Dyspareuni eller smärta vid samlag
Dyspareuni är ett tillstånd som orsakar olika obehagliga symptom relaterade till samlag, både hos män och kvinnor. Denna störning, i sitt minst allvarliga tillstånd, kan innebära mild irritation i underlivet men även extrem smärta vid samlag.
Flera medicinska studier tyder på att detta tillstånd är mycket vanligare hos kvinnor, men det kan också förekomma hos män, vanligtvis på grund av urinvägsinfektioner eller fimos, dvs förhudsförträngning. Om du vill lära dig mer om möjliga behandlingar och orsaker, läs vidare!
Dyspareuni runt om i världen
Den sexuella akten är tabu inom många sociala områden och kulturer. Det är därför viktigt att notera att dyspareuni är mycket vanligare än man tror. Världshälsoorganisationen (WHO) och olika epidemiologiska studier ger följande uppgifter om smärta under samlag:
- Hos kvinnor i reproduktiv ålder förekommer dyspareuni hos mellan 10 och 15%.
- Under klimakteriet blir detta tillstånd vanligare och drabbar upp till 30% av alla kvinnor.
- Medelåldern för personer som lider av detta tillstånd är 36,5 år.
- Hos män har det inte gjorts mycket forskning, men incidensen varierar mellan 0,1 och 5%.
Som du kan se är smärta vid samlag vanligt i allmänheten, särskilt bland kvinnor.
Att inte ha det skönt när man har sex är inte normen. Det är därför helt legitimt och nödvändigt att konsultera en läkare och/eller en annan professionell på grund av denna brist på njutning.
Läs mer i den här artikeln: Lyckokvartetten av neurotransmittorer som påverkar humöret
Dyspareuni och smärta vid samlag: orsakerna
Som vi nämner ovan är dyspareuni smärta som upplevs i könsorganen eller bäckenområdet i samband med den sexuella akten. Det kan även inträffa 24 timmar efter samlag. Några av de vanligaste symptomen som rapporterats av medicinska organisationer är följande:
- Smärta när den första penetrationen äger rum
- Smärta vid varje penetration, eller vid införande av ett yttre element i slidan, som en tampong
- En brännande känsla och obehag under samlag
- Ett akut stickande obehag som kan kvarstå i flera timmar efter samlag
De flesta symptom är förknippade med kvinnors upplevelser. Hos män är det, vilket vi nämnde, mycket mindre vanligt. När män lider av detta problem är det vanligtvis bara vid tidpunkten för utlösning.
För att lösa orsakerna till detta tillstånd måste vi dela upp problemet i två kategorier: fysiskt och mentalt. Vi förklarar båda dessa nedan.
Fysiska orsaker till smärta vid samlag
De fysiska orsakerna till dyspareuni är många och varierade. Till exempel har kliniska studier visat att detta tillstånd är mycket vanligt efter förlossningen. Detta beror på att skador i bäckenmusklerna och trycket som slidan har upplevt ökar känsligheten.
Även om det kan verka överraskande har forskare också observerat att dyspareuni är kopplad till en minskad nivå av östrogen hos ammande mödrar. Detta beror på hormonella obalanser som leder till vaginal torrhet.
Följande är några andra fysiska orsaker till dyspareuni hos kvinnor:
- Infektiös vaginit: Den vanligaste orsaken är en infektion orsakad av svampen Candida albicans. Detta orsakar irritation och inflammation i de vaginala väggarna, vilket kan göra samlag svårt och smärtsamt.
- Otillräcklig smörjning: Brist på vaginala flytningar på grund av hormonella förändringar, brist på lust eller för mycket stress och andra tillhörande patologier.
- Medfödda abnormiteter: En missbildad vagina eller brister i hymen kan vara faktorer som försvårar samlag.
Återigen måste vi upprepa att de flesta av dessa fall har studerats på kvinnor. Annan forskning säger att dyspareuni hos män ofta är relaterad till en obstruktion av utlösningskanalen. Patologier som kronisk prostatit kan orsaka obehag i bäckenet hos män.
Psykiska orsaker till smärta vid samlag
Detta tillstånd har inte bara att göra med kroppen. Den forskning vi hänvisar till i denna artikel uppskattar att individerna i mer än 70% av fallen inte uppvisar någon form av fysisk orsak.
Detta belyser den viktigaste psykosexuella komponenten i denna störning. Följande är några av de psykologiska parametrarna som kan spela en viktig roll:
- Ångest och depression: Självkänsla eller brist på tillit för din partner kan utlösa detta tillstånd.
- Stress: Kontinuerlig stress orsakar spänningar i bäckenmusklerna.
- Sexuella övergrepp: Medicinska sammanfattningar visar att dyspareuni vid vissa tillfällen är kopplat till en historia av våld och sexuella övergrepp hos patienten.
Vilka behandlingar finns tillgängliga?
Lyckligtvis finns det ett flertal medicinska behandlingar tillgängliga för att behandla dyspareuni. Till exempel, om smärtan beror på en svamp- eller bakterieinfektion, kommer patienten att behöva använda svampmotverkande medel eller antibiotika. Din läkare kan ordinera en salva med östrogen till postmenopausala eller ammande kvinnor för att främja vaginal smörjning.
Orsakerna är så vitt skilda att läkaren måste skräddarsy behandlingen för varje patient. En vanlig hjälp för alla som lider av detta är parterapi och en form av sexualutbildning.
Som vi har sett är dyspareuni kopplad till patientens psykologiska välbefinnande. I denna mening är lugn, trygghet och tidigare sexuell upphetsning avgörande för att undvika smärta vid samlag.
Att vilja känna lust och njutning är inte en anledning att känna sig generad eller sårbar. Som ett viktigt första steg för att förbättra situationen rekommenderar vi att du pratar med din partner.
Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Erektil dysfunktion: Från diagnos till behandling
Slutsatser angående smärta vid samlag
Smärta vid samlag är ganska vanligt, särskilt bland kvinnor, där det kan förekomma hos 30% av populationen vid vissa åldrar. Kommunikation med din partner är därför avgörande. Att prova olika positioner, använda glidmedel och undvika stress är alltid bra alternativ för att undvika dyspareuni.
Men inte alla fall kommer sig av psykologiska problem. Detta tillstånd kan vara ett tecken på obstruktion i utlösningskanalen hos män eller en svampinfektion hos kvinnor. Det är därför uppenbart att detta tillstånd kräver både en medicinsk och en psykologisk behandling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López-Olmos, J. (2008). Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 35(5), 152-159.
- García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. Salud pública de México, 52(2), 148-155.
- Relaciones sexuales dolorosas (dispareunia), Mayoclinic.org . Recogido a 22 de agosto en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967
- Solana-Arellano, E., Villegas-Arrizón, A., Legorreta-Soberanis, J., Cárdenas-Turanzas, M., de la Cruz, J. E., & Andersson, N. (2008). Dispareunia en mujeres después del parto: estudio de casos y controles en un hospital de Acapulco, México. Revista Panamericana de Salud Pública, 23, 44-51.
- Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.
- Sánchez Bravo, C., Carreño Meléndez, J., Corres Ayala, N. P., & Taracena Ruiz, B. E. (2010). Perfiles e indicadores psicológicos relacionados con la dispareunia y el vaginismo: Estudio cualitativo. Segunda parte. Salud mental, 33(5), 437-449.
- Orozco-Gallego, H. “Estriol vs estrógenos conjugados de origen equino en el tratamiento del síndrome genitourinario de la menopausia.” Ginecología y obstetricia de México 86.2 (2018): 117-126.
- Franco, Erick Hugo Zambrano, et al. “Etiología y tratamiento de la dispareumia.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 643-658.