Brustet hjärta: Kardiomyopati och kvinnan

november 19, 2015
De smärtsamma symtom som uppkommer vid takotsubo-kardiomyopati liknar de som förekommer vid en hjärtattack, men det är inte lika allvarligt. Även om det inte är en allvarlig sjukdom är det dock något som du bör tänka på.

Brustet hjärta-syndrom. Det är verkligen en poetisk term. Vi pratar om takotsubo-kardiomyopati som, enligt vissa läkare, påverkar nästan bara kvinnor. Det orsakas främst av stress och andra situationer som du bör tänka på.

Vi kommer i denna artikel att lära dig lite mer om detta, för din hälsa och din sinnesro. Om du är en person med många ansvarsområden och lider av etapper av stress och ångest bör du läsa igenom denna information.

Vad är brustet hjärta-syndomet?

Om du har förlorat någon du älskar eller lider av daglig stress kan det ibland kännas som om du håller på att få en hjärtattack. Vi bör dock klargöra att även om detta är en slags ”hjärtsvikt” är inte konsekvenserna lika allvarliga som om det hade varit en hjärtattack.

Takotsubo-kardiomyopati är en sjukdom som många för närvarande inte känner till. Det skrevs om denna sjukdom för första gången under 90-talet, i Japan, och den har fått detta namn på grund av att denna typ av kardiomyopati gör att hjärtat formas på samma sätt som de fiskeredskap som japanska fiskare använder för att fånga bläckfisk, därav ‘tako tsubo’ (bläckfiskkruka).

Negativa känslor som sorg och kronisk stress gör att den vänstra ventrikeln omformas något, vilket orsakar en förträngning av kranskärlen. Detta resulterar i smärta och andnöd, men dödligheten ligger under 5%. Det är dock ett hjärtproblem som du bör tänka på.

Vad orsakar brustet hjärta-syndromet?

brustet hjärta-syndrom

  • Det står ännu inte klart vad som orsakar takotsubo, men enligt läkare är 90% av de som drabbas kvinnor som har gått igenom någon episod med förhöjd stressnivå. Detta kan då orsaka förändringar i metabolismen i kroppen. Det släpps då ut stora doser av katekolaminer, som i höga nivåer kan vara giftigt för hjärtat.
  • Stress, ångest och situationer med emotionella chocker gör att du när som helst kan drabbas av en förhöjd nivå av adrenalin, och en alltför hög adrenalinnivå kan skada hjärtat och möjligtvis trigga takotsubo.

Vilka symtom uppkommer med brustet hjärta-syndromet?

brustet hjärta-syndrom

  • Symtomen kan komma plötsligt, speciellt efter att du har drabbats av en emotionell chock. Det första du känner är en väldigt stark smärta i bröstet, en brännande känsla som gör att du inte kan andas som vanligt.
  • Du kallsvettas och känner smärta i vänsterarmen. Symtomen liknar väldigt mycket en vanlig hjärtattack.

De symtom som vi har tagit upp här ovan uppkommer då – p.g.a. en dålig nyhet eller liknande – hjärtat i överskott släpper ut katekolaminer och adrenalin, som skadar hjärtat. Du bör dock även tänka på att mindre situationer som ackumuleras dag efter dag också kan påverka hjärtats hälsa.

Vilka är symtomen som vittnar om att något dåligt håller på att hända? Om du exempelvis går i trapporna och har svårt att antas. Om du har ont i ryggen. Du bör även vara vaksam på om dina ben har en tendens att svälla upp under dagen.

Går det att motverka brustet hjärta-syndromet?

brustet hjärta-syndrom

Varför påverkar denna typ av åkomma mestadels kvinnor? Experterna säger att kvinnor oftare lider av stress, vilket gör att de löper större risk att drabbas av hjärtproblem.

För kvinnor visar sig stress ofta som huvudvärk, muskelproblem eller tsubo-kardiomyopati. Att aktivt undvika stressiga situationer och varva ner lite då och då kan hjälpa till att motverka syndromet – så ge lite tid till dig själv och ta hand om dig.

MER FÖR DIG