Ett läckert recept på yoghurtsås du kan laga hemma

En yoghurtsås är en mycket mångsidig sås som du kan avnjuta till en mängd olika rätter. Vi uppmuntrar dig att laga någon av följande versioner hemma.
Ett läckert recept på yoghurtsås du kan laga hemma
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du kan tillaga de flesta såser du hittar i affären hemma. Idag kommer vi därför att ge dig ett recept på hemlagad yoghurtsås som är lika läcker som den är mångsidig. Den passar bra med alla typer av rätter.

Fördelarna med hemlagade såser

 • Du kan anpassa såsen till att inkludera dina favoritingredienser.
 • Du kan använda färska ingredienser och förbereda såsen strax innan den ska ätas för att behålla yoghurtens egenskaper.
 • Hemlagade såser är billigare, särskilt när du bara tillagar den mängd du behöver.
 • Det blir färre rester som riskerar att bli dåliga, särskilt om du använder en färskvara som yoghurt.
 • Du kan också anpassa såsen till behoven hos de som ska äta den. De flesta riktiga yoghurtar, med levande kulturer eller probiotika, har redan en låg laktoshalt, så de som är laktosintoleranta kan också äta av den. Det finns också vegansk yoghurt i affärerna.

Recept på yoghurtsås: olika varianter

Du kan skapa så många sorters yoghurtsåser som du bara kan föreställa dig. Detta beror på att yoghurt är mycket mångsidigt och passar bra med många andra ingredienser som till exempel örter, kryddor och till och med inlagda varor. Således kan du laga salta, kryddiga, söta, eller söt-sura såser, beroende på vilken maträtt du ska äta.

För en tunnare sås bör du använda naturlig yoghurt och bara späda ut den lite med vatten. Men om du föredrar en tjockare sås, om du till exempel vill använda den som dipp, bör du välja en fetare yoghurt, typ grekisk. Du kan tillsätta inlagd gurka, oliver och till och med ansjovis. I slutändan kommer du att ha en hälsosam, hemlagad yoghurtsås.

Användning för hemlagad yoghurtsås

Man kan använda hemlagade yoghurtsåser vid många tillfällen. Här ger vi tips om några:

Kokta ägg med yoghurtsås

1. Som en dipp till förrätt

Detta är något som liknar en mojo (dippsås) eller en mycket tjock sås. Du kan servera den tillsammans med hummus och guacamole för att doppa skurna grönsaker, rostat bröd eller pitabröd i.

För att göra denna dipp rekommenderar vi att du använder en naturlig grekisk yoghurt och kryddor eller färska örter efter smak.

2. Som en fyllning

Tycker du om kebab, burritos och grönsaker? Om så är fallet måste du prova den grekiska tzatziki-såsen eftersom den är väldigt lämplig för den här typen av mat. I själva verket kan detta vara en av de mest kända yoghurtsåserna. Dess smak förfriskar munnen och lägger till krämighet i dina rätter.

3. Som en kryddad sås

Man kan använda kryddade såser för att sätta lite mer smak på grönsaker, ris, pasta och sallader. Det passar också fantastiskt som dressing för ångade grönsaker.

Du kan till exempel ersätta butiksköpta salladsdressingar med en sån här hemlagad sås. Den är krämigare, fräschare, lättare att smälta och innehåller mindre fett än andra såser gjorda på gräddfil eller ost.

4. Som dressing till kött

Yoghurtsåser är lämpliga till både kött- och fiskrecept. I själva verket passar de mycket bra till lammgryta, och även till enkla rätter som grillat kycklingbröst.

Om du letar efter en sås för fiskrätter gjorda på till exempel lax eller kummel, kan du bara blanda lite yoghurt med dill, gräslök och curry eller senap.

Recept på yoghurtsås: grundrecept

Som du kan se finns det många olika typer av yoghurtsås. Men alla innehåller fortfarande de grundläggande ingredienserna som en äkta yoghurtsås ska innehålla.

Ett par burkar med yoghurt och citron.

Ingredienser för 4 portioner:

 • 5 dl yoghurt. Du behöver naturlig yoghurt för att tillverka bassåsen. Se till att yoghurten faktiskt innehåller levande kulturer/probiotika och inte har socker i sig. Se upp för 0% fett, eller lättyoghurt, eftersom de vanligtvis innehåller tillsatt sötningsmedel.
 • 1 till 2 msk olivolja. (Du kan använda någon mildare vegetabilisk olja om du tycker att olivolja har för stark smak. Välj dock alltid kallpressad, oraffinerad vegetabilisk olja.)
 • 2-3 msk citronsaft
 • 1 tsk havssalt
 • 1/2 tsk mald svartpeppar

Häll alla ingredienserna i en skål – börja med yoghurten – och tillsätt sedan oljan och citronsaften. Krydda sedan sedan efter smak och blanda väl med en sked tills du har en jämn konsistens. Förvara den i kylen om du inte ska äta den på en gång. Såsen håller i upp till 24 timmar i kylskåp.

Smaka av och tillsätt andra ingredienser som du tycker om. Ha roligt och experimentera lite. Det kommer säkert att bli riktigt bra!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
 • Tomdio A., Ritchie M., Miller AC., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease prevention. Am Fam Physician, 2019. 100 (4): 209-210.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.