Bromelain i ananas: hjälper din matsmältning
Bromelain som finns i ananas är ett ämne med intressanta näringsegenskaper. Ananas är en av de mest konsumerade exotiska frukterna i världen. Den har sitt ursprung i varma klimat och har spridit sig över de 5 kontinenterna.
Ämnet bromelain är en uppsättning enzymer som kan utföra funktioner på matsmältningen. Ananas har många av sina egenskaper tack vare detta ämne. För att lära dig mer ska vi nedan berätta i detalj om vilka fördelar du kan få genom att äta bromelain och hur du kan dra nytta av dess förmågor.
Bromelain i ananas: ett proteolytiskt enzym
Som vi nämner ovan är bromelain en uppsättning matsmältningsenzymer som har förmågan att bryta ner proteiner till aminosyrorna som utgör dem. Forskning publicerad i Journal of the Science of Food and Agriculture berättar om detta ämne som också säljs isolerat, på grund av dess egenskaper.
Det används för att förhindra matsmältningsbesvär efter stora måltider. Detta enzym har visat sig vara användbart för att förbättra metabolismen av näringsämnen, vilket underlättar processen. Dessutom har den andra, sekundära funktioner, bland vilka följande sticker ut:
- Antiinflammatorisk
- Smärtlindrande
- Antitrombotisk
Det finns också forskning som visar att bromelain i ananas kan utöva en reglerande funktion på immunsystemet och förbättra dess funktion. Denna effekt hjälper till att förhindra infektioner eller överförbara sjukdomar.
Allteftersom vetenskapen gått framåt har man upptäckt fler egenskaper och tillämpningar av ämnet. Det behövs dock fler vetenskapliga prövningar för att exakt bestämma tillämpningsområden, samt för att systematisera dess doseringsprotokoll. För närvarande är det bästa sättet för oss att dra nytta av enzymet genom att äta ananas.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Lär dig de otroliga fördelarna med ananasvatten
När är det bra att äta bromelain och ananas?
Bromelain kan man äta efter en stor måltid för att minska matsmältningsproblem eller magbesvär. Av denna anledning rekommenderas ananas efter måltider för att underlätta kroppens matsmältningsfunktion.
Dessutom bidrar vätskan i frukten till att göra processen med näringsämnesnedbrytning mer uthärdlig, vilket också minskar smärta och obehag. Vätska hjälper till att förebygga bland annat förstoppning, särskilt hos patienter med neurologiska sjukdomar.
För att slippa leta efter bromelaintillskott, är det smidigaste att äta ananas direkt. Tänk dock på att det är den hela frukten som gäller, och inte konserverade skivor på burk, eftersom dessa innehåller mycket mer socker, vilket kan vara skadligt för hälsan.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Enkla, effektiva och naturliga huskurer med ananas
Biverkningar av bromelain
Även om ett intag av bromelain nästan alltid är fördelaktigt, kan en överdriven konsumtion leda till uppkomsten av vissa biverkningar. De vanligaste är illamående, kräkningar, diarré och överkänslighetsreaktioner. Detta är dock inte vanligt förekommande.
Eftersom bromelain också kan interagera med antikoagulantia, är det nödvändigt att konsultera en läkare om huruvida du kan äta ananas i det fall som du är under behandling med läkemedel av denna typ. Det kan också öka effekten av antibiotika genom att agera synergistiskt med dem.
Andra livsmedel som främjar hälsosam matsmältning
Bromelain är karakteristiskt för ananas, men det finns också andra matsmältningsenzymer i olika livsmedel. Ett exempel är papaya, som är rik på proteaser, vilka hjälper till att bryta ner proteiner. Mango är en annan frukt som innehåller en betydande mängd enzymer; i detta fall amylaser.
Också livsmedel som avokado och kiwi innehåller föreningar som hjälper till att underlätta matsmältningsprocessen vilket minskar obehag i samband med tarmrörelserna. Regelbunden konsumtion av dessa frukter är förknippad med en minskning av förstoppning.
Bromelain underlättar matsmältningsfunktionen
Som du har fått läsa är bromelain ett ämne som hjälper till att förbättra matsmältningsprocessen. Av denna anledning det vara effektivt om att äta efter en stor måltid. Parallellt har det också antiinflammatoriska funktioner, vilket hjälper till att förhindra uppkomsten av komplexa sjukdomar relaterade till systemisk inflammation.
Den bästa metoden som finns för att äta bromelain är att lägga till ananas i kosten. Men det finns också tillskott med detta enzym som du kan hitta i välsorterade hälsokostaffärer.
Det är ett säkert ämne, eftersom det har få biverkningar. Men eftersom det kan interagera med vissa läkemedel, är det viktigt att konsultera en specialist om du är osäker.
Om du ofta upplever matsmältningsproblem rekommenderar vi att du äter naturlig ananas till efterrätt. Detta kan hjälpa till att minska besvären.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mazila Ramli AN., Tuan Aznan TN., Illias R., Bromelain: from production to commercialisation. J Sci Food Agric, 2017. 97 (5): 1386-1395.
- Muhammad ZA., Ahmad T., Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care – a review. J Pak Med Assoc, 2017. 67 (1): 121-125.
- Velderrain-Rodriguez, Gustavo, et al. “Effect of dietary fiber on the bioaccessibility of phenolic compounds of mango, papaya and pineapple fruits by an in vitro digestion model.” Food Science and Technology 36.2 (2016): 188-194.
- Rathnavelu V., Alitheen NB., Sohila S., Kanagesan S., et al., Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomed Rep, 2016. 5 (3): 283-288.
- Couso, Laura M. Ávila, et al. “Ensayo clínico controlado y aleatorizado. Constipación en pacientes con enfermedades neurológicas. Comparación de dos tratamientos (combinación de laxantes osmóticos y estimulantes).” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 46.3 (2016): 192-200.
- Errasti, María Eugenia. Estudio de posibles aplicaciones farmacológicas de extractos de especies de bromeliáceas y su comparación con bromelina. Diss. Universidad Nacional de La Plata, 2013.
- Kaur, Lovedeep, and Mike Boland. “Influence of kiwifruit on protein digestion.” Advances in food and nutrition research. Vol. 68. Academic Press, 2013. 149-167.