Tips om hur du rengör din hårborste

Hårborstar kan bli en grogrund för bakterier som kan skada hårbotten. Därför vill vi erbjuda dessa tips om hur du rengör din hårborste.
Tips om hur du rengör din hårborste

Senaste uppdateringen: 14 februari, 2021

Vet du hur du rengör din hårborste?

Det är normalt att det här verktyget samlar på sig hårstrån varje gång du använder det. Vissa av dem bryts av under processen eller faller av för att ge plats för nytt hår. Hur som helst är hår inte det enda som börjar samlas i din borste, så det är viktigt att rengöra den regelbundet.

Att genomföra denna rengörings- och desinficeringsprocess kommer utan tvekan att förhindra att saker ansamlas, som kan påverka ditt hår och din hårbotten. Tänk på att dammpartiklar, fett och olja från de produkter vi använder (eller som huvudets hud utsöndrar), bakterier och föroreningar från miljön byggs upp i våra borstar.

Vi vill dela med oss av några tips som underlättar rengöringsprocessen och förhindrar att smuts ansamlas vid varje användning så att det inte påverkar ditt hår.

Varför är det viktigt att rengöra din hårborste?

Som vi nämnde kan hårborstar bli en källa till smuts, bakterier och svamp. Studier har visat att håret på huvudet, ögonbrynen och i ansiktet faktiskt är hem för många olika mikroorganismer från vår omgivning.

Därför är det viktigt att tvätta håret och rengöra borsten för att förhindra att dessa mikroorganismer växer till sig och sprider sig. Helst bör du göra båda samtidigt, eftersom att borsta rent hår med en smutsig borste bara introducerar bakterierna tillbaka i håret som du just har tvättat.

rengör din hårborste: kvinna borstar håret
Varje gång du borstar håret fastnar hår och mikroorganismer på borsten, särskilt feta ämnen.

Hur ofta bör du rengöra din hårborste?

Enligt American Academy of Dermatology tappar vi mellan 50 och 100 hårstrån varje dag. De flesta hamnar intrasslade i våra hårborstar. Så räkna efter själv: Hur många hårstrån kan ackumuleras per vecka eller månad? Ganska många, eller hur?

Därför, även om det inte finns några regler för att tvätta hårborsten, rekommenderar vi att du utför rengöringsprocessen regelbundet. Denna procedur kan vara som följer:

 • En gång i veckan om du applicerar en hel del produkter i håret, särskilt hårspray eller behandlingar som man inte sköljer ur.
 • En gång varannan vecka om du brukar ha håret rent och bara använder några få produkter, behandlingar eller oljor.

Dessutom kan du ta bort överflödiga hårstrån som fastnar i borsten varje dag.

Hur du rengör din hårborste

Det är väldigt enkelt att rengöra och desinficera din borste eller kam, det tar inte lång tid och du kan använda naturliga ingredienser som bikarbonat, vilket inte påverkar hudens pH. Faktum är att det hjälper till att reglera det, och det kommer inte att skada eller förstöra din borste.

Låt oss titta på den stegvisa instruktionen om hur du rengör din hårborste effektivt.

1. Ta bort överflödigt hår

Om du inte redan har tagit bort lösa hårstrån från borsten är det det första du behöver göra. Beroende på typen av borste och hur mycket hår du tappar, har kan det vara svårt att göra det med bara dina händer. Om så är fallet, använd en kam för att lirka ut alla hårstrån.

Du kan också använda en annan typ av verktyg, en sax eller någon annan spetsig sak. Gör detta steg försiktigt så att du inte skadar dig själv.

2. Blötlägg när du rengör din hårborste

När det inte finns några synliga hårstrån kvar, ska du blötlägga borsten i varmt vatten med schampo eller bikarbonat för att avlägsna mikroorganismer och smuts som sitter fast i de utrymmen som du inte kan se. Så här gör du det:

 • Häll lite varmt vatten i en plastskål.
 • Tillsätt schampo eller bikarbonat och rör om det så att det löser sig väl.
 • För en mer effektiv tvätt, använd en kombination av schampo och bikarbonat.
 • Om borsten är helt i plast, sänk ner den helt och vispa runt med den. Låt den ligga i vattenbadet i fem minuter.
 • För borstar som har vaddering på handtaget eller något annat område bör detta inte komma i kontakt med den lösning du har förberett. I detta fall sänker du ner den med borsten neråt och låter vattennivån vara tillräckligt hög för att sänka ner bara borsthuvudet.
 • Den föregående punkten gäller även träborstar.

3. Skrubba bort smutspartiklar med en tandborste när du rengör din hårborste

Om du märker att vissa smutspartiklar fortfarande sitter fast i borsten efter blötläggningen bör du skrubba bort dem med en tandborste. För att göra detta, ta upp borsten från vattenbadet vi nämner ovan, skaka av den för att få bort överflödigt vatten och börja skrubba borsten med en oanvänd tandborste.

Om mycket smuts lossnar kan du doppa borsten igen i det varma vattnet för att ta bort det. Fortsätt göra detta tills du är nöjd med resultatet.

4. Desinficera borsten

Detta steg är valfritt. Du behöver bara en skål med varmt vatten och lite ättika:

 • Blanda 1 dl ättika med samma volym varmt vatten.
 • Blötlägg borsten i cirka 15 till 20 minuter.
 • Beroende på vilket material det är tillverkat av, kom ihåg rekommendationerna för vattenbadet ovan.
 • Fortsätt med nästa steg.
bakpulver
Bikarbonat är ett idealiskt hjälpmedel för rengöring av hårborstar.

Du kan läsa vidare i den här artikeln: 5 utmärkta rengöringsmedel med bikarbonat och vinäger

5. Torka borsten

När rengöringen är klar, skölj av borsten med lite kallt eller varmt vatten. Skaka av den och lägg den upp och ner på en torr trasa. Låt det torka och nu har du en helt ren hårborste!

Njut av en ren hårborste

Nu vet du hur du rengör och desinficerar din hårborste! Kom ihåg att göra detta minst två gånger i månaden. På det sättet eliminerar du mikroorganismer och smuts som kan skada ditt hår och din hårbotten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.