Brustet hjärta-syndrom: 3 saker att överväga
Brustet hjärta-syndrom är ett tillstånd som först beskrevs 1990. Innan dess var många symtom dåligt förstådda, innan man kom fram till slutsatsen att det är ett hjärtfel som har att göra med känslor. Det är även känt som takotsubo-kardiomyopati, och i 85% av fallen utlöses det av en känslomässiga händelse eller stressig situation.
Reaktionen inträffar minuter eller timmar efter händelsen ifråga. Detta hjärtfel är väldigt vanligt bland kvinnor och man kan behöva ägna några dagar på intensivvårdsavdelningen. De flesta patienter återhämtar sig dock.
Det borde ses som ett “varningstecken” – ett svar ditt hjärta ger i koppling till dina känslor och den psykologiska pressen från omgivningen, som underrättar dig om att något inte står rätt till.
I dagens artikel vill vi dela med oss av vad brustet hjärta-syndrom är.
Brustet hjärta-syndrom och hjärtinfarkt: Likheter & skillnader
Brustet hjärta-syndrom, eller takotsubo-kardiomyopati, dyker upp abrupt och är oförutsägbart, utan varningstecken. Enligt Hjärt- och lungfonden är det dessutom ett allt vanligare tillstånd.
Symtomen inkluderar vanligtvis:
- Allvarlig bröstsmärta
- Andningssvårigheter (andfåddhet och andnöd)
- De flesta patienter kommer till akuten, övertygade om att de har fått en hjärtattack
- Medicinska tester visar ofta samma karaktärsdrag som hos hjärtattacker – både biokemiska tester och elektrokardiogram
Kranskärlen hos dessa patienter är friska, vilket är ett av de första tecknen på att det skiljer sig från en hjärtattack.
Upptäck: 7 saker du inte visste om ångest
Akutläkare har ofta själva svårt att göra rätt klinisk diagnos, så det vanligaste är att ta in patienten på intensivvård för kontinuerlig bevakning. Hjärtläkare säger å andra sida att ett definitivt sätt att diagnostisera brustet hjärta-syndrom är genom röntgen.
Detta eftersom den vänstra ventrikeln vanligtvis visar en liten avvikelse vid denna åkomma.
Vad är egentligen brustet hjärta-syndrom?
Brustet hjärta-syndrom är kardiomyopati som utlöses av stress, av anledningar som inte är särskilt välförstådda. Första gången tillståndet beskrevs var i Japan, och det är uppkallat efter en typ av fiskeutrustning: Tako-tsubo, som är böjd med smal hals.
Hjärtat hos en med brustet hjärta-syndrom får temporärt en liknande form.
Orsaken till fenomenet kan ligga i följande:
- Efter ett känslomässigt slag, efter att ha mottagit dåliga nyheter, en intensiv besvikelse eller en väldigt stressig situation kan ditt hjärta uppleva mindre förändringar i den vänstra ventrikeln.
- Denna förändring i hjärtats struktur beror på ett stort utsläpp av katekolaminer, som liknar adrenalin, bortsett från att de har en “giftig” effekt på hjärtat i högre doser.
- Du känner hjärtklappning, bröstsmärtor, andfåddhet, yrsel, svettningar, ökat blodtryck…
- Alla dessa biokemiska effekter får hjärtmuskeln att förändras, men förändringen i den vänstra ventrikeln är endast temporär.
- Dödligheten är väldigt låg, endast fem procent. Personer som drabbas av komplikationer har ofta andra tillstånd eller hög ålder.
- Det vanligaste händelseförloppet är dock att du ägnar några dagar på sjukhuset och återhämtar dig helt inom några veckor.
Vi rekommenderar att läsa: Hur läker man känslomässiga sår?
Kvinnor och brustet hjärta-syndrom
Flertalet studier om befolkning, kön och brustet hjärta-syndrom har visat att tillståndet är vanligast bland kvinnor i åldrarna 50-65.
För män överskrider det sällan 10%. Det är därför viktigt att ha följande i åtanke:
- Enligt den spanska hjärtstiftelsen FEC (Fundación Española del Corazón) löper kvinnor högre risk att drabbas av brustet hjärta-syndrom efter att de genomgått klimakteriet, om de inte röker och har normala nivåer av kolesterol, stress och socker.
- Vanligen är de kvinnor som leder aktiva livsstilar och plötsligt drabbas av ett känslomässigt slag: en närståendes död, diagnos av en allvarlig sjukdom, ett känslomässigt problem, mycket familjestress…
- Läkare påminner oss om behovet av att, i så stor utsträckning som möjligt, försöka hantera de komplexa situationer livet kan kasta mot oss när vi minst anar det.
Även om det låter lätt att säga och svårt att göra är det viktigt att hindra dina känslor från att överväldiga dig så pass att du tappar kontrollen.
Det är då din hjärna svarar och orsakar det farliga utsläppet av katekolaminer, som direkt påverkar ditt hjärta. Det är viktigt att tänka på det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mahajani, V., & Suratkal, V. (2016). Broken heart syndrome. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1016/j.jradnu.2016.04.002
- Petritsch, B., Wendel, F., Leyh, R. G., & Frantz, S. (2011). The broken heart. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.110.988121
- Wittstein, I. S. (2007). The broken heart syndrome. Cleveland Clinic Journal of Medicine. https://doi.org/10.3949/ccjm.74.Suppl_1.S17
- Javed, A., Chitkara, K., Mahmood, A., & Kainat, A. (2015). Takotsubo cardiomyopathy (Broken heart syndrome). Journal of the Pakistan Medical Association. https://doi.org/10.1345/aph.1M568