Allting du behöver veta om ricinolja

Externt bruk av ricinolja kan vara användbart för att lindra muskelsmärtor, bland annat.
Allting du behöver veta om ricinolja

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag vill vi berätta allt du behöver veta om ricinolja – en produkt som utvinns ur växten med samma namn. Den innehåller fettsyror, vilket är vad som ger den sina fantastiska egenskaper. Busken är dock giftig och en del av familjen Euphorbiaceae.

Ricinolja har odlats och åtnjutits i flera sekel, och idag är det möjligt att hitta den i alla varma klimat.

 • Den odlas året runt och storleken beror på klimatet den växer i. I varma områden används de för att dekorera trädgårdar.
 • I tempererade klimat kan den bli upp till tre meter hög, medan den i tropiska klimat kan växa till över tio meter.
 • Kalla klimat kan vara dödliga för den, eftersom ricin inte överlever frost.

Ricinväxtens karaktärsdrag

Ricinolja och kastanjer

I ricinväxtens struktur finns båda könen i varje växt.

Blad

 • Bladen är stora och kan vara allt från 12 till 36 centimeter i diameter. Med bra omvårdnad kan de dock nå 58 centimeter.
 • De har olika färger, inklusive lila, röd och grön.

Blommor

Dessa hittas i grupper och kan nå en längd på 10-20 centimeter. Som sagt har ricinväxten i sin omfattande struktur både maskulina och feminina kön. Dessa dyker upp i två distinkta typer av blommor, i form av småblommor eller blomsterställningar.

Nu ska vi diskutera skillnaden mellan dessa:

 • Feminina blommor: de har en diameter på 1,25-2,5 cm. De finns i den övre delen av småblomman. De har en äggstock bestående av upp till tre blad och en pistill som designats för att fånga pollen.
 • Maskulina blommor: de mäter 25-30 cm och hittas i den lägre delen av småblomman. Den har blomfoder och kronblad som mäter upp till 12,5 centimeter.

Att veta om ricinolja: fördelar för kroppen

Lindra artrit

Lindra artrit med ricinolja

Finns det en sak man behöver veta om ricinolja är det att den besitter smärtlindrande egenskaper. För att lindra smärta från artrit måste du värma upp den (tills den blir varm, inte het) och applicera på det drabbade området.

Du kan applicera den direkt med hjälp av en trasa. Upprepa så många gånger du tycker det behövs.

Muskelsmärta

Oljan hjälper till att göra musklerna avslappnande och tonade samt hjälper även till att lindra smärta. Den är framförallt effektiv för att kontrollera repetitiv ryggsmärta som kommer av dålig hållning.

Hur använder man den?

För att dra nytta av fördelarna måste du applicera lite varm olja med varsam cirkelmassage på området du har ont i. Om du vill kan du upprepa behandlingen upp till två gånger per dag.

Påsar under ögonen

Kvinna med påsar under ögonen

Oljan hjälper till att minska det jobbiga problemet som är påsar under ögonen. De är en produkt av trötthet eller ett genetiskt tillstånd.

Hur använder man den?

 • Applicera lite varsamt varje dag för att sträcka ut huden, och låt verka i några minuter.
 • På så sätt får du näringsämnena att komma in i huden. Du gör även det drabbade området snyggare.

Ögonfransar

 • Dina ögonfransar faller ofta när du gnuggar dig i ögonen, på grund av smink och liknande faktorer. Vissa har svagare ögonfransar än andra, vilket kan vara jobbigt.
 • Lyckligtvis är en av de saker du behöver veta om ricinolja att den främjar tillväxt hos ögonfransarna.

Hur använder man den?

 • För att åtnjuta fördelarna måste du applicera den varje dag med en oanvänd, helt ren mascaraborste.
 • Om du använder den varje kväll kommer du sakta men säkert se förändringar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Patel VR, Dumancas GG, Kasi Viswanath LC, Maples R, Subong BJ. Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights. 2016 Sep 7;9:1-12. doi: 10.4137/LPI.S40233. PMID: 27656091; PMCID: PMC5015816.
 • Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. 2021 Mar 22. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 31869090.
 • Muntz A, Sandford E, Claassen M, Curd L, Jackson AK, Watters G, Wang MTM, Craig JP. Randomized trial of topical periocular castor oil treatment for blepharitis. Ocul Surf. 2021 Jan;19:145-150. doi: 10.1016/j.jtos.2020.05.007. Epub 2020 May 15. PMID: 32422285.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.