De 5 värsta lögnerna du kan säga till din läkare
Ljuger du för din läkare? I så fall, varför? Tror du inte att det skadar dig? Vilka lögner tror du är värst? Att ofta träffa din läkare kan hjälpa till att förhindra problem i framtiden och kontrollera de problem du redan har. Rutinkontroller är viktiga för att motverka att sjukdomar förvärras.
Tro det eller ej, men det finns vissa patienter som föredrar att ljuga för specialisten som tar hand om dem. Det finns fall då patienter döljer smärta eller situationer som medför hälsorisker eftersom de är rädda för att bli kritiserade eller dömda.
De gör det utan att tänka på att de kan påverka diagnosen och även behandlingen av ett visst problem.
Ta här nedan reda på vilka lögner som är värst att säga till din läkare, då de kan vara direkt farliga för din hälsa.
“Jag mår bra”
Den första lögnen är att du säger att du mår bra när du inte gör det. Frasen är väldigt vanlig bland de som kämpar med depression och inte inser att de behöver hjälp. Många av dessa patienter känner sig ledsna och tänker att problemet inte kan lösas av en specialist.
Ihållande känslor av skuld, tvivel och irritation är några av symptomen på depression och hormonella problem som inte alltid försvinner av sig själva. Lögnen sägs ofta av folk som har en specifik medicinsk åkomma som kräver strikt behandling som de inte följer. Även om de känner ett visst obehag föredrar de att vara tysta för att deras läkare inte ska säga något kritiskt.
Det är väldigt viktigt att du säger till din läkare om du upplever humörförändringar, tankar eller beteenden som påverkar din förmåga att fungera bra hemma eller på jobbet.
“Jag följer en hälsosam kost”
En annan lögn du kanske säger till din läkare kan kopplas till dina matvanor. Folk säger generellt att de äter mindre och bättre än vad de egentligen gör. Därför rekommenderar nutritionister att man håller en matdagbok.
När en patient säger att de egentligen äter bra ändrar de dock ofta sin mathistorik. De gör det för att inte specialisten ska kritisera dem. Det kan verka vara en mindre lögn, men det ökar risken för komplikationer. Det kan även försena eller motverka ett önskat mål, som att gå ner i vikt eller sänka glukosnivåer.
“Jag tar alltid min utskrivna medicin”
Den här lögnen kan göra det svårt att kontrollera kroniska sjukdomar som hypertoni, diabetes och astma. Det är väldigt svårt att alltid ta medicin. Men din läkare kan ha en idé om hur du gradvis kan sluta ta det.
Vi vet att det ibland är irriterande att komma ihåg att ta det där pillret. I vissa fall kanske man inte ens har råd att medicinera och man föredrar då att ljuga. Gör inte det. Det är bättre att du pratar med din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att leta efter några alternativ som:
- Få medicinska prov som han/hon får direkt från laboratorier
- Att ändra den medicin du har för tillfället till andra som är lite billigare
“Jag har bara sex med min partner”
Att inte säga till läkaren att man har varit otrogen är väldigt vanligt och det händer eftersom patienten är rädd att specialisten kommer att döma dem. Kom ihåg att din läkare är en person du kan lita på helt. Hon finns där för att hjälpa dig, inte skada dig. Glöm inte att allt du säger till din läkare går under tystnadsplikt.
Det finns dock ett undantag för denna regel: när en person har en sexuellt överförbar sjukdom och läkaren vet att patienten har oskyddat sex med en annan person som inte har blivit informerad. I detta fall har specialisten en skyldighet att informera personen vars hälsa är i riskzonen, eftersom livsrisker alltid överväger professionell sekretess.
Glöm inte att det är viktigt att du är ansvarig med din egen och din partners hälsa.
“Jag dricker inte” eller “Jag röker inte”
Många säger att de dricker två eller tre glas per dag eller bara röker en cigarett, då de egentligen intar mer av dessa substanser. I situationer där du intar överdrivet mycket alkohol eller cigaretter kan dina släktingar hjälpa läkaren att utröna om du har ett beroende.
Innan du blir arg eller förnekar situationer, analysera vad verkligheten är. Överdriven konsumtion av alkohol har fysiska, psykologiska, sociala och moraliska konsekvenser. Tobak kan dessutom leda till olika typer av cancer.
I båda dessa fall kan lögnerna gällande dessa substanser också göra det svårt att kontrollera kroniska sjukdomar och deras behandlingar. Om du är diabetiker förändras dina glukosnivåer ständigt.
Vissa mediciner förlorar även sin effektivitet eller har negativa reaktioner när de kombineras med andra substanser.
Ljug inte för din läkare
Att ha hemligheter samt undvika att uppge information om symptom och din livsstil kan påverka medicinska diagnoser. Det är viktigt att du säger sanningen om dina vanor och din livsstil. Det är normalt att du känner dig generad när ni har vissa konversationer.
Du kan exempelvis vara rädd för att bli kritiserad eller dömd, men din läkare är där för att hjälpa dig. Du vill säkerligen inte ha någon allergisk reaktion eller allvarliga medicinska problem bara för att du har ljugit!
Bilder: wikiHow.com
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cahoon, C. G. (2012). Depression in older adults. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000422251.65212.4b
- Dwivedi, K. N., & Varma, V. P. (2008). Depression in Children and Adolescents. Depression in Children and Adolescents. https://doi.org/10.1002/9780470777954
- Cirkel, C., Rody, A., Meneder, S., & Ahrens, T. (2018). Sexually transmitted diseases. Gynakologe. https://doi.org/10.1007/s00129-018-4249-x
- Room, R., Babor, T., & Rehm, J. (2005). Alcohol and public health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)70276-2
- Warner, K. E. (2015). Smoking and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14049-8