20 eteriska oljor du bör ha under vintern

Eteriska oljor kan vara till stor hjälp under vintern, både för att förbättra ditt humör och för att undvika frekventa infektioner den här tiden på året. De bör dock användas med försiktighet.
20 eteriska oljor du bör ha under vintern
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Eteriska oljor kan vara till stor hjälp under vintern. Dessa ämnen har vissa bioreglerande egenskaper, och vissa av dem kan bidra till att stimulera kroppens naturliga försvar.

Under vintern är det kallt, blåsigt och med förändringar i atmosfärstryck och luftfuktighetsnivåer. Dessa och andra faktorer förvärrar vissa hälsotillstånd. I synnerhet är detta fallet för andningssjukdomar, allergier och tillstånd som har att göra med reumatiska smärtor.

Likaså är det inte ovanligt att humörstörningar ökar under dessa månader av kyla och tid inomhus. Men lyckligtvis finns det eteriska oljor som hjälper till att återställa den känslomässiga balansen. I allmänhet är aromaterapi ett utmärkt val för den här tiden på året.

Fördelarna med eteriska oljor

Eteriska oljor har använts i tusentals år. I synnerhet österländska kulturer har alltid gett dem stor betydelse. De spelar också en mycket viktig roll inom Ayurveda.

Dessa ämnen är viktiga i aromaterapi. Syftet är att stimulera luktreceptorerna för att skicka meddelanden till det limbiska systemet via nervsystemet.

Vissa eteriska oljor hjälper också till att eliminera mikroorganismer. Därför är de till stor hjälp för att förebygga och bekämpa infektioner under vintern.

Eteriska oljor för vintern

I allmänhet är söta, varma och syrliga dofter det bästa för vintern. Nyckeln är att varje person väljer den han/hon gillar mest, eftersom detta förstärker deras effekt. Bland de mest rekommenderade är följande:

1. Kryddnejlika

Eterisk olja från kryddnejlika är varm och uppfriskande, med avslappnande egenskaper. Det rekommenderas för att lindra smärta och stimulera matsmältningssystemet.

2. Kanel

Kanel har tröstande och energigivande effekter. Det främjar välbefinnande och kan hjälpa till att bekämpa vissa infektioner. Det kan också hjälpa till att gynna regleringen av känslor.

eteriska oljor för vintern
Kanel används inte bara som en eterisk olja utan är också en del av recept för vinterinfusioner.

3. Eterisk apelsinolja

Eterisk apelsinolja är en av de bästa humörhöjarna. Det är sött, varmt och lätt. Den är mycket lämplig för dem som ofta upplever sorg den här tiden på året.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 7 tips för att använda eterisk olja hemma

4. Eteriska oljor för vintern: Ingefära

En annan eterisk olja som är värmande och uppfriskande är ingefära. Det är en kraftfull tonic med antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper också till att bekämpa problem i matsmältningssystemet.

5. Pepparmynta

Eterisk pepparmyntsolja är inte bara stärkande, utan den hjälper också till att rensa näsan. Den kan också lindra huvudvärk och migrän. Därtill kan den hjälpa till att minska aptiten, ökar energin och passar utmärkt till att piffa upp bakverk.

6. Eterisk sandelträolja

Sandelträ har en mycket behaglig arom och passar speciellt bra för avkoppling. Detta är en annan eterisk olja som fungerar som en känslomässig regulator. Det är också en naturlig fungicid.

7. Oregano

Även om vi oftare använder oregano som krydda, är det också en av de mest uppskattade eteriska oljorna för vintern. Den har antibakteriella och antivirala egenskaper.

8. Eteriska oljor för vintern: Tea tree

Detta är en av de klassiska eteriska oljorna, och inte konstigt. Det kan hjälpa till att lindra hudirritation, men se upp för eventuella biverkningar på epidermis. Den är också utmärkt för att behandla öroninfektioner, munsår och förebygga huvudlöss.

9. Eukalyptus

Eterisk eukalyptusolja är också antiviral och antibakteriell. Den används också ofta som ett slemlösande medel. Den hjälper till att hålla miljön ren.

10. Timjan

Timjan är ett naturligt antibiotikum. Denna olja hjälper också till att eliminera vissa svampar och att stimulera nervsystemet och immunförsvaret. Den kan också hjälpa till att läka sår.

11. Tall

Detta är en annan av de klassiska eteriska oljorna som du kan använda under hela året, men på vintern är den särskilt lämplig. Den renar miljön och främjar känslomässig balans.

12. Eterisk lavendelolja

Detta är en annan av de eteriska oljorna som inte kan saknas i hemmet. Lavendel har alltid ansetts vara ett naturligt humörstimulerande medel. Den är idealisk för dem som har svårt att somna.

13. Bergamott

Eterisk bergamottolja är mycket lämplig för att bekämpa infektioner på grund av dess antibakteriella, antiparasitära och antiseptiska egenskaper. Bergamott kan också verka mot depression och minska stress.

14. Rosmarin

Rosmarin är en av de eteriska oljorna som ska användas som slemlösande och som antiinflammatoriskt medel. Det verkar också för att förbättra humöret, stimulera minnet och bekämpa mental trötthet.

15. Eteriska oljor för vintern: Salvia

Eterisk salviaolja hjälper till att förbättra humöret. Det passar bra för dem som visar tecken på sorg eller nedstämdhet. Det hjälper också till att rena miljön.

16. Gul citron

Detta är en av dessa eteriska oljor som vi kan använda för flera ändamål. Den är smärtstillande med antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper också till att behandla problem med matsmältningssystemet och underlättar läkning.

17. Kamfer

Eterisk ravintsaraolja är ett utmärkt val att lägga i en aromspridare på ställen där många rör och befinner sig. Det är slemlösande och kan hjälpa till att stimulera lungfunktionen.

18. Rökelse

Denna olja har en viktig effekt på nervsystemet. I synnerhet kan den hjälpa till att hantera tillstånd av ilska eller ångest. Den sägs också ha toniska, diuretiska och matsmältningseffekter.

19. Douglasgran

Detta är en av de bästa doftande eteriska oljorna. Den är ett bra val för dem som känner sig låga i energi och upplever episoder av stress.

20. Myrra

Myrra är en eterisk olja som ofta används för att bekämpa nödtillstånd. Den har också använts i århundraden för att återställa fräschör till huden och motverka hudirritationer.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Eterisk bergamottolja: Fördelar och potentiella biverkningar

Användningar och försiktighetsåtgärder

Det vanligaste sättet att använda eteriska oljor är att droppa några droppar av dem i en aromspridare för att andas in deras doft och, med det, njuta av deras egenskaper. Det går bra att kombinera dem med varandra och det ideala är att varje person hittar den blandning som de gillar bäst.

Du kan också droppa några droppar av dessa oljor i badkaret och njuta av dem under ett varmt och skönt bad. På motsvarande sätt är det vanligt att använda dem i ångbad.

Dessa passar också synnerligen bra att använda i massage. Dessa kan göras på fotsulorna, bröstet, tinningarna, öronen eller vid näsborrarna.

De ska dock inte intas och får inte komma i direkt kontakt med kroppens slemhinnor. Om någon irritation uppstår vid kontakt med huden är det bäst att avbryta användningen omedelbart.

eteriska oljor för vintern
På vintern är eteriska oljor som främjar slemlösning och har antibakteriella egenskaper bäst.

Eteriska oljor för vintern kräver försiktighet när du använder dem

Även om eteriska oljor sällan orsakar biverkningar eller problem, är det bäst att alltid konsultera en läkare innan du använder dem. Det finns vissa hälsotillstånd som kan innebära risker med att använda dem.

Likaså är det också viktigt att vara bekant med varje produkt och dess möjliga användningsområden och biverkningar. Till exempel uppstår reaktioner i vissa eteriska oljor när de utsätts för solljus. Andra kan orsaka allergiska reaktioner. Även om eteriska oljor är naturliga, betyder det inte att de är ofarliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maraví Inga, G. G. (2012). Efecto antibacteriano y antifúngico del aceite esencial de Mentha piperita (menta), Origanum vulgare (orégano) y Cymbopogon citratus (hierba luisa) sobre Streptococcus mutans ATCC 25175, Lactobacillus acidophilus ATCC 10746 y Candida albicans ATCC 90028.
  • Alzate, N. A. G. (2009). Evaluación preliminar de la actividad fungicida de los aceites esenciales de eucalipto (Eucalyptus tereticornis, Myrtaceae) y cáscara de naranja (Citrus sinensis, Rutaceae) sobre algunos hongos fi lamentosos. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 1(4).
  • BANDONI, A. L., Retta, D., LIRA, P. M. D. L., & van BAREN, C. M. (2009). ¿Son realmente útiles los aceites esenciales? Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 8(5), 317-322.
  • de Souza Prestes, Luciana, et al. “Evaluación de la actividad bactericida de aceites esenciales de hojas de guayabo, pitango y arazá.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 16.4 (2011): 324-330.
  • Santesteban Muruzábal, R., et al. “Efectos secundarios de la aplicación tópica de un aceite de esencial: dermatitis alérgica de contacto a aceite de árbol de té.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 38. No. 1. 2015.
  • Juliani, Hector, et al. “Searching for the real Ravensara (Ravensara aromatica Sonn.) essential oil.” Perfumer & flavorist 30 (2005): 60-65.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.