Dagen efter-piller: allt du behöver veta
Dagen efter-piller, eller akut p-piller som det egentligen heter, har blivit allt populärare med åren. Men trots det känner alla inte till detaljerna kring dem.
Varje morgon eller eftermiddag i världen tar kvinnor dessa piller. Målet är att undvika en oönskad graviditet eftersom ett misstag lett till denna risk.
Tusentals tonåringar och vuxna förlitar sig på dagen efter-piller. Det är ett preventivmedel som av många ses som en räddare i nöden. Efter att ha tagit det är det säkerligen många som drar en lättnadens suck. De blir lugna igen och kan fortsätta med sina liv som om inget hänt.
I majoriteten av fallen är den enda information kvinnor har om detta att det förhindrar oönskade graviditeter. Vissa tar till och med detta piller för att slippa ta ansvar för sina handlingar under samlag. Därför är det nödvändigt att känna till alla funktioner hos dagen efter-piller, så att man använder det korrekt.
Aspekter hos dagen efter-piller
- Det är en akut preventivmetod. Därför ska man endast använda den i situationer där misstag begås. Om du glömmer att ta dina vanliga p-piller eller om kondomen går sönder, då är det dags att använda dessa piller.
- Det är inte en konsekvent lösning: den ersätter inte andra preventivmedel, utan ska endast användas i enstaka fall. Att använda dem regelbundet kan orsaka hälsoproblem för kvinnan.
- Dess effektivitet minskar över tid. Om du tar det inom 24 timmar efter att du haft sex är det 95% effektivt, vilket minskar till 60% efter 72 timmar.
- Det skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Dess enda funktion är att motverka oönskade graviditeter.
- Ta det efter sex. Det kan endast användas efter sex när man insett att det finns en risk för graviditet. Det är inte effektivt om du tar det innan sexuellt umgänge.
- Fortsätt använda ditt vanliga preventivmedel. Under resten av månaden efter den kommande menstruationen ska kvinnan fortsätta att använda sitt vanliga preventivmedel. Detta piller gör inte att du kan sluta med dina andra preventivmedel.
Läs även: Hur kommer par över otrohet?
Funktionen hos dagen efter-piller
Du kommer få en burk med ett eller två piller som du ska ta var 12:e timme. Vad detta gör är att hämma befruktningen. Om kvinnan befinner sig i den första cykeln av menstruationen kommer det hämma ägglossningen. Om ett ägg redan har släppts agerar det som en barriär så att det inte når livmodern och kombineras med spermien.
Har de abortiva effekter?
När det kommer till redan pågående graviditeter så kommer dagen efter-piller inte orsaka abort. Det är felaktigt att hävda att så är fallet. Om befruktning äger rum efter att man tagit pillret kommer fostret heller inte påverkas. Det finns inga risker för defekter eller andra utvecklingsfel för bebisen. Det är bara en felaktig uppfattning om detta piller.
Vi rekommenderar att läsa: Sanningar och myter om preventivmedel
Bieffekter av dagen efter-piller
Bieffekterna hos dagen efter-piller är mycket lättare än hos andra akuta preventivmedel. De kan dock orsaka illamående och kräkningar. Om symptomen är rikliga inom några timmar efter att du tagit det ska du tala med en läkare – du kan behöva en till dos för att undvika graviditet.
De är å andra sidan inte rekommenderade för kvinnor med allvarliga leversjukdomar. De är heller inte rekommenderade för personer med kardiovaskulära sjukdomar. Det finns bara ett fåtal omständigheter där man inte rekommenderar dagen efter-piller som ett akut preventivmedel.
Världshälsoorganisationen (WHO) godkänner och främjar denna metod. Du kan hitta dessa piller på sjukhus eller apotek receptfritt. Kom ihåg att regelbunden användning av detta läkemedel kan orsaka hjärtskada.
Alla kvinnor kan behöva det någon gång i livet. Offer för sexuella övergrepp, att missa ett p-piller eller att inte använda lämpligt skydd kan leda till att man behöver ta ett dagen efter-piller. Kom ihåg att det är viktigt att fortsätta med sina normala p-piller efter att man tagit det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Durand, Marta, Larrea, Fernando, & Schiavon, Raffaela. (2009). Mecanismos de acción de la anticoncepción hormonal de emergencia: efectos del levonorgestrel anteriores y posteriores a la fecundación. Salud Pública de México, 51(3), 255-261. Recuperado en 05 de julio de 2020, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342009000300017&lng=es&tlng=es.
- Toro Merlo, Judith. (2011). Anticoncepción de emergencia. Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela, 71(3), 149-150. Recuperado en 05 de julio de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0048-77322011000300001&lng=es&tlng=es.
- NorLevo 1,5 mg comprimido. Web de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). ://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/67770/P_67770.html.
- ¿las píldoras anticonceptivas incrementan el riesgo de sufrir una enfermedad cardiaca? Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/dudas/cardiologia/1541-ilas-pildoras-anticonceptivas-incrementan-el-riesgo-de-sufrir-una-enfermedad-cardiaca-auri-cartagena.html.