De värsta livsmedlen att äta på kvällen
Det händer ofta att vi inte kan sova för att vi känner oss tunga då vi ätit svårsmälta livsmedel. Vi berövas därmed på den vila som behövs för att påbörja en ny dag. I denna artikel ska vi visa några av de värsta livsmedlen du kan äta på kvällen.
Din dagliga kost är direkt relaterad till din hälsa. En bra kost gör att du mår bra, och det är anledningen till att det är viktigt att veta vilka livsmedel du ska äta och i vilka mängder om du vill undvika permanent skada på kroppen. Det finns många näringsrika livsmedel som är nödvändiga för att kroppen ska fungera. Det är dock viktigt att man äter dem under rätt tid på dygnet eftersom kroppens funktioner varierar under dagens gång.
De värsta livsmedlen som du bör undvika innan läggdags
Pasta
Pasta i alla dess former är ett av de värsta livsmedlen på kvällstimmarna, och bör undvikas eftersom det konverteras till fett under matsmältningen. Detta gör att vi känner oss tunga och det höjer även blodsockernivån, vilket gör det svårt att sova.
Flingor
Flingor anses felaktigt vara en “lätt måltid”, men eftersom många är rika på socker blir det svårare att sova djupt under natten. Om du ska äta flingor innan läggdags är det bäst att välja något spannmål som är rikt på fibrer och lågt i socker. Du kan även lägga till lite frukt.
Starka kryddor
Undvik starkt kryddad mat, och framförallt sådan som innehåller vitlök eller kryddor. Dessa typer av livsmedel kan orsaka reflux (återflöde), påverka matsmältningen och hindra dig från att få en god natts sömn.
Glass och choklad
Gott till kvällsfilmen tänker du, men dessa är bland de värsta livsmedlen du kan äta precis innan du ska sova. Choklad innehåller näringsämnen som piggar upp och ger energi åt kroppen, vilket minskar behovet av vila.
När du äter glass på kvällen omvandlas det till fett, vilket orsakar viktuppgång. Det är dessutom rikt på fett och socker, vilket saktar ned matsmältningen och ökar hjärnaktiviteten. Resultatet blir att du hålls vaken.
Fet mat
Livsmedel med mycket fett, till exempel sådana som stekts i olja, kommer troligen orsaka sömnstörningar. De är tunga och svåra att smälta.
Protein
För djup och fridsam sömn behöver kroppen slappna av efter dagens aktiviteter. Undvik livsmedel som är rika på protein på kvällen eftersom de ökar energin och håller tröttheten borta.
Kaffe
Det är ingen hemlighet att koffein är en av de huvudsakliga orsakerna till sömnlöshet. Många vet inte att koffein håller sig kvar i kroppen i åtta till tio timmar efter att vi druckit det. Det fungerar under denna period som en energigivare och håller oss på alerten.
Alkohol
Trots att alkohol hjälper dig att somna fortare har det en negativ effekt på sömnkvaliteten eftersom det ändrar dygnsrytmen och stör sömnen.
Rött kött
Rött kött är ett annat av de värsta livsmedlen att äta innan det är dags att sova. Det är fullt av protein och fett som är svåra att bryta ner. Detta håller kroppen vaken eftersom den är upptagen med att smälta dem. Att äta dessa typer av livsmedel på kvällen kan orsaka obehag i magen, kramper och spasmer som hindrar dig från att vila bra under natten.
Vi rekommenderar att du undviker ovan nämnda livsmedel minst två timmar innan läggdags. Nattetid behöver kroppen inte mat eftersom den vilar och inte förbrukar energi på aktiviteter.
Se alltid till att du har tillräckligt med tid över på kvällen för att få minst åtta timmars sömn, eftersom det är då kroppen laddar om och rensar bort gifter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
- Slavin JL., Dietary fiber and body weightl. Nutrition, 2005.
- Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78. doi: 10.1016/j.smrv.2016.01.006. Epub 2016 Jan 30. PMID: 26899133.