Effektiva naturliga huskurer vid getingstick

Getingstick kan orsaka svullnad och smärta. Även om du bör vara uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner kan båda symptomen lindras med vissa huskurer. Upptäck hur du gör i den här artikeln!
Effektiva naturliga huskurer vid getingstick
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2023

Smärtan som orsakas av getingstick blir vanligtvis bättre av sig själv efter några timmar men det finns huskurer som lindrar smärtan direkt. Så länge det inte finns några tecken på en allergisk reaktion är det något du enkelt kan fixa hemma med vissa huskurer.

Om du har fått en allergisk reaktion av ett getingstick bör du omedelbart söka läkarvård eftersom det finns en risk för anafylaktisk chock. Detta är en allvarlig reaktion som kan orsaka utslag, andningssvårigheter, yrsel och andra komplikationer som kan leda till döden.

Lyckligtvis är denna typ av reaktion inte särskilt vanlig och för det mesta kan obehaget i ett stick behandlas naturligt med huskurer och grundläggande vård. Vi förklarar några användbara lösningar nedan.

Effektiva huskurer vid getingstick

När du upplever smärta från ett getingstick är det viktigt att veta vilka huskurer som fungerar. Så det första du bör göra är att kontrollera om taggen fortfarande finns kvar i huden. Om så är fallet så måste du ta ut den försiktigt och skrapa huden lätt med hjälp av till exempel kanten på ett kreditkort.

Därefter bör du rengöra området med varmt vatten och neutral tvål. Om du har ett antiseptiskt medel kan du använda det. Men vad kan du göra för att få bort smärtan och svullnaden? Efter några minuter kan du nämligen börja uppleva sveda och smärta.

För att lindra dessa symptom kan du använda läkemedel med naturliga ingredienser. Du bör dock komma ihåg att de ger tillfällig lättnad och inte alltid fungerar. De är inte alltid effektiva mot dessa symptom.

Kalla kompresser

Huskurer för getingstick.
Kyla kan minska smärtan vid stick och inflammation.

En kall kompress är ett bra alternativ för att minska smärtan som orsakas av getingstick. Du applicerar den på det drabbade området så snart du har desinfekterat det. Enligt en studie från Rochester University kan kylan minska smärtan genom att bedöva det drabbade området. Samtidigt hjälper det till att minska svullnad.

Hur man använder dem

  • Du har två alternativ för att skapa denna huskur. Det första är att fukta en handduk med kallt vatten och lägga den i en förslutningsbar påse. Lägg sedan i frysen i 15 minuter. Håll den sedan mot det drabbade området.
  • Ett annat alternativ som är snabbare än det första är att linda isbitar i en handduk eller trasa. Använd omedelbart och massera försiktigt området.

Eteriska oljor är effektiva huskurer vid getingstick

Hittills finns det inga bevis för att eteriska oljor kan lindra smärtan orsakad av getingstick. Men många har använt dem som lugnande och antiseptiska medel. Enligt en studie publicerad i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine har eteriska oljor antimikrobiella egenskaper vilket minskar risken för infektion.

Hur man använder dem

  • Börja med att välja ut en olja, och du kan välja mellan olika alternativ såsom tea tree, lavendel eller rosmarinolja som är kända för sina antiseptiska och antibakteriella egenskaper.
  • Blanda därefter en eller två droppar med halv tesked olja som exempelvis olivolja eller kokosolja.
  • Gnid sedan in blandningen på det drabbade området två till tre gånger om dagen.

Aloe vera-gelé

Du kan massera in aloe vera-gelén över det drabbade området i 2 till 3 minuter.
Du kan massera in aloe vera-gelén över det drabbade området i 2 till 3 minuter.

Förutom att vara en säker ingrediens för din hud är aloe vera också en utmärkt behandling för att minska inflammation och smärta orsakad av getingstick. En studie publicerad i den medicinska tidskriften Pharmacognosy Reviews visar att aloe vera-extrakt har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Av denna anledning kan denna växt mildra dina symptom.

Hur man använder det

  • Extrahera först den färska aloe vera-gelén från växten. Massera sedan in den över det drabbade området i två till tre minuter.
  • Upprepa två till tre gånger om dagen.

Vad finns det mer än huskurer som lindrar getingstick?

Förutom de lösningar vi har nämnt kan du också använda andra åtgärder för att minska smärtan som orsakas av ett stick. Enligt amerikanska Mayokliniken kan du använda hydrokortisonkräm eller ta antihistamin. Båda alternativen minskar rodnad och klåda.

Kalaminlotion och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) är också bra alternativ. Se till att följa läkarens eller apotekarens instruktioner om du tar NSAID. Och vad du än väljer för botemedel, så om symptomen inte förbättras eller om de förvärras, är det bästa att kontakta sjukvården.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain. (n.d.). Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center Rochester, NY.  Retrieved on March 11, 2020 from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00918
  • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462
  • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.