Egenskaperna och fördelarna med kamelmjölk

Egenskaperna och fördelarna hos kamelmjölk gör det till ett bra komplement till en mänsklig diet, särskilt under vissa förhållanden. I dagens artikel kommer vi att berätta mer om dess egenskaper och hälsofördelar.
Egenskaperna och fördelarna med kamelmjölk
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om fördelarna med kamelmjölk? Det är ganska populärt i vissa regioner i världen. I själva verket är det ofta det enda alternativet till mejeriprodukter på vissa platser.

Mjölk används över hela världen som en del av den dagliga kosten. Även om den sort vi är vanast vid är komjölk, finns det faktiskt ett stort utbud av djurarter som producerar mjölk. Människor får bland annat mjölk från kameler, får och bufflar.

Även om all mjölk ger värdefulla näringsämnen beror dess sammansättning på vilken art den kommer från. Tänk också på att konsumtionen beror på det geografiska området och tillgängligheten.

En ko (en kamelhona i detta sammanhang) kan generera allt från 1 till 12 liter mjölk per dag, beroende på kvaliteten på maten och mängden vatten hon får i sig. En speciell egenskap hos denna art är att den kan upprätthålla en konstant produktionshastighet, även i situationer med låg mattillgänglighet.

Egenskaperna och fördelarna med kamelmjölk

Precis som mjölk från alla andra djur innehåller kamelmjölk många näringsämnen som kan vara till stor nytta för människokroppen. Men vad är den kemiska sammansättningen? Hur skiljer sig denna mjölk från komjölk? Fortsätt läsa för att hitta svaret.

Vitaminer och mineraler bidrar till fördelarna med kamelmjölk

Med undantag av natrium är näringsämnena i princip samma som de som finns i komjölk, och i liknande mängder. Mineralhalten kan variera upp till 5% i situationer med vattenbegränsning.

Ett glas kamelmjölk (250 ml) ger 150 kalorier, innehåller samma mängd kalcium som sju sardiner med ben och lika mycket kalium som en banan. Vitaminerna är desamma som de som finns i komjölk, men i andra proportioner. Dessutom ger det mindre riboflavin, folsyra och pantotensyra, medan det ger upp till fem gånger mer niacin och vitamin C.

Enligt World Food and Agriculture Organization (FAO), är denna mjölk en viktig källa till C-vitamin för människor som bor i torra och halvtorra områden. Detta är en fördel eftersom dessa populationer ofta inte har tillgång till frukt och grönsaker.

fördelarna hos kamelmjölk: häller upp glas med mjölk
Kamelmjölk är ett bra alternativ i geografiska områden med låg tillgänglighet på frukt och grönsaker.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Gammaldags mjölk eller lättmjölk: vilken är bäst?

Proteiner och lipider medför några av fördelarna med kamelmjölk

Proteinet i kamelmjölk liknar det som finns i komjölk. Koncentrationen varierar från 3,5 till 4,5 gram per 100 ml vätska. Dessutom innehåller ett glas kamelmjölk lika mycket protein som ett ägg.

När det gäller fett har kamelmjölk en halt av 1,7 till 2 gram per 100 ml, som består av omättade fettsyror. Det finns mindre kolesterol i 250 ml av denna mjölk än i 100 gram fisk och mindre fett än i 260 gram nötkött.

Kolhydrater

Laktoshalten i kamelmjölk varierar beroende på djurets vattenintag. Innehållet kan minska med upp till 5%, vilket gör mjölken mindre söt när de har ett begränsat vätskeutbud.

Vilka är hälsofördelarna med kamelmjölk?

Forskare har kunnat se att kamelmjölk kan hjälpa till i återhämtningsprocesserna från matallergier, eftersom det bidrar till förbättring av tarmslemhinnan. Men i dessa fall är hälsofördelarna med att konsumera kamelyoghurt (chal eller shubat) ännu större.

Dessutom orsakar det inte laktosintolerans i samma utsträckning som komjölk gör, trots att de innehåller nästan samma mängd av detta ämne. Studier visar att personer som är laktosintoleranta kan dricka kamelmjölk utan att få några negativa symptom. Man har ännu ingen förklaring till detta.

Kamelmjölk har också kunnat visa förbättring i fall av infektionssjukdomar som tuberkulos. Detta är följden av att immunglobulinerna hos kameldjur har hög antigen affinitet. Detta ger dem ett högre immunskydd.

Slutligen hjälper intaget av kamelmjölk att bibehålla optimala nivåer av kalcium i benen, en effekt som vanligtvis är korrelerat med laktosinnehållet. Detta utgör ett benförstärkande alternativ för kvinnor med hög risk för benskörhet.

fördelarna hos kamelmjölk: mjölk hälls in i ben
Kamelmjölk kan hjälpa till att förebygga osteoporos.

Vilka är de viktigaste egenskaperna och fördelarna med kamelmjölk?

Konsumtionen av denna typ av mjölk är inte populär över hela världen, men dess egenskaper gör den idealisk för den mänskliga kosten. Dessutom är det ett utmärkt livsmedel för att förebygga och förbättra olika hälsoproblem. Det är definitivt ett bra alternativ för att förebygga benskörhet, allergier och intoleranser genom kosten.

Denna typ av mjölk är inte lätt att hitta, men prova den om du någonsin får möjlighet! Det är alltid bra att utvidga vår kost. Speciellt när fördelarna för människokroppen är bevisade.

Vi hoppas att du gillade den här artikeln!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ronald de Almeida C. Leche de camello: Características y perspectivas para su uso en clínica. Rev Chil Nutr. 2011; 38(2):211-218.
  • Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Israel Med Assoc J 2005;7:796-798.
  • Fao.org. Composición de la leche. Recuperado el 8 de junio de 2020. Disponible en: http://www.fao.org/dairy-production-products/products/composicion-de-la-leche/es/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.