kräver mindre ansträngning.

Guaifenesin kan lindra den tilltäppta känslan i bröstet som uppstår som en följd av en vanlig förkylning. Det är också ett effektivt monoläkemedel vid influensa och kronisk bronkit.

Kom dock ihåg att Robitussin bara lindrar symptomen och inte behandlar orsaken. Det är varken ett antibiotikum eller ett antiviralt medel och minskar främst symptomen.

Denna medicin är inte lämplig för dem som är överkänsliga mot någon av komponenterna i sirapen. Personer med en kronisk ihållande hosta som härrör från tobak, astma eller emfysem bör också undvika att ta den.

Dessutom bör du inte ta Robitussin om du är diabetiker eller har gastrit, magsår eller någon leversjukdom. Vidare bör de som har genomgått eller genomgår behandling med lugnande medel avstå från att ta denna hostsirap. Detsamma gäller för gravida kvinnor och ammande mödrar.

En kvinna som hostar.
Den slemlösande varianten av hostsirapen Robitussin lindrar hostan men behandlar inte orsaken till problemet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikelnVad är orsaken till att vi hostar? Hur förhindrar vi det?

Robitussin DM

Denna variant kombinerar den slemlösande effekten av guaifenesin med den hostdämpande effekten av dextrometorfan. Dessutom är dextrometorfan en aktiv substans som tillhör gruppen av centralt verkande hostdämpande läkemedel.

Dextrometorfan verkar genom att lugna torr och irriterande hosta. Denna effekt beror på en minskning av den typ av hjärnaktivitet som orsakar hosta.

Därför kan en läkare ordinera Robitussin DM för att behandla irriterande hosta och underlätta att göra slem mer lättflytande. Det visar sin effekt inom en och en halv timme efter att patienten har tagit det. Effekten varar upp till sex timmar till, varpå patienten måste upprepa dosen.

Följande biverkningar kan förekomma:

  • Diarré
  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Nässelutslag
  • Buksmärtor
  • Mild dåsighet
  • Illamående och kräkningar

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  De 5 bästa teerna för att behandla en irriterande hosta

Hostsirapen Robitussin PE

Denna presentation kombinerar guaifenesin och pseudoefedrin i sin sammansättning. Det är för symptomatisk behandling av hosta med andfåddhet, och även nästäppa.

Pseudoefedrin är en aktiv ingrediens som kommer från efedrin, och som används för att behandla rinit, nästäppa och astma. Behandling med denna hostsirap kan ha vissa biverkningar som:

Om en person är känslig för någon av dess komponenter bör han eller hon undvika Robitussin PE. Även personer som genomgår behandling med MAO-hämmare eller som genomgått behandling med dem under de föregående två veckorna bör undvika detta läkemedel.

Använd detta läkemedel med försiktighet, särskilt om du har någon hjärtsjukdom, högt blodtryck eller diabetes. Det kan även orsaka matsmältningsbiverkningar som epigastrisk smärta och diarré. Vidare är det viktigt att inte dricka alkohol medan du tar detta läkemedel.

En kvinna som testar för diabetes.
Personer med diabetes måste vara försiktiga med Robitussin och ta det endast under medicinsk övervakning.

En hosta kräver mer än medicin

Behandla endast en hosta om den hindrar dig från att sova eller leva ett normalt liv. Kontakta dessutom en läkare för hosta som varar i mer än en vecka.

Som hälsosamma åtgärder bör du undvika allt som kan irritera luftvägarna, som damm, rök och tobak. Försök också att upprätthålla tillräckligt hög luftfuktighet i omgivningen och undvika plötsliga temperaturförändringar.

En annan åtgärd du kan vilja vidta är att dricka cirka två liter vatten varje dag. Denna mängd vätska hjälper dig att tunna ut sekretet och slemmet och främja utdrivningen av dem.

Slutligen, eftersom de har olika sammansättning bör en läkare bestämma vilken variant av Robitussin som ska skrivas ut om hostan kräver farmakologisk hjälp att läka ut. Följ läkarens anvisningar och ta den som är bäst för dig. Följ också läkarens instruktioner om korrekt dosering och behandlingslängd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Helfer, J., & Kim, O. M. (1990). Psychoactive abuse potential of Robitussin-DM. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/ajp.147.5.672b

  • Darboe, M. N., Keenan, G. R., & Richards, T. K. (1996). The abuse of dextromethorphan-based cough syrup: A pilot study of the community of Waynesboro, Pennsylvania. Adolescence.

  • Ward, K. E. (2005). Can Robitussin DM be used to treat cough during pregnancy? Medicine and Health, Rhode Island.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.