Emotionell hunger: varför man äter sina emotioner
Vi äter inte bara mat. Ibland äter vi också våra emotioner. Vi använder mat för att förtränga känslor och emotioner som vi inte kan uttrycka eller bearbeta på ett annat sätt. Detta kallas för emotionell hunger.
Det är synd att man ofta i barndomen blir uppmanad till att förtränga det man känner och inte belasta andra med det, istället för att lära barnen att uttrycka det de känner.
Man slutar därför gråta då man känner sig skamsen över att vara ledsen, och man håller inne sin vrede eftersom man inte vet hur man kan vara bestämd och tydlig och uttrycka hur man egentligen känner.
Äter du för att du är hungrig eller för att tillfredsställa dina känslor?
Emotionell hunger
Ibland då folk äter sina emotioner innebär det att de går in i köket utan att de är hungriga och äter det första de hittar (ofta är det dessutom något väldigt ohälsosamt).
Det är ett sätt att fylla ett emotionellt tomrum som ligger på lur.
Istället för att konfrontera det undviker man det genom att göra det man omedvetet tror att man måste göra – leta upp mat – då man i verkligheten bara upplever en emotionell hunger.
Att hetsäta är en typ av ätstörning som påverkar många människor som tvångsäter mat tills man inte kan äta mer. Det betyder inte att man är hungrig eller att man skulle kunna äta stora mängder mat. Inuti känner de en djup sorg som de försöker täcka med oerhörda mängder mat.
Har du någonsin varit med om att ett förhållande tagit slut och funnit dig själv i soffan med ett helt glasspaket? Detta som man ofta ser i filmer är något som också händer i det verkliga livet.
Orsaken till detta är ångest: ångesten över att ha förlorat en partner och rädslan över att vara ensam, ångesten över att förlora ett jobb eller en närstående mm.
Du har förlorat något, en känsla av tomhet har tagit över och sättet att lösa det känns som att det kunde vara mat, men det är det inte.
På vilka sätt äter människor sina emotioner?
Hetsätning
Om du vill identifiera vilken typ av emotion som förföljer dig och inte låter dig vara kan du analysera sättet som du äter på.
- Stress: Man äter väldigt fort utan att smaka maten.
- Rädsla: Köket och maten blir din “tillflykt”.
- Skuld: Du äter mer än du behöver och går därmed upp i vikt.
- Sorg: Du letar alltid efter något sött eller “skräpmat”.
- Tomhet: Du tvångsäter för att uppleva välbehag och känna dig tillfredsställd.
Har du lyckats identifiera sättet som du äter på? Du måste vara helt ärlig med dig själv. Detta är det bästa sättet att lista ut vad det är som pågår och hur du kan behandla det.
Glöm inte att maten är en flykt från något. Genom det försöker du bearbeta emotioner som du har kämpigt med att uttrycka och lösa.
Varför vill du känna dig skyldig? Vad gör dig så rädd? Varför känner du dig tom? Svaret till dessa frågor kommer att vara lösningen till att släppa taget om dessa emotioner.
Då du äter dina känslor letar du efter ett plåster på såret, men du gör mycket mera skada genom att äta ohälsosam mat i stora mängder utan att faktiskt vara hungrig.
Du tar inte hand om dig själv
Då man äter sina emotioner trycker man undan det man egentligen känner. Det kan vara för att man inte vet hur man ska uttrycka dem, är rädd för att uttrycka dem eller försöker gömma undan dem.
Det viktiga är att man man börjar bli medveten om att man vänder sig till mat för att undvika att bearbeta en emotion som har väckts. Kom ihåg: oberoende hur mycket du försöker undvika det kommer det fortfarande finnas kvar.
Man bör inte försöka undvika det, det kommer inte att hjälpa.
Kanske du borde se tillbaka på din barndom för att upptäcka något emotionellt sår, en känsla av skuld eller sorg över något som du varit skamsen över och inte kunnat uttrycka och acceptera. Det är viktigt att lära sig att se sig själv tydligt och kunna analysera det man känner för att sedan kunna bearbeta sina emotioner på ett hälsosamt sätt.
Känner jag mig arg? Känner jag mig skyldig? Låt dig själv uttrycka det, oberoende vad det är, låt det komma ut på ett passande sätt utan att skada någon annan.
Emotioner kommer men de ska också lämna en. Då emotionerna stannar kvar blir de ohälsosamma, och då ökar risken att man börjar äta sina emotioner.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tan, C. C., & Chow, C. M. (2014). Stress and emotional eating: The mediating role of eating dysregulation. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2014.02.033
- Adriaanse, M. A., de Ridder, D. T. D., & Evers, C. (2011). Emotional eating: Eating when emotional or emotional about eating? Psychology and Health. https://doi.org/10.1080/08870440903207627
- Macht, M. (2008). How emotions affect eating: A five-way model. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.07.002