Det är aldrig för sent att inse att du förtjänar bättre
När det kommer till att finna lycka och välmående så finns inte tid. Du kan misslyckas tusentals gånger, men det är aldrig för sent att börja tänka på dig själv, för du förtjänar bättre. Det är aldrig för sent att göra en förändring. Klockan kommer alltid att peka på just rätt tid för stunden när ditt hjärta inser att det förtjänar bättre.
Det är vanligt för människor att ångra att de inte insåg tidigare att deras situation inte gick att tolerera. De förstår inte hur de kunde ha väntat så länge med att reagera. Det är viktigt att komma ihåg att hjärnan, framförallt området som ansvarar för känslor och tillgivenhet, generellt sett är motvillig att förändras. Därför säger du till dig själv att du ska “härda ut lite längre” och att “saker och ting kanske blir bättre”.
Men över tid förändras inget och känslan av olycklighet förblir densamma; det är dags att du också säger till dig själv att “jag förtjänar något bättre”. Du förtjänar, mer än något, att återcentrera dig själv i din egen frid.
Det är aldrig för sent: du förtjänar bättre
Låt oss för ett ögonblick ta en titt på ordet “sent”. Vi kan applicera det till möten som börjar om en timme och som du, av olika anledningar, blir sen till. Sent är när du glömmer att sänka värmen på spisen i tid och maten blir bränd. Dessa är två enkla exempel som tydligt visar något viktigt: det finns ingen återvändo. Oavsett vad du gör är din gryta överkokt och du är fortfarande sen till ditt möte.
Men när det kommer till ditt liv, till den viktiga och grundläggande slutpunkten som är mänsklig lycka, existerar inte ordet “sent”, och det är inte heller lämpligt. Det är alltid rätt tid att kämpa för ditt välmående. Så kom ihåg det, för du förtjänar bättre.
Rädsla
- Rädsla är en barriär som ofta hindrar oss från att bygga vår egen lycka, eller åtminstone förhindrar att vi når våra drömmar och tvingar oss också att stanna kvar i vår komfortzon.
- Något som många gör, och inte är helt medvetna om, är följande: vi kamouflerar vår rädsla med resignation, med tankar som “det är bara så det är, jag måste bara acceptera det; om jag lämnar det här kommer jag förmodligen bara att hitta något sämre”.
- Folk rationaliserar rädsla, gör den till något dagligt förekommande som kontrollerar dem helt eftersom de redan har givit med sig.
- Den som ger upp och slutar att kämpa finner sig snart fångad i en långsam nedgång mot olycklighet som troligen leder till en hemlig depression.
- Du måste förstå vad rädsla verkligen är: en känsla som varnar dig om fara. Istället för att gömma sig för den eller inte uppmärksamma denna naturliga, mänskliga instinkt måste vi förstå den, bearbeta den och agera i enlighet med det.
Du ska inte “vara rädd för rädsla”. Du måste bara veta hur du lyssnar på den, för det är en tydlig indikator på din egen oro eller inre obehag.
Det bästa tillfället är NU
Vi förstår redan att man inte kan använda ordet “sen” för sin egen lycka eller det oändliga sökandet efter välmående. Vi vet även att rädsla faktiskt är en indikator som varnar om att vi inte mår bra. Som varnar om att vår situation är ohållbar. Så… varför inser vi inte att vi förtjänar bättre och också agera på det? Den enkla handlingen att rationalisera våra rädslor, att åsidosätta våra begränsande och osäkra attityder, låter dig sänka alla sköldar som hindrar dig från att utvecklas som person.
- Det är rätt troligt att du lever ett komplicerat liv. Problem med arbete, familj, känslor, personligt missnöje…
- Ibland kan små förändringar föra med sig stora resultat. Det är därför som du, när du ställs inför dessa svårigheter, dessa hinder som kväver och berövar dig på din energi och optimism, måste hitta en lösning.
- I många fall är lösningen rörelse: ta ett steg över rädslans gräns, din komfortzon, din orörlighet, och rör dig bortom tankar som till exempel “tåget har redan lämnat kvar mig” eller “det är redan för sent för mig”.
Rätt tidpunkt för dig är därför nu. Gårdagen existerar inte och morgondagen har fortfarande inte skrivits, så… varför inte prova?
Nöjet med att ta steget
Det finns en sak du måste komma ihåg. Rädsla följer alltid med dig, speciellt när du tar det första steget. Det förljer med när du gör förändringen och lämnar vissa saker bakom dig.
Du vet inte hur du ska hitta den och inte heller om det kommer att fungera eller inte. Rädsla kommer därför alltid att vara oskiljbar. Men det är en spännande rädsla som är full av förväntningar. Det beror på att allt är nytt och du har kontroll – ditt eget personliga roder.
Nöjet med att ta det där steget är berikande och de är aldrig för sent att uppleva det. Vi förtjänar alla att alltid få det bästa, i alla stunder av våra liv. Snarare än att förvänta oss det från någon annan är det värt att axla rollen som skapare av ditt eget öde.
Är du tillräckligt modig?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Bruch, H., Gerber, P., & Maier, V. (2005). Strategic change decisions: doing the right change right. Journal of Change Management. https://doi.org/10.1080/14697010500067390
Cohen, J. D., McClure, S. M., & Yu, A. J. (2007). Should I stay or should I go? How the human brain manages the trade-off between exploitation and exploration. In Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rstb.2007.2098
Drigotas, S. M., & Rusbult, C. E. (1992). Should I Stay or Should I Go? A Dependence Model of Breakups. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.62.1.62
Hammond, J. S., Keeney, R. L., & Raiffa, H. (2006). The hidden traps in decision making. Harvard Business Review. https://doi.org/10.1007/BF00812923