Varför du inte ska dela skönhetsartiklar med andra

Även om det kan kännas som en extrem princip så är det bäst att låta bli att dela med sig av sina skönhetsartiklar. Vi förklarar varför.
Varför du inte ska dela skönhetsartiklar med andra
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du bör inte dela skönhetsartiklar med andra. Visste du att det finns både smink och vissa redskap som du inte bör dela med dig av?

Du kanske är van vid att dela ditt smink med dina vänner eller någon i familjen. Men det är viktigt att veta att detta kan öka risken för infektioner och hudproblem.

Det kan verka vara “ofarligt”, och det är inte alltid det medför risker. Men det är bäst att inte låta andra använda dina skönhetsartiklar, det kan förorena dem. Både smink och skönhetsredskap kan samla på sig bakterier som sedan sprids till nästa användare.

Många är inte medvetna om vilka skönhetsartiklar man helst bör hålla för sig själv. Därför ska vi i denna artikel berätta om vilka de åtta viktigaste produkterna är, och förklara vilka risker det innebär med varje produkt.

Undvik att dela skönhetsartiklar med andra – 8 produkter du bör hålla för dig själv

1. Mascara

Dela inte din mascara

Mascara är en produkt som du använder på dina ögonlock när du applicerar den på dina ögonfransar.

Detta innebär att den kan förorenas med smittsamma bakterier. Många gånger är det dessa bakterier som ligger bakom vaglar. Du bör inte dela skönhetsartiklar av denna typ, för att undvika att få dessa besvär i ögonen.

 • Undvik att använda mascara om du har en ögoninfektion.

2. Eyeliner

Pennor eller flytande eyeliners är produkter som vid användning kan förorenas precis som som mascara.

3. Läppstift och läppbalsam

Våra munnar är fulla av bakterier. Men inte alla har infektioner. Dock är sannolikheten stor att du kommer att smittas av någon bakterie om du delar produkter som läppstift och läppbalsam.

 • Risken är stor på grund av att produkten kommer i direkt kontakt med huden. När du applicerar sminket, ökar du risken för att smitta nästa användare med sjukdomar som munsår och herpes.
 • Vissa bakterier kan lätt överföras via läppstift. Dessa bakterier ändrar sedan pH-värdet på den känsliga huden på dina läppar. Detta är ännu en viktig anledning att inte dela skönhetsartiklar med andra.

4. Borstar och sminksvampar

För att minska risken för hudsjukdomar och infektioner är det viktigt att du regelbundet rengör de redskap du dagligen använder. Detta inkluderar även borstar och svampar.

Du kanske inte märker det vid en första anblick. Men dessa samlar på sig bakterier och död hud. Efter några dagar kan detta innebära påverkan på din huds hälsa.

 • Därför förstår du också varför du inte bör dela med dig av dessa med andra. Detta gäller särskilt de som lider av akne, hudirritation eller allergier.
 • Ju mer du tvättar huden, desto större risk löper du för att drabbas av dessa problem.

5. Deodoranter

Dela inte ditt smink - eller din deodorant

Rådet att inte dela skönhetsartiklar med andra gäller även din deodorant. Deodoranter av alla de slag är produkter som du bör hålla för dig själv. Låter du någon annan använda dem, är risken att de istället för att skydda dig från dålig lukt, gör så att du luktar dåligt och även får infektioner.

 • Att själv använda naturliga deodoranter är hälsosamt och effektivt. Men när du delar dem med andra, riskerar du att utsätta dig för bakterier, svett och partiklar som fastnat på ytan.
 • Detta upptäcker du när du applicerar deodoranten efter att du lånat ut den till någon annan.

6. Rakhyvlar och elektriska rakapparater

Med rakhyvlar är det lättare att göra dig av med oönskat hår på olika delar av kroppen.

Dessa produkter är framtagna för att du på ett enkelt och hygieniskt sätt ska kunna göra detta. Men du bör hålla dem för dig själv.

 • Det beror på att det finns en viss olycksrisk med rakhyvlar, som att du kan råka skära dig själv. Det ökar risken för att senare drabbas av en infektion.
 • Dessutom kan de lagra döda hudceller. Dessa kan blockera porerna.

7. Nagelsax

Håll din nagelsax för dig själv

Om du vill hålla dina naglar friska och vackra, är det viktigt att du håller din nagelsax för dig själv.

Att dela en nagelsax med någon annan kan verka normalt och harmlöst. Men sanningen är att detta kan orsaka infektioner.

 • Dina fingrar och naglar samlar på sig bakterier, svampar och virus. Även om de inte syns, betyder det inte att de inte kan orsaka problem.
 • Att dela detta verktyg ökar risken för att du får svamp under naglarna eller på huden, och får vårtor och hudinfektioner.

8. Kroppslotion på burk

Varje gång du stoppar handen i en burk kroppslotion, lämnar du kvar bakterier. I vissa miljöer kan dessa spridas.

Kan du föreställa dig vad som skulle hända om du delade dem?

 • Tänk på att den du lånar ut burken till har bakterier på händerna. Faktum är att du inte vet hur skadliga dessa bakterier kan vara.
 • Även om det egentligen inte är särskilt mycket att oroa sig över, är det ändå bäst att undvika att dela med sig av sina krämburkar för att undvika senare problem.
 • Tvätta alltid händerna innan du använder denna skönhetsprodukt.

Du har säkert delat med dig av någon av dessa skönhetsartiklar någon gång.

Nu känner du till riskerna. Nu vet du att du bör undvika att dela skönhetsartiklar med andra, och att du ska försöka att hålla dem för dig själv. Alternativt, se till att alltid desinficera dem innan i de fall du inte har något annat val än att dela med dig av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lens, C., Malet, G., and Cupferman, S. (2016). Antimicrobial activity of Butyl acetate, Ethyl acetate and Isopropyl alcohol on undesirable microorganisms in cosmetic products. International Journal of Cosmetic Science 38, 476–480.
 • Wilson, S.E., Bannan, R.A., McDonald, M.B., and Kaufman, H.E. (1990). Corneal trauma and infection caused by manipulation of the eyelashes after application of mascara. Cornea 9, 181–182.
 • Dadwal, S.S., and Ito, J.I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition, (Wiley Blackwell), pp. 1078–1086.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.