Du behöver inte vara alla till lags, alla har inte god smak
En av de främsta orsakerna till onödigt lidande är utan tvekan vår strävan efter att bli omtyckta av alla och att vara alla till lags. Du kanske tänker att det inte gäller dig och att du inte alls bryr dig om att anpassa dig efter andras smak och preferenser bara för att passa in.
Men på ett sätt är det något vi alla har gjort någon gång och vi fortsätter göra det i någon grad.
För att vara en del av sina sociala och känslomässiga miljöer är människor programmerade att harmonisera och lyssna på andra. Det kräver ofta att behaga andra, att vara artig, och även säga “ja” när vi känner för att säga “nej”.
Nyckeln ligger i att hitta en balans och självsäkerhet i din emotionella intelligens. Vi vill alla vara andra till lags och vet att de i viss mån uppskattar det. Det får dock aldrig leda till att du känner dig tvungen att vara alla till lags hela tiden.
I dagens artikel bjuder vi in dig till att reflektera över det.
Det desperata behovet av att vara alla till lags och bli omtyckt av alla
Människor måste “vara omtyckta”, och den som tror annat har fel. Att bli omtyckt innebär till exempel att finslipa dina färdigheter i förförelsens konst för att locka till dig en potentiell partner.
Att bli omtyckt är att projicera en bra bild under en anställningsintervju så att du säkrar din önskade framtid. Du gillar människor som liknar dig och vill gärna bli vän med dem. Du kan dock inte förneka att du ibland måste ge upp en liten del av dig själv för att upprätthålla harmoni.
Att ge upp en mindre del är inte att förlora allt. Det betyder bara att upprätthålla en hälsosam balans så att alla kan samexistera. Om var och en av oss bara skulle agera i egenintresse genom att sätta gränser och bygga murar så skulle vi förlora meningen med vår civilisation.
Nu frågar du dig kanske: Var går gränsen? Var finns denna gräns mellan min identitet och vad samhället kräver av mig för att passa in?
Vi förklarar nedan.
Den intima processen av självinsikt
Var och en har sin egen essens. Denna essens är ditt personliga bagage och innehåller dina värderingar, dina känslor, din självkänsla och din självkännedom.
- Denna personliga resa, under vilken du upptäcker vem du är, är en process som varar hela livet.
- Under tonåren är det vanligt att utveckla detta behov att vara alla till lags. Du har landat i världen som en social varelse på jakt efter dina första erfarenheter. Du behöver framförallt känna dig integrerad.
- Det kan göra att unga ibland känner en djup klyfta mellan vad de är eller känner, och vad andra vill ha från dem.
- Samhället ber dig att vara attraktiv, perfekt och självständig. Du hakar på de senaste trenderna medan din essens och det som gör dig unik försvinner. Så ska det inte vara.
Alla har gått igenom dessa steg för att äntligen finna inre balans. Det är då du upptäcker att du gillar att vara unik och speciell, och skilja dig från mängden.
Se även: Ångestattacker: Vad ingen förstår
Äventyret att vara dig själv
I motsats till vad många tror är det inte lätt att vara sig själv. Du har förväntningar från din omgivning, din familj, samhället och ditt jobb.
- Du förväntas vara ett väluppfostrat barn, en kärleksfull partner och en effektiv medarbetare.
- Även om du ibland bara experimenterar med vem du är kan utpressning och andras förväntningar kräva saker från dig som går emot dina värderingar.
- Äventyret att vara dig själv kräver att du upplever små konfrontationer, vare sig du vill det eller inte. Det bör ses som något helt naturligt.
Alla har inte den “goda smaken” att uppskatta dig
Världen går inte under om du får höra “nej, jag gillar inte dig”. I själva verket öppnar det upp bättre möjligheter.
- Om du varje dag strävar efter att vara alla till lags fjärmar du dig från dig själv och den där personliga resan där din självkänsla, balans och identitet utvecklas.
- Om någon inte har den “goda smaken” att uppskatta din karaktär, dina bubblande skratt, ditt sinne för humor, din sarkasm och din passion för livet ska du inte oroa dig.
För varje person som grimaserar i avsmak finns det dussintals andra som uppskattar dig för den du är – livskraften som definierar dig och gör dig unik. Så tveka inte att njuta varje dag av äventyret att vara dig själv.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
- Castanyer Mayer-Spiess, O. (2014). LA ASERTIVIDAD, EXPRESIÓN DE UNA SANA AUTOESTIMA. DESCLEE DE BROUWER. https://doi.org/10.1039/C7IB00070G
- Payá, M. (2014). El autoconocimiento como condición para construir una personalidad moral y autónoma. The Online Platform for Taylor & Francis Group Content. https://doi.org/10.1080/02147033.1992.10821034
- Naranjo, C. R., & González, A. C. (2012). Autoestima en la adolescencia: Análisis y estrategias de intervención. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. https://doi.org/10.1603/0022-0493-101.6.1831