En apelsinkur mot influensa och förkylning

En apelsinkur mot influensa och förkylning
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Apelsiner har väldigt många fördelar för vår hälsa, och har en utsökt smak och ger oss dessutom vitalitet. I den här artikeln får du lära dig hur du tillagar en apelsinkur som passar hela familjen för att förebygga och bekämpa symptom på förkylning och influensa.

Varför apelsiner?

Det som sticker ut mest med apelsiner är deras höga C-vitamininnehåll, men de är också rika på vitamin A och B och mineraler som kalcium, magnesium, fosfor och kalium.

Dess näringsvärden gör apelsinen till ett bra livsmedel för att stärka vårt immunförsvar och förebygga vissa sjukdomar.

Den har antioxidantegenskaper, liksom andra citrusfrukter, och hjälper oss att fördröja inre och yttre åldrande.

Dessutom är apelsiner också mycket renande frukter, idealiska för att rengöra lever, njurar och tarmar.

Slutligen hjälper apelsiner oss att skydda vår kropp från hjärt-kärlsjukdomar, och de kan förbättra vår cirkulation, reglera vårt blodtryck och minska nivåerna av triglycerider i blodet.

Du kanske också är intresserad av: Apelsinblomvatten: Ett naturligt medel för hudvård

Naturliga apelsiner med skal

För att tillaga denna apelsinkur är det viktigt att vi väljer ekologiska apelsiner eller de som kommer med garantin att de har odlats naturligt, utan användning av några kemikalier. Detta är viktigt, inte bara för att det alltid är mycket hälsosammare, utan också för att vi i det här fallet kommer att använda skalet, som har mycket kraftfulla egenskaper. I detta finns alltid en risk för att det innehåller rester av bekämpningsmedel.

Skalet på apelsinen, som med andra citrusfrukter, är lika hälsosamt eller till och med hälsosammare än fruktköttet, eftersom det innehåller mer näringsämnen med antiinflammatoriska och matsmältningshjälpande egenskaper.

Så när du har ekologiska apelsiner rekommenderar vi att du behåller skalet och sedan torkar det naturligt eller fryser det, om vi inte kan konsumera det just i det ögonblicket.

En ljus orange.

Vad behöver vi för denna apelsinkur mot influensa och förkylning?

För att förbereda denna apelsinkur behöver vi följande ingredienser:

 • 3 hela ekologiska apelsiner, med skal, väl tvättade
 • 150 gram brunt rörsocker (eller dess motsvarighet i honung)
 • 2 msk kanelpulver, om möjligt Ceylonkanel
 • 1 msk gurkmejapulver
 • 1 liten tsk ingefärspulver
 • En liter vatten

Tillagning

 1. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull med lock. Skär apelsinerna i bitar men utan att skala dem.
 2. Låt koka i två timmar på låg värme.
 3. Låt vila och mixa sedan blandningen med en mixer eller matberedare. Det ska bli som en slät kräm.
 4. Låt svalna och förvara i hermetiskt tillslutna glasburkar i kylen.

Vi rekommenderar att du konsumerar det inom högst en månad. Sockret hjälper också till att bevara det bättre.

Hur tar man apelsinkuren?

 • Som förebyggande kan du ta en matsked varje dag på fastande mage, direkt eller blandat med lite vatten.
 • Om du redan har influensa- eller förkylningssymptom rekommenderar vi att du tar en matsked tre gånger om dagen, tio minuter före måltid.
 • Du kan också använda denna kur för att förbättra matsmältningen när du besväras av gaser, halsbränna eller förstoppning. Drick det i så fall som en infusion. Efter att du har ätit, tillsätt en rågad matsked i ett glas varmt vatten och drick det långsamt.
Marmelad.

Du kanske också är intresserad av: Baka en utsökt chokladkaka med apelsin

Nyttan du får av denna apelsinkur mot influensa

Vi har lyft fram egenskaperna hos apelsinen, men de andra ingredienserna i detta botemedel lägger till och multiplicerar dess fördelaktiga effekter:

 • Kanel har antibakteriella och antivirala egenskaper och stimulerar även vår kropp så den får ett bra tillskott med energi för att klara av sjukdomen.
 • Gurkmeja är ett bra antiinflammatoriskt medel som minskar halsirritationer och slem.
 • Ingefära hjälper kroppen att eliminera slem, ger värme till kroppen och minskar feber.
 • Honung är antibakteriellt och antiseptiskt och minskar halsirritation. Det är också mycket näringsrikt och ger oss ett stort antal vitaminer och mineraler för att bekämpa svaghet.

Vi rekommenderar att du konsulterar en läkare eller naturläkare innan du påbörjar någon behandling, även om den är naturlig, särskilt om du tar medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hewlings S. J, Kalman D. S. Curcumin: a review of its effects on human health. Foods. Octubre 2017. 6 (10): 92.
 • Modi M, Modi k. Ginger root. [Updated 2021, December 4]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island FL. State Pearls Publishing. 2022 Jan.
 • Nabavi S. F, di Lorenzo A, et al. Antibacterial effects of cinnamon: from farm to food, cosmetic and pharmaceutical industries. Nutrients. Septiembre 2015. 7 (9): 7729-7748.
 • Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and health: a review of recent clinical research. Pharmacognosy Research. Abril-Junio 2017. 9 (2): 121-127.
 • Wintergerset, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition & Metabolism, 50, 85–94.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.