Du behöver tid för dig själv: 5 bevis

Tiden du ägnar åt dig själv måste vara kvalitetstid – du bör inte spendera den med att ta hand om andra. Dessa psykologiska dimensioner förklarar varför.
Du behöver tid för dig själv: 5 bevis

Senaste uppdateringen: 05 januari, 2019

Du behöver tid för dig själv, men du ger nästan alltid din tid åt människorna omkring dig, eller så involverar du dig i situationer som bara gör dig mer trött och ångestfylld. Trots att det är överraskande vet de flesta inte hur man vilar ordentligt.

Att ägna tid åt dig själv betyder inte att du måste ta semester varje gång stress överväldigar dig. Det betyder heller inte att det räcker med att gå på en promenad för att lösa obehaget.

Att investera tid i dig själv betyder först och främst att du vet hur du “kopplar bort”, att stänga av det mentala oljudet och etablera den sköra men autentiska kopplingen med dina behov, tankar och rädslor för att ta beslut i ditt liv.

Idag ska vi förklara hur man internaliserar detta inre obehag, de psykologiska dimensioner som avslöjar ditt behov att investera lite mer tid i dig själv.

5 psykologiska dimensioner som bevisar att du behöver tid för dig själv

När semestern är på ingång förbereder många av oss inför resor, nöjen och sätt att fly undan, i tron att det kommer få oss att må bra. Men den fantastiska “regeln om tre” uppfylls inte alltid. Att komma iväg från din rutin förvärrar ofta stressen: resor, förberedelser, familjeträffar, att ibland behöva planera varje liten sak för att “ta vara på tiden”.

Men en viktig sak är att denna egentid delas med andra: din partner, dina barn, familj…

  • Tro det eller ej, men vi behöver alla korta, ensamma stunder varje dag.

Ibland kan något så enkelt som att ägna två timmar om dagen åt dig själv fungera bättre än vitaminer. Låt oss ta en titt på vilka psykologiska dimensioner som visar att du, möjligtvis, har nått din styrkas ände.

sprucket ansikte

1. Dåligt humör och apati

Vi går alla någon gång igenom en period som stör oss, där vi är inkapabla att vara på bra humör och inget intresserar oss. Dessa kan vara specifika stunder eller dagar, men problemet blir lite annorlunda när det är kroniskt.

Det är den första av de psykologiska dimensioner som bevisar att du behöver lite tid för dig själv. Att alltid kliva upp med känslan att du helt enkelt inte har kraften att ta dig igenom dagen, att du simmar mot strömmen, att de omkring dig har prioriteringar som inte passar dina.

Allt detta utgör utan tvivel de små detaljer som i slutänden leder till så stort obehag. När det blir svårt att ens släppa detta dåliga humör händer något inom dig.

2. Att känna att du inte har tid för något

Detta fenomen av förlorad tid är ett väldigt vanligt symtom som associeras med ångest.

Det är inte bara att ha en tydlig känsla av att du inte har tid att göra allt du tänker på, utan refererar även till att uppleva faktisk förlust av tid, en halvtimme till en timme, där du känner som om du inte gjort något och inte kan komma ihåg vad som hände.

Det är vanligt att uppleva det under perioder av stor stress och ångest.

3. Självupplevt misslyckande

Oavsett vad du gör så kommer det sluta illa. Denna förlust av självkänsla får dig att tänka att allt är bortom din kontroll. Oavsett hur mycket du försöker beror inget på dig. Det är en frustrerande verklighet som tydligt indikerar att något är i görningen. Det betyder att du måste ha bättre uppmärksamhet. Du måste sätta dig själv som en prioritet och ägna tid åt dig själv.

4. Att inte känna sig värderad

Vi refererade till det tidigare: världen kämpar mot dig och det verkar som att de omkring dig gör sig själva till en högre prioritet samtidigt som de drar nytt av att du alltid finns där för dem. När de behöver andas ger du dem luft; när de vill gå lägger du marken under deras fötter.

  • Denna försvarslöshet kan vara antingen i ditt huvud eller verklig. Det är även därför du måste veta hur du reagerar och sätter gränser. För att inte känna dig värderad kan leda till depression.
hängande kvinna

5. Psykosomatiska symtom

Den sista kategorin är psykosomatiska symtom.

Att inte ha tid för dig själv, att inte ha utrymme att tänka, slappna av och ha interna konversationer med dig själv för att upptäcka vilka dina prioriteringar är och tänka på vilka förändringar du vill göra – allt detta får ditt sinne att reagera.

Det leder till följande:

  • Takykardi
  • Stor trötthet
  • Huvudvärk
  • Dålig matsmältning
  • Sömnlöshet

Hur man börjar ägna mer tid åt sig själv

Att ta några semestrar räcker inte. Du måste inte vänta till fredag för att vara lycklig eller åka på semestrar för att vara dig själv. Din bästa stund är nu.

Att ägna tid åt dig själv är att investera i din hälsa. Det är otroligt viktigt, precis som att äta eller klä på sig varje dag. Så under dagen ska du öronmärka en eller två timmar för dig själv.

  • Denna tid bör vara högkvalitativ och, om möjligt, för dig själv.
  • Vissa mediterar, andra ägnar sig åt yoga och andra sätter sig helt enkelt ner framför ett fönster och släpper ut en lång suck som lugnar ner dem.
  • Denna tid för dig själv är vad du behöver för att sammankoppla med dina behov. Det är en tid för att tänka på vad du vill ha och vad du vill ha ut av livet.
  • Långsamt kommer du, genom att förstå dina prioriteringar, börja ta beslut. Detta eftersom du för att vara lycklig måste kunna besluta och röra dig framåt utan att vara rädd.

Makten ligger i dina händer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Glise, K., Ahlborg, G., Jr, & Jonsdottir, I. H. (2014). Prevalence and course of somatic symptoms in patients with stress-related exhaustion: does sex or age matter. BMC Psychiatry14, 118. https://doi.org/10.1186/1471-244X-14-118
  • Wang, S., Zhao, Y., Zhang, L., Wang, X., Wang, X., Cheng, B., Luo, K., & Gong, Q. (2019). Stress and the brain: Perceived stress mediates the impact of the superior frontal gyrus spontaneous activity on depressive symptoms in late adolescence. Human Brain Mapping40(17), 4982–4993. https://doi.org/10.1002/hbm.24752
  • Wiegner, L., Hange, D., Björkelund, C., & Ahlborg, G., Jr (2015). Prevalence of perceived stress and associations to symptoms of exhaustion, depression and anxiety in a working age population seeking primary care–an observational study. BMC Family Practice16, 38. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0252-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.