De 10 bästa eteriska oljorna för skönhet

januari 12, 2019
Har du någonsin undrat vilka de bästa eteriska oljorna för skönhet är? Läs denna artikel för att lära dig mer om eteriska oljor och hur du kan dra nytta av dem.

Med sin rika arom och sina kosmetiska egenskaper är eteriska oljor otroliga bundsförvanter när det kommer till skönhetsbehandlingar. Men vilka är egentligen de bästa eteriska oljorna för detta syfte?

Det ska vi berätta i denna artikel.

Varför använda eteriska oljor för skönhet?

De bästa eteriska oljorna har många hälsosamma egenskaper, vilket är anledningen till att de används mycket i kosmetika- och skönhetsindustrin. De kan vara användbara för att behandla akne, celluliter, rynkor och till och med muskelkramper.

Till skillnad från krämer och lotions innehåller de inte några kemiska substanser som kan orsaka negativa effekter på hälsan. Vidare kommer oljorna återfukta och tillhandahålla näringsämnen till huden, behandla infektioner och stimulera hudens naturliga försvar.

De använder dem på span, och du kan även använda dem hemma.

Missa heller inte: 5 naturliga kurer för att bli kvitt celluliter – prova dem!

De bästa eteriska oljorna för skönhetsbehandlingar

Vare sig du använder dem för att minska rynkor, för en avslappnande massage eller för att återfukta huden, kan de eteriska oljorna hjälpa dig att se yngre och vackrare ut.

Dessa är de mest rekommenderade:

1. Eterisk lavendelolja

Lavendelolja stärker andra ingredienser

Lavendelolja är en av de mest välkända och använda oljorna för skönhet. Den har även medicinska egenskaper, vilket ger den många användningsområden. Detta är en olja som kan appliceras direkt på huden (du behöver inte späda ut den). Den stärker dessutom effekten hos andra ingredienser.

Lavendelolja har förmågan att föryngra huden. Som ett resultat är den rekommenderad som en behandling för rynkor, akne, brännskador och sår.

2. Eterisk citronolja

Citronolja är full av C-vitamin och är en potent antioxidant. Först och främst förebygger den åldrande av huden eftersom den förebygger utveckling av fria radikaler som förstör hudcellerna.

Dessa egenskaper kommer tack vare dess citral – en kemisk substans som inte bara erbjuder utsökt arom, utan även gagnar förebyggandet av rynkor.

3. Eterisk rosenolja

Detta är verkligen en kapabel vapendragare för skönheten. Den avger dessutom en härlig doft och har hälsosamma effekter för huden. Rosenolja behandlar eksem och torrhet samtidigt som den motverkar åldrande i förtid. Den kan dessutom användas på alla hudtyper.

Tack vare sina sammandragande egenskaper återställer den skadade kapillärer och reparerar märken från akne och ärr. Den ger även huden en bättre ton rent generellt.

4. Eterisk myskrosolja

Denna växt kommer ursprungligen från Europa och är rik på fleromättade fettsyror (omega 3 och 6) såväl som antioxidativa vitaminer, såsom A, C och E. Oljan som extraheras från fröna har många egenskaper.

Bland de mest fantastiska hittar vi:

 • Stimulerar produktionen av kollagen
 • Minskar rynkor och skrattlinjer
 • Förbättrar ärr, hudbristningar och märken

Denna olja är mycket användbar efter att man varit i solen eftersom den återfuktar huden. Den är även bra att använda efter att man genomgått kirurgi eller bränt sig i solen.

5. Eterisk teträdolja

Teträdolja för huden

Detta är ytterligare en av de bästa eteriska oljorna om du vill ta hand om huden. Eterisk teträdolja kan appliceras direkt på hyn och är användbar för alla typer av infektioner, inklusive akne (den torkar ut finnarna) herpes eller öppna sår och skärsår.

6. Eterisk salviaolja

Denna olja ger dig mjukare och fastare hud. Den är perfekt att använda på öppna sår. Vidare döljer denna olja rynkor och motverkar bildandet av nya linjer i ansiktet.

7. Eterisk rosmarinolja

Olja från rosmarin

Rosmarin är en grundläggande hjälp för både skönhet och hälsa. Den kan trots allt minska mjäll och förbättra skalpen. Den kan appliceras direkt på rötterna i håret och blandas med schampo samt balsam.

 • Rosmarinolja är bra mot dermatit, eksem, akne och svullnad i ansiktet.

8. Arganolja

Denna olja kommer från ett träd som endast växer i Marocko (där det är känt som ”livets träd”). Dess frukt innehåller tre gånger så mycket vitamin E som olivolja, utöver fettsyror och betakaroten. Den har förmågan att reparera, nära och göra håret mjukt såväl som glansigt.

 • Du kan använda arganolja för att minska tidig åldring av huden.
 • Vidare är den bra på att bekämpa rynkor, fläckar och lös hud, och lindrar även bristningar och märken som orsakats av akne och vattkoppor.
 • Eftersom den inte täpper igen porerna är den lämplig för fet hy och hud med en tendens att drabbas av pormaskar och finnar.
 • Arganolja hjälper din hud att återhämta sig från solbränna, stärker naglarna och hjälper huden att bibehålla sin elasticitet.

9. Eterisk kamomillolja

Eterisk kamomillolja

Detta är ytterligare en olja som kan appliceras direkt på huden eftersom den inte irriterar. Eterisk kamomillolja har antiinflammatoriska egenskaper och är därför rekommenderat för dermatit.

10. Eterisk pelargonolja

Detta är en av de bästa eteriska oljorna för skönhet, och den används till och med som en naturlig kosmetika. Detta eftersom den förebygger och behandlar celluliter.

Innan du använder den bör du dock blanda den med en annan olja. Mandelolja är ett bra val. Vidare kan den även läka ärr och sår, eliminera kroppsodör, behandla fet hy och minska akne.

 • Orchard, A., & Van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/4517971
 • Herman, A., & Herman, A. P. (2015). Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: A review. Journal of Pharmacy and Pharmacology. https://doi.org/10.1111/jphp.12334
 • Kejlová, K., Jírová, D., Bendová, H., Gajdoš, P., & Kolářová, H. (2010). Phototoxicity of essential oils intended for cosmetic use. Toxicology in Vitro. https://doi.org/10.1016/j.tiv.2010.07.025