8 skönhetstips för kvinnor med ljus hy

Om du har ljus hy kan du dra nytta av både färgtonerna i din makeup, och också av att bära färgstarka kläder. Kombinera dem för att harmonisera med din hudton.
8 skönhetstips för kvinnor med ljus hy

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Är du en av de många kvinnor som har ljus hy? Har du därför alltid problem med att sminka dig? Mot den bakgrunden delar vi med oss av skönhetstips för ljus hy.

Färgtips för kvinnor med ljus hy

Ibland är det inne att se solbränd ut. Men du ska inte behöva kämpa med din ljusa hudton. Emellertid bör du använda rätt metoder för att istället få din naturliga skönhet att sticka ut. Faktum är att det finns ju ingen hudton som är mer rätt, vackrare eller perfekt än någon annan. I likhet med oss människor är hudtoner alla olika, unika och vackra. Du behöver helt enkelt bara lära dig hur du framhäver den du har på bästa sätt. Därför ger vi dig listan på skönhetstips för ljus hy.

1. Överanvänd inte makeup-puder

Först ut är att undvika makeup-puder. Det kan vara ett perfekt alternativ om man har fet hy eller blandhy, men det gör i sin tur att din hy ser pudrig och tråkig ut. Istället är det bästa du kan göra att använda smink som ger din hy en lyster. Det finns två sätt att göra detta på:

  • Använd till exempel mousse-makeuper. Dessa kontrollerar i synnerhet oljighet utan att lämna efter sig ett pulver.
  • BB-kräm är perfekt, särskilt om du har torr och ljus hy. Dessa krämer ger i sin tur återfuktning och täcker effektivt alla de brister du vill dölja.

2. Läppar i glada toner som ger färg till ljus hy

röda fylliga läppar

Nästa tips handlar om läpparna. En av de stora farhågorna kvinnor med ljus hy har är att välja för färgstarkt läppstift. Utan tvekan är röda, rosa och liknande färger svåra att använda. Men så är det egentligen för alla. Det spelar egentligen ingen roll vilken hudton man har, tricket är att göra läpparna till ansiktets fokus tillsammans med en lätt makeup.

3. Undvik ljusa ögonskuggor

Vårat tredje skönhetstips för ljus hy är att undvika beige, kräm- och hudfärgade ögonskuggor. Anledningen är att de liknar din hudton för mycket och det kommer att se ut som att du har glömt att sminka ögonen. Använd istället dessa nyanser för att fylla i en ljus ton under ögonbrynen och vid dina undre ögonfransar.

För dina övre ögonfransar, är det en bra idé att hitta nyanser som framhäver din egen hudton. Om du vill ha en jämn makeup, använd neutrala färger. Men se bara till så att de är mörkare än din egen hudton.

4. Byt din eyeliner och mascara från svart till brun

person målar eyeliner med brun penna

Vill du ge lite färg till ditt ansikte? Pröva att använda brun eyeliner och mascara. Du kommer att bli överraskad hur bra de får dig att se ut.

Den klassiska färgen på mascara är svart. Men har du på för stark eyeliner och mascara, gör det att du ser sliten ut och att din hudton ser ännu ljusare ut. Men blir det för mycket att ge upp din svarta mascara och eyeliner för bruna, byt istället till grått.

5. Välj en bra foundation

Färgen på din foundation spelar stor roll. Det är mycket viktigt att du tar reda på vilken nyans du behöver för att få ljusheten i din hud att synas bättre. Förutom att du använder rätt nyans, är det också viktigt att du applicerar din foundation även över halsen. På så vis får du ett jämnare resultat.

6. Använd bronzer och rouge

kvinna me dljus hy använder rogue

Med bronzer, eller solpuder, kan du ge en jämn färgton till hela ansiktet. Applicera med en tjock borste för att få en naturlig look. Applicera över områden där du brukar bli solbränd.

Därtill med en rouge kan du få ditt ansikte att se friskt och hälsosamt ut. Men kvinnor med ljus hy behöver vara väldigt försiktiga eftersom en rouge med för mycket rött eller rosa kan göra att man ser sjuk ut. Prova en väldigt ljus rosa eller persikofärgad nyans.

7. Lär dig konturteknik

Har du ljus hy kan det göra att ditt ansikte ser formlöst ut. Av detta skäl bör du definiera konturerna av ansiktet med konturteknik med ljusa och mörka toner. Det är vidare viktigt att du vet vilken ansiktstyp du har, så att du vet hur du ska använda de ljusa och mörka tonerna.

Du kan aldrig göra fel om du håller dig till följande:

  • Applicera först en ljus nyans under ögonen, på näsryggen, mitt i pannan och på hakan.
  • Applicera därefter en mörk nyans under kinderna, runt ansiktet och på nässidorna.

8. Använd inte väldigt ljusa kläder eller kläder i din hudfärg

Kvinna med blå kläder

Avslutningsvis handlar det sista av våra skönhetstips för ljus hy om vad du har på dig. Om du till exempel har på dig ljusa kläder, ger det samma effekt som att ha ljus ögonskugga: det ser ut som att du inte har på dig någonting. Så använd istället färger som framhäver din hud. 

Kvinnor med ljus hy bör inte ha på sig kläder med grälla färger, men det är nödvändigt att lära sig hur man leker med färger. Om du trots allt tycker om ljusa färger, prova med pastellfärger. Om du tycker om vitt, kan du samtidigt lägga till framhävande accessoarer.

Vilka av dessa skönhetstips för ljus hy kände du inte till? Vilka använder du?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.