En grundlig behandling mot mjäll: metoder att kombinera

Mjäll är ett mycket vanligt men lättlöst problem. Här är fyra rekommendationer för att göra din mjällbehandling mer effektiv.
En grundlig behandling mot mjäll: metoder att kombinera

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 23 december, 2022

Att hitta en behandling mot mjäll som verkligen hjälpar kan vara en kostsam och tidskrävande process, men det finns medel som kan få mjällen att försvinna. Det är ett vanligt tillstånd som varken är smittsamt eller allvarligt.

Mjäll är överdriven avlagring av hårbottenceller, vilket gör att hudflagor uppstår i håret. Även om detta inte är ett allvarligt hälsoproblem, kan mjäll vara ett skönhetsproblem.

Nedan ger vi dig några grundläggande tips om hur du kan behandla detta problem och få mjukt, glänsande, och mjällfritt hår!

Orsaker och symtom på mjäll

Döda hårbottenceller lossnar kontinuerligt som en del av den normala förnyelsen av epidermis. När det förekommer i överskott uppstår mjäll, som kan komma med mild klåda men som regel inga tecken på inflammation.

Även om symtomen kan vara liknande bör mjäll inte förväxlas med seborroiskt eksem. Den senare har ett inflammatoriskt ursprung och flagning förekommer i områden med en hög koncentration av talgkörtlar.

Sammantaget är de specifika orsakerna till mjäll inte kända. Dock har man identifierat vissa triggermekanismer:

 • Torr hud
 • Irriterad eller fet hud
 • Andra hudåkommor som psoriasis eller eksem
 • Allergi eller negativ reaktion på hårvårdsprodukter
 • Hormonell obalans
 • Okontrollerad tillväxt av jästsvampen Malassezia
 • Tillstånd av känslomässig spänning eller stress kan vara grogrund för mjäll eftersom det påskyndar den normala processen med hudcellsförnyelse
 • Också väder och miljöförhållanden har betydelse, dock är förklaringen till detta okänd. Detta problem är alltså vanligare under hösten och vintern.

4 metoder för att behandla mjäll

De flesta människor behöver inte läkarvård för att behandla mjäll. Till en början kan du försöka öka din hårtvättningsfrekvens med ett milt schampo. Om detta inte löser problemet finns det receptfria läkemedel som är lätta att applicera.

I dessa fall är den grundläggande behandlingen för mjäll ett schampo med aktiva ingredienser mot mjäll. Några av dessa är ketokonazol (mot mjäll orsakad av infektioner), tjära, salicylsyra, zinkpyrition och selensulfid.

Detta schampo kan du komplettera eller även ersätta med andra produkter som sprayer, skum, salvor eller oljor. Om någon av dem orsakar klåda är det bäst att avbryta appliceringen och byta produkt.

Det kanske måste prova flera produkter innan du hittar rätt som passar just dig. Med tiden kan en vald produkt också tappa sin verkan för dig, så det är en bra idé att ändra din strategi då och då.

För att göra schampobehandlingen mer effektiv, rekommenderar vi följande riktlinjer.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Hemgjorda schampon för varje hårtyp

1. Tvätta håret regelbundet med ett antimjällschampo

Mjällbehandling
Att använda rätt schampo för varje typ av hårbotten och mjäll hjälper till att eliminera mjäll.

Om du lider av mjäll är det en bra idé att använda ett milt schampo dagligen och varva med ett antimjällschampo. American Dermatological Association rekommenderar att användning en gång i veckan för svarta och två gånger i veckan för asiater och kaukasier.

Dessutom är det viktigt att låta schampot sitta i håret i 5 till 10 minuter och att massera hårbotten kontinuerligt med fingertopparna och aldrig med naglarna. Annars kan effekten bli den motsatta.

2. Skölj ur schampot med rikligt med vatten

Detta förhindrar att rester blir kvar i hårbotten. Dessa rest kan orsaka klåda eller irritation.

Vattnet bör vara ljummet, eftersom extrema temperaturer inte är lämpliga. Undvik alltså vatten som är för varmt eller för kallt.

3. Behandling mot mjäll: Alternativa schampon med olika sammansättning

Varje typ av antimjällschampo har sina egna aktiva ingredienser. Om vi därför använder mer än ett schampo, kan vi angripa mjällen från mer än ett håll.

Vi måste samtidigt ta hänsyn till att varje produkt och sammansättning kräver olika appliceringsmetod och tid. Det är därför viktigt att följa instruktionerna som står på förpackningen.

Du kan också använda en hydroalkoholisk lotion efter schamponering eller en hårmask med en annan sammansättning.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vinäger som en huskur mot mjäll

4. Du bör borsta håret noggrant varje dag

borsta håret

Regelbunden borstning tar bort eventuella mjällrester som finns kvar på hårets yta.

Se till att borsten inte har vassa borst. Annars riskerar du att göra samma skada som med dina naglar. Ju mer du borstar håret, desto effektivare blir mjällbehandlingen och desto mindre mjäll kommer att dyka upp.

Annan vård inkluderar att inte använda en hårtork vid höga temperaturer, att undvika att röra håret för mycket med händerna, att inte bära accessoarer och kläder som orsakar friktion i håret och att minimera användningen av vissa hårkosmetika (som stylinggeler, sprayer etc.). Du bör dessutom undvika att använda stylingutrustning vid höga temperaturer för att förhindra att mjäll uppstår.

Vad mer att tänka på vid behandling mot mjäll

Förutom att korrekt applicera de angivna produkterna, finns det andra kompletterande åtgärder som kan hjälpa till att förhindra eller minimera uppkomsten av mjäll.

Å ena sidan är det en bra idé att känna till vilka som är de utlösande faktorerna för dig och hur du kan minimera dem eller undvika din exponering för dem. Eftersom en av de vanligaste är stress, är det en bra idé att hitta ett sätt att hålla den under kontroll.

Det finns även några naturliga produkter, som tea tree-olja, som kan vara effektiv som en alternativ behandling mot mjäll. De bör dock inte vara din huvudsakliga behandling till en början, enligt data publicerade i Journal of the American Academy of Dermatology

Dessutom är tillräckligt intag av omega-3-oljor (som reglerar hudens produktion av olja) och säker solexponering (bara några minuter, för att förhindra hudskador) andra positiva vanor för hudens och hårbottens hälsa.

Följ dessa enkla tips för en framgångsrik behandling mot mjäll

För att hjälpa till att minska överdriven flagning är det viktigt att utöva dessa metoder dagligen. Skulle mjällen ändå finnas kvar trots dessa grundläggande tips och användning av olika produkter, kontakta en hudläkare eller konsultera din apotekspersonal. Flagning och klåda kan vara ett tecken på en sjukdom som seborroiskt eksem, psoriasis, eksem eller svampinfektion i hårbotten.

En hudläkare kommer att kunna utesluta alla medicinska orsaker och ge råd om det lämpligaste alternativet beroende på typen av mjäll (säsongsbetonad eller permanent, fet eller torr hud) och det bästa sättet att lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Academy of Dermatology Association. How to treat dandruff.
 • Leranoz S. La caspa. Causas y tratamiento. Offarm. Febrero 2002. 21 (2): 71-77.
 • Loing E, Lamarque E, et al. New targets in the battle against dandruff. Journal of Cosmetic Science. Enero-Febrero 2017. 68 (1): 107-113.
 • Mayo Clinic. Dandruff. Septimebre 2021.
 • Medline Plus. Dermatitis seborreica. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2021.
 • Satchell A.C, Saurajen A, et al. Treatment of dandruff with 5 % tea tree oil shampoo. Journal of the American Academy of Dermatology. Diciembre 2002. 47 (6): 852-855.
 • Vademecum. Ketoconazol. Enero 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.