Den fattige saknar mycket, den girige saknar allt

Du är redan lycklig. Du letar bara efter anledningar att inte vara det.
Den fattige saknar mycket, den girige saknar allt

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Den fattige mannen saknar mycket. Han lever inte ett lyxigt liv och kanske har han inte ens ett tak över huvudet, men den girige mannen har det värre.

Vi har vuxit upp i en konsumentvärld.

Allt du behöver göra är att titta på alla reklamerna omkring dig. Den senaste telefonen, bilen som ingen ens har än…

Vad du redan har är mer än tillräckligt. Men du vill ha mer och mer och du uppskattar inte det du har.

Den girige mannen ser inte vad han har

Nedstämd kvinna

Vi tror att vi vill ha saker för att det är sättet vi har blivit lärda att tänka. Den där bilen som just har lanserats har något som din bil inte har. Det kan handla om den minst viktiga saken, men du tror att du behöver den.

Vi är självcentrerade och har ett tävlingsinriktat sinne. Vi känner oss belåtna när vi får denna nya sak, men är vi lyckliga?

Den fattige mannen är det. Det spelar ingen roll för honom att han lever på gatan utan något att äta. Är han samtidigt ledsen? Såklart!

Vi är känslomässiga varelser och även om allt går toppen stöter vi på problem ibland.

Men trots allt detta vet den fattige mannen vad riktig lycka är eftersom han har lärt sig att uppskatta det lilla han har.

Å andra sidan ser vi varje dag människor som har miljoner, och många av oss önskar att vi vore dem.

Den girige pappersgubben

Även om du hade köpt allt som finns hade det fortfarande funnits mer kvar att köpa. Ibland kastar du helt enkelt bort dina pengar för att det är det enda du kan göra för att sluta tänka på hur du har det.

Din själ måste få näring. Mata din själ med de riktigt goda sakerna.

Att vilja ha mer saker kommer inte göra dig lycklig; det kommer ta bort fokus från det som verkligen kräver din uppmärksamhet: ditt inre jag.

Det finns ingen bättre lärare än själva livet

Kvinna tittar ut genom fönster

Du kanske redan vet om det, men du fortsätter snubbla över samma sten. Med varje fall slutar det åtminstone med att du lär dig något.

Det finns ingen bättre lärare än själva livet.

Tänk på alla gånger vi har lärt oss att se vad vi hade bara efter att vi förlorade det. Och det kommer inte vara den sista gången.

Låt oss tänka på alla kläder vi har köpt och hur dåligt vi kände oss efter att vi kom hem och tittade på vår tomma plånbok.

Vi gör det utan att tänka för vi observerar inte, vi bara ser.

Varje gång du önskar att du kunde ha ett annorlunda liv räknar du bort allt du har uppnått och alla de som har varit där längs vägen.

Du är faktiskt redan lycklig, men du letar efter anledningar att inte vara det.

Är du verkligen värd mer ju mer du har?

Den fattige är lyckligare än den girige

Du tror att ju fler vänner du har, desto mer kommer du vara värd. Ju bättre jobb du har, desto bättre erkännande kommer du få. Det är tänket hos den girige.

Men det värde som verkligen betyder något är det du ger. Är vissa jobb bättre än andra? Det finns säkerligen svårare jobb som kräver mer uppoffring. 

Men döm det inte efter hur det kan se ut för den värld som tittar in.

Det är dags att börja ifrågasätta allt du har trott fram tills nu.

Vi har vuxit upp i ett samhälle som fortfarande sätter upp vissa värderingar och uppfattningar för oss, men det innebär inte att de är bra.

Om du fortfarande inte är lycklig är det för att du har idéer i ditt huvud som du inte borde tro är sanna. Det kan vara så att de fungerar för vissa, men vi är alla annorlunda.

Att drömma om att vinna på lotto, bli rik och aldrig behöva oroa sig för pengar igen… Det är din verklighet, ditt dagliga liv.

Men även om saker och ting inte är lätta finns det en gnista av livet.

Vad hade hänt om du slutade oroa dig över allt? Vad hade hänt om du inte hade några problem alls och världen var ditt ostron?

Du hade gått igenom livet lycklig och fridfull… Men sedan då?

Vi ser inte att allt dåligt som händer oss ger mening åt vår existens. Utan problem, svårigheter eller utmaningar hade livet inte betytt något.

Tänk inte som den girige. Tänk som den fattige. Det kommer öppna upp en helt ny värld.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Savater, F. (1994). El contenido de la felicidad. Madrid: Santillana.
  • Seligman, M. E. P. (2003). La auténtica felicidad. Barcelona: Ediciones B.
  • Vázquez, C., y Hervás, G. (ed.) (2009). La ciencia del bienestar: Fundamentos para una psicología positiva. Madrid: Alianza.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.